Surinaamse bami met kipfilet is een snelle smaakbom. Varieer gerust met kippenbouten, garnalen of bijvoorbeeld doks (eend), maar vandaag gaan we voor de snelle versie van dit smaakvolle recept. Iedereen maakt zijn bami net een klein beetje anders, maar dit is het recept dat ik van mijn Surinaamse schoonzusje heb geleerd.
Javaanse bami
In Suriname wonen Javanen, Hindoestanen, Creolen, Chinezen en nog veel meer bevolkingsgroepen. Deze mengelmoes zie je terug in de Surinaamse keuken. De Javanen brachten veel Indonesische gerechten mee naar Suriname, die in de loop van de tijd hun eigen Surinaamse versie hebben gekregen. Zo hebben ze ook een eigen saoto, pindasoep, en lijkt deze bami erg op bami goreng.
Gek op de Surinaamse keuken? Kijk dan hier voor meer recepten uit deze fantastische wereldkeuken.
Surinaamse bami maak je met spaghetti
Bami van de chinees is dik en plat, maar Surinaamse bami is dun en rond. Dit komt omdat er vaak spaghetti gebruik wordt voor het maken van Surinaamse bami. Noedels en spaghetti lijken eigenlijk heel veel op elkaar en ze zijn rond dezelfde tijd uitgevonden. Voordeel van spaghetti is natuurlijk dat veel meer mensen dit al in huis hebben en dat het zeker weten altijd te koop is in de voor jouw dichtstbijzijnde supermarkt.
Maak meer, maak het pittiger, maak het makkelijker
Dit recept is makkelijk te verdubbelen of zelfs te verdriedubbelen zonder dat het je heel veel extra werk oplevert. Je kunt het los serveren met sambal of met een combinatie van ketjap en peper (chili), maar je kunt natuurlijk ook op het einde wat Surinaamse peper toevoegen om het hele gerecht lekker pittig te maken. Wil je een nog luier (lees makkelijker) recept? Gebruik dan Surinaamse ketjap, dit bevat al alle smaakmakers zoals laos, piment en gember!
Pin deze Surinaamse bami met kipfilet!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.