Supersnel stoofvlees uit de Instant Pot!

instant pot stoofvlees Supersnel stoofvlees uit de Instant Pot is makkelijk binnen een uur klaar. Zo kun je nog eens last-minute besluiten om stoofvlees te eten, zonder in te leveren op smaak.

Hetzelfde resultaat, maar dan in minder dan een uur

Liefde voor stoofvlees, maar wat is het altijd een werk. Stoofvlees heeft iets nostalgisch voor mij: mijn oma maakte het altijd voor ons en mijn moeder ook. Terwijl ze er zelf niet eens van houdt, door de vetjes. Door de jaren heen heb ik het recept geperfectioneerd en er een aantal variaties op gemaakt. Het enige wat constant was, was de lange tijd die het op moest staan, zeker zo’n 3 tot 4 uur, tot nu toe….

In de Instant Pot hoeft het slechts 30 minuten in de pot, dus zelfs inclusief voorbereiding ben je binnen een uur klaar. Waar ik voorheen een dag van tevoren ‘s avonds nog aan de slag ging met stoofvlees, kan ik nu gewoon tijdens een bezoek aan de supermarkt nog bedenken dat ik ‘s avonds stoofvlees wil eten! En nee, dit is geen gesponsorde post, het resultaat is gewoon verbluffend goed!

Supersnel stoofvlees

Ingrediënten Stoofvlees uit de Instant Pot

1 kilo vlees (combinatie van rib- en sukadelappen)
500 ml runderbouillon
1 ui
3-4 teentjes knoflook
1 theelepel balsamico
1 eetlepel Worcestershire sauce
4 blaadjes laurier
2 theelepels mosterd
6-9 kruidnagels
8-12 peperkorrels
zout, peper, olie en boter

Bereiding

Tips vooraf: Haal je vlees van tevoren al uit de koelkast. Vlees dat niet ijskoud is bakt een stuk beter bruin.

  1. Snijd je vlees grof in stukken. Dep droog met wat keukenrol en bestrooi ruim met zout.
  2. Snipper je ui en teentjes knoflook. Leg apart.
  3. Verwarm de Instant Pot (SAUTE op hoog) of een koekenpan (vaak wat groter en daardoor makkelijker) met olie. Bak hierin alle stukken vlees, tot ze aan de buitenkant mooi bruin zijn. Dit kan dus best op hoog vuur. Als de pan te droog wordt kun je wat extra olie toevoegen. Het bruinen van het vlees geeft uiteindelijk veel smaak aan het gerecht.
  4. Haal al het vlees uit de pan. Zet het vuur of de Instant Pot lager en smelt er een klontje boter in. Fruit hier het uitje in en voeg op het laatst de knoflook toe. Laat deze een minuut mee fruiten. Blus af met de Worcestershire sauce en een klein scheutje bouillon. Giet nu alles in de Instant Pot als je in een pan gewerkt hebt.
  5. Plaats alle ingrediënten in de Instant Pot.Sluit de deksel en controleer of je ventiel dichtstaat. Dit is nog een fout die ik zelf vaak maak en dan kun je lang wachten tot de druk opbouwt.
  6. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 18 minuten. Nu heb je mooi je handen vrij om de rest van je eten klaar te maken.
  7. Laat de druk op de pan na de 18 minuten nog 12 minuten vanzelf afbouwen en haal daarna handmatig de rest van de druk eraf door het ventiel voorzichtig te openen.
  8. Als je wilt kun je de jus nog indikken. Gebruik hier de SAUTE optie voor en breng de boel aan de kook. Meng eventueel een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud(!!) water en meng dat papje door je jus, zodat deze bindt.

Ik denk niet dat je proeft dat dit stoofvlees zo snel klaar was!

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *