Stracciatella pancakes met cranberrysaus zijn heerlijke, fluffy Amerikaanse pancakes met stukjes chocolade. De cranberrysaus is fris, zoet en een vleugje zuur tegelijk. Perfect om de dag luxe mee te beginnen of het avondeten mee af te sluiten als toetje. Wie wordt er nou niet vrolijk bij het zien van zo’n stapel lekkers?
Dit recept is voor mij echt een weekendrecept en door de cranberries geeft het meteen een Kerstgevoel. Mocht je geen cranberries kunnen krijgen, dan smaken deze stracciatella pancakes ook meer dan prima met een frambozencoulis. Ik twijfelde nog een tijdje of ik dit recept stracciatella- of chocolatechip pancakes moet noemen. Ik besloot voor stracciatella te gaan, omdat het mij een luxer gevoel geeft. Uiteindelijk komt het op hetzelfde neer, heerlijke pannenkoeken met stukjes chocolade.
Gek op pannenkoeken? Probeer dan ook eens:
- Kardemom pancakes met spek en stroop
- Red Velvet pancakes zonder kleurstof
- Japanse pannenkoeken: hotcakes
Of een van onze andere pannenkoekrecepten. Inmiddels hebben we er al flink wat online staan. Zowel zoet als hartig.
Ingrediënten Stracciatella pancakes met cranberrysaus
Cranberrysaus
250 gr cranberries
2 steranijs sterren
2 stokjes kaneel
100 gram suiker (of meer naar smaak)
200 ml sinaasappelsap
Stracciatella pancakes
voor ongeveer 15 pancakes
400 ml melk
1 ei
300 gr bloem
50 gr suiker
snuf zout
1/4 theelepel baking soda
1 eetlepel bakpoeder
20 gr gesmolten boter
100 gram chocolade chips (ik gebruikte deze)
olie om in te bakken
Bereiding
Cranberrysaus
- Doe alle ingrediënten voor de cranberrysaus in een steelpan en breng aan de kook. Laat dit rustig doorkoken tot alle cranberries uit elkaar gespat zijn. Roer door en laat dit nog een minuut of twee pruttelen.
- Verwijder de steranijs en de stokjes kaneel en pureer het glad. Ik gebruik een NutriBullet, maar een blender, keukenmachine en zelfs een staafmixer zou prima moeten werken. Kijk bij openen wel uit, het is warm! Laat even wat afkoelen als je een gesloten systeem gebruikt.
- Haal je heerlijke cranberrysaus door een zeef en klaar ben je!
Stracciatella pancakes
- Klop het ei los met met de melk. Ik doe dat meestal gewoon in de maatbeker waar ik mijn melk mee heb afgemeten. Scheelt weer afwas!
- In een grote kom mengen we alle droge ingrediënten met elkaar. Dat zijn de bloem, suiker, zout, baking soda en bakpoeder.
- Maak in het midden een kuil en schenk hier je ei-melk-mengsel in. Mix beetje bij beetje door elkaar heen tot je een mooi glad beslag hebt. Roer ook je gesmolten boter er doorheen. Nu mag je de chocolade er doorheen roeren; ik hak de chips niet fijn.
- Doe een beetje olie op een stuk keukenpapier en wrijf daarmee je pan in. Bak de stracciatella pancakes in batches, wrijf steeds je pan opnieuw in met olie.
Nu is het slechts een kwestie van de stracciatella pancakes opstapelen en de heerlijke cranberrysaus er overheen gieten. Eet smakelijk!
Wauw! Die saus knalt echt van je scherm af! Heel gaaf gedaan zeg. 🙂 Klinkt wel goed: pancakes met chocolade en cranberry!