Supersnel stoofvlees uit de Instant Pot!

Deel met vrienden en familie

Supersnel stoofvlees uit de Instant Pot is makkelijk binnen een uur klaar. Zo kun je nog eens last-minute besluiten om stoofvlees te eten, zonder in te leveren op smaak.

Stoofvlees uit de Instant Pot!

Liefde voor stoofvlees, maar wat is het altijd een werk. Stoofvlees heeft iets nostalgisch voor mij: mijn oma maakte het altijd voor ons en mijn moeder ook. Terwijl ze er zelf niet eens van houdt, door de vetjes. Door de jaren heen heb ik het recept geperfectioneerd en er een aantal variaties op gemaakt. Het enige wat constant was, was de lange tijd die het op moest staan, zeker zo’n 3 tot 4 uur, tot nu toe….

In de Instant Pot hoeft het slechts 30 minuten in de pot, dus zelfs inclusief voorbereiding ben je binnen een uur klaar. Waar ik voorheen een dag van tevoren ‘s avonds nog aan de slag ging met stoofvlees, kan ik nu gewoon tijdens een bezoek aan de supermarkt nog bedenken dat ik ‘s avonds stoofvlees wil eten! En nee, dit is geen gesponsorde post, het resultaat is gewoon verbluffend goed! Ik denk niet dat je proeft dat dit stoofvlees zo snel klaar was!

Nog meer recepten voor je electrische hoge druk pan

Hier vind je nog meer recepten voor de Instant Pot die trouwens ook heel goed gemaakt kunnen worden in andere electrische hoge druk pannen, wat dacht je bijvoorbeeld van:

instant pot stoofvlees

Supersnel stoofvlees uit de Instant Pot!

Supersnel stoofvlees uit de Instant Pot is makkelijk binnen een uur klaar. Zo kun je nog eens last-minute besluiten om stoofvlees te eten, zonder in te leveren op smaak.
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kilo rundvlees (combinatie van rib- en sukadelappen)
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 ui
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel balsamico
  • 1 eetlepel Worcestershire sauce
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 theelepels mosterd
  • 6-9 stuks kruidnagels
  • 8-12 stuks peperkorrels
  • zout
  • peper
  • olijfolie
  • boter

Instructies

  • Snijd je vlees grof in stukken. Dep droog met wat keukenrol en bestrooi ruim met zout.
  • Snipper je ui en teentjes knoflook. Leg apart.
  • Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) of een koekenpan (vaak wat groter en daardoor makkelijker) met olie. Bak hierin alle stukken vlees, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Dit kan dus best op hoog vuur. Als de pan te droog wordt kun je wat extra olie toevoegen. Het bruinen van het vlees geeft uiteindelijk veel smaak aan het gerecht.
  • Haal al het vlees uit de pan. Zet het vuur of de Instant Pot lager en smelt er een klontje boter in. Fruit hier het uitje in en voeg op het laatst de knoflook toe. Laat deze een minuut mee fruiten. Blus af met de Worcestershire sauce en een klein scheutje bouillon. Giet nu alles in de Instant Pot als je in een pan gewerkt hebt. Zorg dat je alle restjes en schraapsels in je pot stopt, deze geven veel smaak af!
  • Plaats alle ingrediënten in de Instant Pot. Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Dit is nog een fout die ik zelf vaak maak en dan kun je lang wachten tot de druk opbouwt.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 20 minuten. Nu heb je mooi je handen vrij om de rest van je eten klaar te maken.
  • Laat de druk op de pan na de 20 minuten nog 12 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf door het ventiel voorzichtig te openen.
  • Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud(!!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands, Westers
Trefwoord: Instant Pot, pressure cooker

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hoi Mariska, ik heb de IP nog maar 1 dag en maak altijd vaak stoofpotjes met riblappen en heel veel groente. Kan ik de groente er gewoon bij doen en is het dan ook binnen het half uur klaar?

    1. Hi Astrid, ja dat zou prima moeten kunnen. De groentes,afhankelijk van het soort, zullen ook wel vocht afgeven. Dus misschien iets minder bouillon toevoegen?

  2. Dank je wel Mariska. Ik ga het proberen.

    1. edwin Nieuwenhuis says:

      Kun je de saus ook met ontbijtkoek doen ipv maïzena

      1. Mariska Author says:

        Dat moet wel kunnen, weet alleen zelf niet precies wat de verhouding daar voor is.

  3. Jeroen Donker says:

    Fijn recept! Misschien kan je erbij zetten dat wanneer je een aparte pan gebruikt om aan te braden, je met bouillon de schraapsels losweekt voordat je de pan afspoelt. Die aanbaksels bevatten de meeste smaak, zonde om weg te gooien…

    1. Hi Jeroen, daar heb je helemaal gelijk in! Ik doe dat zelf eigenlijk altijd al, het gaat alleen inmiddels zo automatisch dat ik dit denk ik niet duidelijk in mijn recept heb gezet 🙂 !

  4. Als je van 500 gram sukadelappen stoofvlees maakt moet je de hoeveelheid runderbouilon ook aanpassen in het recept?

    1. Mariska Author says:

      Hi Aly, nee dat is in dit geval niet nodig, maar mag wel. Ik zou voor 250ml gaan

  5. Wat doe je met de mosterd?

    1. Mariska Author says:

      In stap 5 doe je die in de pot

  6. Het is een heerlijk recept en ik heb het al 3x gemaakt. Het enige is dat mijn vlees toch echt lannger nodig heeft dan 20 min. Ik heb riblappen en sucadelappen gebruikt van de AH. Ik zet mijn instantpot op ‘pressure cooker’ en op de stand ‘high’. Het vlees is echt pas na 60 minuten mals. Het is niet erg, want ik kan in de tussentijd andere dingen doen. Maar toch ben ik benieuwd waarom het bij mij langer duurt. Heb jij een idee Mariska?

    1. Mariska Author says:

      Hi Saar, smaken verschillen natuurlijk. Waar de een juist wat bite wilt, wilt de andere juist dat het helemaal uit elkaar valt. Echter is 60 minuten op HP wel heel erg lang. De range is meer 20-35 minuten. Ik gebruik zelf ook regelmatig het vlees van de AH, dus ik vermoed dat daar het verschil niet ligt. Hoe groot snijd je het vlees? Welk merk en type multicooker gebruik je? Zijn er ingrediënten ut het recept die je hebt aangepast of weggelaten? Hou je ook de NR aan? En na 60 minuten heeft het vlees nog veel smaak, of is het vooral “mals” en heeft de jus veel smaak?

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close