Super fluffy pancakes zoals in Azië

Super fluffy pancakes zoals in Azie

In Thailand kwam ik de meest fluffy pancakes ooit tegen. Natuurlijk wilde ik ze thuis ook zelf kunnen maken en eigenlijk is het best wel simpel om deze super fluffy pancakes te maken. Lees je mee?

Japanse pancakes in Bangkok

In Bangkok kwam ik deze fluffy pancakes voor het eerst tegen. Ze zijn ontzettend populair, dus ik moest best even in de rij staan om ze te kunnen proeven, maar gelukkig zijn ze het wachten meer dan waard! Wat blijkt, de trend is overgewaaid uit Japan. Waar ik ze at werden ze doormidden gesneden en gevuld met slagroom. Ontzettend lekker, maar ook zonder zijn ze om je vingers bij af te likken.

Hoewel deze fluffy pancakes ook luchtig en Japans zijn, zijn ze toch niet hetzelfde als de Japanse Hotcakes. Die worden heerlijk groot door de chemische reactie van baking soda. Deze pancakes zijn veel zachter, fluffier en hebben echt ‘jiggle’ als je ze zachtjes schudt.

super luchtige pancakes

Ingrediënten super fluffy pancakes

1 eidooier
2 eetlepels melk
1 eetlepel (neutrale) olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie
3 eetlepels gezeefde bloem
optioneel: wat fijne rasp van de schil van een citroen

2 eiwitten
snufje zout
kneepje citroensap

Overige benodigdheden: Anti-aanbakpan, een deksel die daar op past, garde en spatel. Optioneel ook nog een rasp, ijsschep en een kookring.

Bereiding

  1. Meng met een garde de eidooier, melk en olie goed door elkaar. Roer vervolgens lepel voor lepel de bloem er doorheen. Als je het lekker vindt (ik wel), kun je wat citroenrasp toevoegen.
  2. Maak een stukje keukenpapier nat met wat citroensap en ontvet hier de kom mee waarin je eiwitten gaat kloppen. Klop de eiwitten helemaal stijf. Dit gaat het makkelijkst met een stand- of handmixer.
  3. Schep ongeveer twee eetlepels van de geklopte eiwitten bij het beslag. Dit mag je redelijk wild doorkloppen met je garde, hierna kun je de garde wegleggen en gaan we verder met de spatel.
  4. Spatel rustig en voorzichtig (in batches) de rest van het eiwit door het beslag. Spatel genoeg zodat het goed mengt en je geen wit meer zit, maar zorg dat er nog wel zoveel mogelijk lucht in het beslag zit.
  5. Verwarm een koekenpan op laag vuur. Voor het mooiste resultaat: vet de kookring licht in en plaats in de pan. Schep je beslag erin en strijk eventueel de bovenkant van de pancake vlak. Voor mij kwam het ongeveer op 1,5 ijsschep per pancake. Het kan ook zonder kookring, maar dan wordt de vorm van je pancakes iets anders.
  6. Plaats het deksel op de pan en bak de pancakes op laag vuur zo’n 2-3 minuten per kant.

Nog een tip! 
Omdraaien vond ik het makkelijkste gaan door een spatel onder de pancake te schuiven, deze op te tillen en vervolgens de pan helemaal schuin te houden.

2 Comments

  • Petra schreef:

    Zou je de bloem ook kunnen vervangen door amandelmeel? Of iets om het koolhydraatarm te maken

    • Mariska schreef:

      Ik twijfel heel erg. Ik vermoed dat amandelmeel te grof en te zwaar is voor het luchtige beslag. Ik zou denk ik eerder voor kokosmeel gaan.

      Ik zal kijken of ik een koolhydraatarme versie van dit recept kan maken. Kan wel even duren, want dan wil ik eerst wat experimenteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *