Super snelle spekkoek koekjes

Deze super snelle ‘spekkoek koekjes’ hebben de heerlijke smaak van spekkoek, maar zijn klaar in een fractie van de tijd. Waar een spekkoek meestal al zo’n 10 minuten per laag in de oven moet (en een goede spekkoek heeft veel laagjes!) hoeven deze koekjes in totaal maar 10 minuten in de oven.

Doordat ze zo makkelijk te maken zijn en geen ei of andere rauwe producten bevatten kun je lekker van het deeg snoepen. Handig als je de koekjes wilt maken met kleine helpertjes, die niet van het deeg kunnen afblijven!

Spekkoek, maar dan snel

Wij zijn gek op spekkoek. Die heerlijke, ietwat kleffe, laagjes kruidige cake afgewisseld met laagjes boterige vanille. Als je de tijd hebt raad ik je aan eens echte spekkoek te maken. Het is niet heel moeilijk om te maken, maar het kost wel wat tijd: je moet elke 10 minuten naar de oven, om een nieuw laagje beslag toe te voegen aan je spekkoek. Dit koekje heeft hetzelfde samenspel van kruiden en vanille, is lekker boterig, maar heeft in tegenstelling tot een normale spekkoek een beetje een bite en kruimel.

Zelf kruiden malen

Je kunt voor dit recept heel goed gemalen kruiden gebruiken. Alleen ik heb gemerkt dat het voor de smaak beter is als je zelf je kruiden maalt of raspt. Nootmuskaat maak ik fijn met een fijne Microplane rasp. Voor de kruidnagels, kardemom (wel eerst uit de peul halen) en zelfs kaneel gebruik ik een elektrisch koffiemolentje. Dit werkt echt perfect en zo snel. Een andere manier in vermalen in de vijzel. Zeker voor de kruidnagel gebruik ik daarna nog wel even een zeefje, na het vijzelen. Op een brokje kruidnagel bijten is namelijk niet bepaald lekker in een koekje.

Spekkoek koekjes

Spekkoek koekjes hebben al het lekkers van spekkoek, maar zijn klaar in een fractie van de tijd.
Porties 24 koekjes
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 20 min

Equipment

  • Hand- of standmixer

Ingrediënten

Kruidenlaag

  • 100 gr ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 35 gr poedersuiker
  • 1.5 eetlepel gemalen kaneel
  • 0.5 theelepel gemalen kruidnagel
  • 0.5 theelepel gemalen kardemom
  • 0.5 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 snuf zout
  • 125 gr bloem
  • 25 gr maizena

Vanille laag

  • 100 gr ongezouten boter (kamertemperatuur)
  • 35 gr poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 snuf zout
  • 125 gr bloem
  • 25 gr maizena

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bedek een bakplaat met een stukje bakpapier.
  • Beslag 1: Klop de boter, poedersuiker en de kruiden met een mixer tot een luchtig geheel.
  • Meng beetje bij beetje de bloem, maizena, en een snuf zout door het beslag, tot je een mooi dik deeg hebt. Als het niet met je mixer bij elkaar komt, kneed het dan met je hand nog even bij elkaar.
  • Duw het deeg bij elkaar en bedek met folie. Plaats eventueel in de koelkast als het warm is in de keuken.
  • Herhaal alle stappen, maar nu voor beslag 2. In plaats van de kruiden gebruiken we nu vanille extract.
  • Vorm de koekjes. Je kunt dit simpel doen door twee bolletjes tegen elkaar te duwen. Of je maakt net als ik lange rollen en duwt die tegen elkaar en snijd vervolgens koekjes. Voor de smaak maakt het weinig verschil. Gebruik een beetje poedersuiker op je werkblad tegen het plakken.
  • Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten in het midden van de oven gaar.

Notities

Als je lang bezig bent met het vormen van je koekjes kan het deeg wat plakkerig worden. Gebruik wat poedersuiker of plaats het even terug in de koelkast om weer wat af te koelen; dan wordt het deeg weer wat steviger.
Auteur: Mariska
Gang: sweet, Zoetigheid
Keuken: Indonesisch
Trefwoord: citroen, koekjes, zoet

Pin deze Spekkoek koekjes!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
snelle spekkoek koekjes pin

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close