Surinaamse maizena koekjes zijn heerlijke, brosse koekjes met een lichte vanillesmaak. De maizena in het koekje geeft een structuur die net even anders is dan andere koekjes. Zacht, maar ook knapperig te gelijk. Je herkent ze aan hun bleke kleur en vrolijke suikermuisjes bovenop. Ze smelten op je tong en hebben een smaak die in de verte doet denken aan Liga.
Het mooist worden maizena koekjes als je gebruik maakt van een koekjes pers. Heb je die, net zoals ik, niet in huis? Gebruik dan een vork voor een gezellig ruitjes patroon.
Gek op de Surinaamse keuken, kijk dan hier voor meer recepten uit deze fantastische wereld keuken.
Maizena koekjes gortdroog?
Mijn eerste ervaring met deze Surinaamse koekjes was niet bepaald een succes. Op een verjaardag bij mijn tante stond een schaal met deze koekjes te pronken, jong als ik was kon ik natuurlijk de koekjes niet weerstaan. Ik stak hem meteen in mijn mond. Al het vocht verdween uit mijn mond en ik kreeg zowat kaakkramp bij een poging het koekje weg te werken. Geen al te beste ervaring.
De keren daarna kocht ik ze bij de toko, maar iedere keer weer te droge koekjes of koekjes zonder smaak.
Inmiddels weet ik beter: goed gebakken maizena koekjes die niet oud zijn, zijn heerlijk smeuïg. Oké nog steeds een wat droger koekje, maar dan eentje met charme. Belangrijk is dat je de koekjes niet te dun maakt en niet te lang bakt. Dan worden ze nog droger en dat heeft dit koekje echt niet nodig. Verder gebruik je vanille-extract in plaats van vanillesuiker. Dit geeft een betere vanillesmaak.
Glutenvrije Surinaamse koekjes
Deze Surinaamse koekjes, ook wel gomma koekjes genoemd, bevatten geen bloem, maar alleen maizena en zijn hierdoor glutenvrij. Alleen de meeste suikermuisjes (discodip, spikkels) kunnen wel sporen van gluten bevatten. Dus mocht je heel gevoelig zijn, zou ik die weg laten.
Pin deze Surinaamse maizena koekjes!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.