Stoofvlees met cranberry’s

Deel met vrienden en familie

Stoofvlees met cranberry’s is een heerlijk, feestelijk en winters stoofgerecht. Gewoon in de pan, heerlijk een paar uur stoven, terwijl je ondertussen andere dingen doet! En het is natuurlijk ook een goed idee met Kerst, bijvoorbeeld met een heerlijke, rijke aardappelpuree en geroosterde spruitjes met honing en amandel!

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Stoofvlees met cranberries uit de stoofpan

Stoofvlees met cranberry’s

Cranberry’s zijn heerlijke zurige bessen die iets bitters hebben op een prettige manier. Vaak worden ze tot jam, compote of saus gemaakt, maar je kunt ze ook heel goed gebruiken in hartige gerechten als frisse tegenhanger. Eerder deden we dit al in een heerlijke kerstrisotto, bij sticky worstjes en nu dus ook bij stoofvlees met cranberry’s.

Doordat we verse cranberry’s gebruiken hebben geen zuur nodig, zoals azijn of mosterd; de besjes zijn zuur genoeg. De bruine suiker brengt dat ook weer een beetje in balans. Je kunt in plaats van bruine suiker ook appelstroop gebruiken. Helemaal weglaten is niet handig, want dan kan het te bitter worden.

Stoofvlees met Cranberry's

Stoofvlees met cranberry's is een heerlijk, feestelijk en winters stoofgerecht. Gewoon in de pan, heerlijk een paar uur stoven, terwijl je ondertussen andere dingen doet! En het is natuurlijk ook een goed idee met Kerst, bijvoorbeeld met een heerlijke, rijke aardappelpuree en geroosterde spruitjes met honing en amandel!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
HP in de Instant Pot 27 minuten
Totale tijd 3 uur 27 minuten

Kookgerei

  • Stoof of hapjespan

Ingrediënten

  • 1 kilo rundvlees sukade- en/of runderlappen
  • 2 stuks uien medium
  • 600 ml runderbouillon
  • 2 stuks steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 blaadjes laurier
  • 200 gr verse cranberry'
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Bestrooi ruim met keukenzout.
    1 kilo rundvlees, zout
  • Snipper de ui grof en was de cranberry's.
    2 stuks uien, 200 gr verse cranberry'
  • Bak het vlees in batches aan alle kanten bruin. Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut olijfolie toevoegen.
    2 eetlepels olijfolie
  • Als al het vlees gebakken is zetten we de pan lager en gaan we de uien fruiten tot ze zacht zijn.
    2 stuks uien
  • Alle ingrediënten gaan nu samen in de pan en voeg water toe tot het vlees onder staat. Breng het aan de kook, verlaag het vuur en laat het zacht sudderen met de deksel op een kiertje. Roer om de 30 minuten om. Je kunt het vlees gerust 2 à 3 uur laten pruttelen.
    600 ml runderbouillon, 2 stuks steranijs, 1 kaneelstokje, 2 eetlepels bruine suiker, 2 blaadjes laurier, peper
  • Vlees heerlijk zacht, maar wil je een dikkere saus? Kook het dan nog even in, zonder deksel op de pan.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Vlees
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: kerst, rundvlees, sinterklaas, stoofpot, Stoofvlees, stoven

Pin deze Stoofvlees met cranberry’s!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Stoofvlees met cranberries

 
 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hoi Mariska, kun je dit ook in de Instant pot maken ?

    1. Mariska Author says:

      Jazeker! Het recept voor de Instant Pot versie komt a.s. dinsdag online :)!

  2. Annelies Fokkinga says:

    Kan je dit gerecht ook in de multicooker maken? Welke standen en tijden gebruik je dan?

    1. Mariska Author says:

      Ja dat kan, morgen komt het recept online!

      1. Annelies Fokkinga says:

        Die kan ik nog niet vinden

        1. Mariska Author says:

          Kerststoofvlees, hier kan je hem vinden Annelies. Hij is blijven steken in de planningsmodule

  3. Bart Drexhage says:

    Wij hebben de cranberries bij het vlees en de andere ingrediënten gegooid. Was dat de bedoeling, want het is nog aardig zuur

    1. Mariska Author says:

      Hi Bart, dat was inderdaad de bedoeling. De bruine suiker bracht bij mij het zure van de cranberries in balans. Je zou wat extra kunnen toevoegen

  4. Bart Drexhage says:

    Wij hebben de cranberries bij het vlees en de andere ingrediënten gegooid. Was dat de bedoeling, want het is nog aardig zuur.

  5. Bart Drexhage says:

    Hoeveel suiker mag ik er dan nog bij gooien? Wij hebben 1,5 kg stoofvlees, 300 gram cranberries, 3 uien, 3x steranijs, 1,5 stokje kaneel. 900 ml runderbouillon, 3 laurierblaadjes en 3 eetlepels bruine suiker. Net een vierde bij gegooid. Mag er eventueel nog meer bij? Fijne dagen gewenst!

    1. Mariska Author says:

      Heb je een maatlepels gebruikt? Een eetlepel is meestal groter dan je zou denken. Als het met 3-4 nog te zuur is kan er nog wel 1 a 2 bij.
      Ik zou er eerst ook nog wat zout bij toevoegen, gewoon zo of in de vorm van een runderbouillon blokje. Zout neutraliseert zuur namelijk ook.

  6. Bart Drexhage says:

    Ja, wij hadden maatschepjes gebruikt.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close