Surinaamse bami met kipfilet

Surinaamse bami met kipfilet is een snelle smaakbom. Varieer gerust met kippenbouten, garnalen of bijvoorbeeld doks (eend), maar vandaag gaan we voor de snelle versie van dit smaakvolle recept. Iedereen maakt zijn bami net een klein beetje anders, maar dit is het recept dat ik van mijn Surinaamse schoonzusje heb geleerd.

Javaanse bami

In Suriname wonen Javanen, Hindoestanen, Creolen, Chinezen en nog veel meer bevolkingsgroepen. Deze mengelmoes zie je terug in de Surinaamse keuken. De Javanen brachten veel Indonesische gerechten mee naar Suriname, die in de loop van de tijd hun eigen Surinaamse versie hebben gekregen. Zo hebben ze ook een eigen saoto, pindasoep, en lijkt deze bami erg op bami goreng.

Gek op de Surinaamse keuken? Kijk dan hier voor meer recepten uit deze fantastische wereldkeuken.

Surinaamse bami

Surinaamse bami maak je met spaghetti

Bami van de chinees is dik en plat, maar Surinaamse bami is dun en rond. Dit komt omdat er vaak spaghetti gebruik wordt voor het maken van Surinaamse bami. Noedels en spaghetti lijken eigenlijk heel veel op elkaar en ze zijn rond dezelfde tijd uitgevonden. Voordeel van spaghetti is natuurlijk dat veel meer mensen dit al in huis hebben en dat het zeker weten altijd te koop is in de voor jouw dichtstbijzijnde supermarkt.

Maak meer, maak het pittiger, maak het makkelijker

Dit recept is makkelijk te verdubbelen of zelfs te verdriedubbelen zonder dat het je heel veel extra werk oplevert. Je kunt het los serveren met sambal of met een combinatie van ketjap en peper (chili), maar je kunt natuurlijk ook op het einde wat Surinaamse peper toevoegen om het hele gerecht lekker pittig te maken. Wil je een nog luier (lees makkelijker) recept? Gebruik dan Surinaamse ketjap, dit bevat al alle smaakmakers zoals laos, piment en gember!

Surinaamse bami met kipfilet

Porties 4 porties

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 250 gr spaghetti
  • 200 gr kipfilet
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje laos / galangal (vervang door 0.75 theelepel laos poeder)
  • 1 duim gember
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 theelepel piment
  • 2 steranijs sterren
  • 1 blokje Maggi (kleine vierkante, die per 2 zijn verpakt)
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • zwarte peper naar smaak
  • 3-4 takjes selderij
  • olie, zout & peper

Instructies

  • Zet een flinke pan water met zout op en kook de spaghetti tot deze gaar is. Niet 'al dente', zoals je doet bij Italiaanse recepten, maar gewoon helemaal gaar.
  • Snijd de kipfilet in kleine blokjes, snipper de ui en knoflook en rasp de gember fijn. De laos mag grof in repen, die vissen we er op het einde weer uit.
  • Verwarm olie in een flinke hapjespan. Bak hier de kipfilet in aan. Voeg de ui, knoflook, gember en laos toe en roer goed door. Laat dit een paar minuten mee bakken.
  • Nu mag de rest van de smaakmakers erbij: laurierblaadjes, piment, steranijs, blokje Maggi (verkruimeld), ketjap manis en ketjap asin. Roer goed door en voeg eventueel een beetje water toe, als het teveel aan de bodem begint te plakken.
  • Giet je spaghetti af en laat even rusten, tot je kip gaar is. Daarna mag de spaghetti bij de kip in de pan. Dit gaat het makkelijkste als je niet alles tegelijk doet. Schep goed door, zodat alles bedekt wordt met saus.
  • Proef en breng eventueel wat extra op smaak met zout, peper en/of ketjap (manis is zoet, asin is zout).
  • Vis de laurier en laos uit je bami en serveer met wat vers gesnipperde selderij!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: bami

Pin deze Surinaamse bami met kipfilet!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Surinaamse bami met kipfilet

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close