Surinaams rundvlees met masala

Deel met vrienden en familie

Surinaams rundvlees met masala is heerlijk, zacht gesudderd rundvlees met de kenmerkende Surinaamse smaken. Tijdens het stoven vult je keuken zich met jaloersmakende geuren. Maak een extra grote portie, zodat je er gezellig met elkaar van kan genieten of vries wat porties in voor op drukke dagen!

Gek op de Surinaamse keuken? Kijk dan hier voor meer recepten uit deze fantastische wereld keuken. Of neem een kijkje bij de Indonesische recepten; vanwege de overeenkomsten met de Surinaamse keuken denk ik dat je daar dan ook veel lekkers vindt!

Surinaams rundvlees met Masala

Wat eet je bij Surinaams rundvlees met masala?

Met dit recept maak je een heerlijke pan Surinaams rundvlees met masala, maar dat is natuurlijk geen complete maaltijd; er moet nog wat bij. Zelf vind ik het heel lekker met rijst en snijbonen. Je kunt het onderdeel maken van een roti met een rotiplaat, aardappeltjes, boontjes en eventueel nog een ei. Zelf vind ik het dan lekker om de aardappelen op het einde mee te laten koken met het vlees, zodat de aardappel de saus lekker opneemt.

Het is ook héél lekker op een broodje met wat peper en zuur of met heerlijk knapperige patat!

Surinaams rundvlees stoofpot met Masala

Surinaamse masala

Om de juiste smaak te pakken te krijgen is het belangrijk om de goede kruiden te gebruiken. Hindoestaanse / Surinaamse masala lijkt heel erg op Indiase masala (zoals bijvoorbeeld garam masala), maar het is toch net even anders. Smaakt dit gerecht ook als je de Indiase kruidenmix gebruikt? Zeker. Krijg je echt die Surinaamse smaak die je zou verwachten? Nee, dat niet. Ik gebruik zelf meestal de kruiden Maussi, Chan of H. Nadan.

Hetzelfde geldt voor de Maggi blokjes: deze moet je hebben.

Surinaams rundvlees met masala

Surinaams rundvlees met masala is heerlijk, zacht gesudderd rundvlees met de kenmerkende Surinaamse smaken. Tijdens het stoven vult je keuken zich met jaloersmakende geuren. Maak een extra grote portie, zodat je er gezellig met elkaar van kan genieten of vries wat porties in voor op drukke dagen!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
stoven 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten

Kookgerei

  • Braadpan

Ingrediënten

  • 1,5 kilo stoofvlees (bv een combinatie van rib- en sukadelappen)
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 4 vierkante blokjes Maggi (per 2 verpakt)
  • 3 eetlepels Hindoestaanse masala
  • 0.25 theelepel gemalen piment
  • 3 à 4 blaadjes laurier
  • 200 ml heet water
  • zonnebloemolie
  • zout

Optioneel

  • 1 stukje Madame Jeanette

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes en bestrooi met een snuf zout. Verwarm een goede scheut olie in je pan en bak, in delen, op hoog vuur je stukjes vlees aan alle kanten goed bruin. Zet het vlees daarna apart.
    1,5 kilo stoofvlees, zonnebloemolie
  • Snipper ondertussen je ui en knoflook.
    1 grote ui, 4 teentjes knoflook
  • Als het vlees bruin is en uit de pan, mag het vuur weer laag. Voeg eventueel een beetje extra olie toe en fruit hierin je ui en knoflook tot de ui glazig wordt.
  • Ui glazig? Dan mag de tomatenpuree erbij, fruit dit een minuutje mee.
    3 eetlepels tomatenpuree
  • Daarna mag het vlees erbij en de rest van de ingrediënten. Voeg water toe, tot alles net onder staat.
    1,5 kilo stoofvlees, 4 vierkante blokjes Maggi, 3 eetlepels Hindoestaanse masala, 0.25 theelepel gemalen piment, 3 à 4 blaadjes laurier, 200 ml heet water, zout, 1 stukje Madame Jeanette
  • Breng het geheel kort aan de kook en laat het vervolgens een paar uur sudderen op laag vuur, met de deksel op een klein kiertje, tot het vlees heerlijk gaar is en uit elkaar valt. Ik vind het zelf fijn om zo nu en dan alles even door te roeren.
  • Serveer bijvoorbeeld met gekookte aardappels en sperziebonen, of rijst! Ook heel erg lekker met patat of op een broodje!
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: slowfood, Stoofvlees

Pin deze Surinaamse rundvlees met Masala!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Ria Schevenels says:

    Madame Jeannette? Wat is dit?

    1. Dat is een klein geel en vurig pepertje die veel in de Surinaamse Keuken wordt gebruikt. Je kunt ook heel goed Adjama peper gebruiken, die is bijna het zelfde (en wordt vaak ook als Madame Jeannette verkocht). Zo ziet het er uit: https://prf.hn/l/62G59nw

  2. Ria Schevenels says:

    Bedankt Mariska! Ik had hier echt nog nooit van gehoord. Ik ben belgische en hier vind je die niet. Binnenkort eens naar een toko in Maastricht. Fijne dag nog!

    1. Leuk! Het heeft naast pit ook een lekker smaak, maak kijk uit ze kan heel pittig zijn!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close