Stoofvlees met kruidnoten (hartig Sinterklaas recept!)

Deel met vrienden en familie

Stoofvlees met kruidnoten is een leuk, lekker en hartig Sinterklaas gerecht. Zacht gestoofd vlees in een heerlijke jus. Je vindt in dit artikel niet alleen een recept voor de bereiding in een stoofpan, maar ook die voor een snellere bereiding onder druk, in de Instant Pot of andere multicooker met hogedruk functie!

Stoofvlees met kruidnoten

Het lijkt misschien een heel creatief, of misschien zelfs wel gek, idee om kruidnoten te gebruiken in stoofvlees, maar dat valt eigenlijk best mee. Mijn inspiratie voor dit recept komt van een oud Limburgs/Belgisch recept, waarbij ze stoofvlees maken met ontbijtkoek!

Stoofvlees met pepernoten

Hoewel dit recept natuurlijk Sinterklaas schreeuwt, kun je het ook heel goed met Kerst maken. De kruidnoten hoeven helemaal niet super vers of zelfs nog een beetje knapperig te zijn: we gaan ze toch in de saus stoven! In plaats van kruidnoten kun je ook speculaasjes gebruiken of natuurlijk ontbijtkoek.

Andere lekkere Sinterklaas recepten

Zoek je nog meer inspiratie voor in de keuken tijdens Sinterklaas? Bekijk dan eens één van onze andere Sinterklaas recepten:

Stoofvlees met kruidnoten

Een heerlijk Sinterklaasrecept voor stoofvlees met kruidnoten. Gewoon in de pan, of snel in de Instant Pot! En het is natuurlijk ook een goed idee met Kerst!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur 30 minuten
HP in de Instant Pot 27 minuten
Totale tijd 3 uur 27 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo rundvlees sukade- en/of runderlappen
  • 2 stuks uien medium
  • 600 ml runderbouillon
  • 1 theelepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 2 blaadjes laurier
  • 75 gr kruidnoten
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

Bereiding in de stoofpan

  • Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Bestrooi ruim met keukenzout. Snipper een ui grof.
  • Bak het vlees in batches aan alle kanten bruin. Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut olijfolie toevoegen.
  • Als al het vlees gebakken is zetten we de pan lager en gaan we de uien fruiten tot ze zacht zijn.
  • Alle ingrediënten gaan nu samen in de pan en voeg water toe tot het vlees onder staat. Breng het aan de kook, verlaag het vuur en laat het zacht sudderen met de deksel op een kiertje. Roer om de 30 minuten om. Je kunt het vlees gerust 2 à 3 uur laten pruttelen.
  • Vlees heerlijk zacht, maar wil je een dikkere saus? Kook het dan nog even in, zonder deksel op de pan.

Bereiding in de Instant Pot

  • Haal je vlees van tevoren uit de koelkast, snijd grof in stukken. Bestrooi ruim met keukenzout.
  • Snipper een ui grof en fruit deze in de Instant Pot met de SAUTE functie.
  • Voor het beste resultaat bak je het vlees in olie bruin in een aparte (koeken)pan. Je kunt je ui dan blijven fruiten in je Instant Pot, en ondertussen in batches je vlees rondom bruin bakken in de koekenpan.
    Niet teveel vlees tegelijk, want dan koelt de pan teveel af en kun je niet meer goed bakken. Als je vlees goed bruin is, haal je het uit de pan en voeg je opnieuw vlees toe. Als het vlees aanbakt omdat je pan toch te droog is geworden, kun je een scheut olijfolie toevoegen.
    Wil je alles in je Instant Pot doen? Haal dan je ui uit de pot en bak in batches je vlees bruin in de pot.
  • Plaats alle ingrediënten in de Instant Pot. Zorg dat de kruidnoten goed onder water staan. Sluit je deksel en controleer of je ventiel dichtstaat.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 25 minuten.
  • Laat na de 25 minuten nog minimaal12 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf door het ventiel voorzichtig te openen.
  • Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud(!!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, Vlees
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: Instant Pot, Instant pot vlees, kerst, rundvlees, sinterklaas, stoofpot, Stoofvlees, stoven

Pin dit recept voor stoofvlees met kruidnoten!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Sinterklaas stoofvlees met kruidnoten

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Ziet er heerlijk uit. Als je een kleiner portie maakt moet de tijd voor de high pressure-cooker dan ook naar beneden?

    1. Hi Mariella, de tijd blijft altijd het zelfde (ook als je bijvoorbeeld een dubbel portie zou maken). De pan komt waarschijnlijk wel sneller op druk door dat er minder in zit.
      Zorg er bij een kleinere versie wel voor dat er altijd minimaal 240ml vocht bij zit, anders kan de pot moeilijk op druk komen.

  2. Thanks, ik ga het zo proberen😃

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close