Surinaamse Roti Kip (Instant Pot versie)

Deel met vrienden en familie

Super snelle roti kip, die waarschijnlijk lekkerder is dan die van je toko. Met de Instant Pot is het niet alleen snel klaar en zit het bom vol smaak, de kip is ook minstens zo mals als je van de toko gewend bent. Misschien zelfs malser!

Surinaamse Roti Kip uit de Instant Pot

De roti is natuurlijk de plaat/pannenkoek die je bij de kip eet. Alleen zoeken mensen nu eenmaal op ‘Roti Kip’. Eigenlijk zou dit recept Kip Masala met aardappel en kousband uit de Instant Pot moeten heten. Hoe dan ook, met de Instant Pot maak je de saus kip en aardappelen tegelijk klaar. Terwijl de pot zijn werk doet, heb jij je handen vrij om aan de slag te gaan met de boontjes. Of om natuur roti platen te maken.

Gebruik Surinaamse en/of Hindoestaanse Masala

Masala kennen we uit de Indiase keuken; veel gerechten gebruiken garam masala. Maar die masala kun je beter niet gebruiken voor Surinaamse Roti Kip. Het is net even anders. Bij de toko kun je ook Hindoestaanse masala kopen, deze zorgt ervoor dat je roti kip een stuk authentieker zal smaken.

Instant Pot Roti Kip

Gek op de Surinaamse keuken?

Ben jij net als wij gek op de Surinaamse keuken? Dan hebben we nog meer recepten voor je die je zeker lekker zal vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Surinaamse Roti Kip (Instant Pot versie)

Super snelle roti kip, die waarschijnlijk lekkerder is dan die van je toko. Met de Instant Pot is het niet alleen snel klaar en zit het bom vol smaak, de kip is ook minstens zo mals als je van de toko gewend bent. Misschien zelfs malser!
Porties 2 flinke porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
HP in de Instant Pot 10 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1.5 eetlepel Hindoestaanse masala
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 5 drumsticks
  • 3 middelgrote aardappels vastkokend
  • 200 ml water
  • 1 blokje kippenbouillon

Voor de kousenband

  • 300 gr kousenband
  • 1 eetlepel Hindoestaanse masala
  • 1 teentje knoflook
  • olie
  • zout
  • peper

Extra's

  • Gekookt ei & roti plaat, Surinaamse- of Madame Jeanette sambal en eventueel wat maizena.

Instructies

  • Snijd de ui en teentjes knoflook fijn. Schil de aardappelen, snijd in tweeën en was goed. Verwijder eventueel het vel van de drumsticks.
  • Doe wat olie in de pot en selecteer de SAUTE optie. Fruit hierin de uien.
  • Voeg tomatenpuree, masala, een goede snuf zout, peper en de knoflook toe. Roer goed door en bak nog zo’n 1 à 2 minuten mee.
  • CANCEL de saute functie en voeg drumsticks, aardappelen en kippenbouillon (heet water + blokje) toe.
  • Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je “high pressure” en set je de timer op 10 minuten.
  • Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen. Saus te dun? Haal de aardappels en de kip uit de pan en selecteer weer de SAUTE om het in te laten dikken. Meng eventueel een halve eetlepel maizena met koud water en voeg dat toe om te saus verder in te dikken.
  • Ondertussen kun je kousenband klaar maken en de eieren koken. Voor de kousenband verwijder je de kontjes en snijd je de bonen in kleine stukjes. Bak de kousenband in een wok of hapjespan, samen met een goede scheut olie, gesnipperd teentje knoflook en een eetlepel masala, tot het gaar is, met deksel. Te droog? Voeg dan een klein beetje water toe, maar niet te veel!
  • Serveer alles op of met een rotiplaat!
    Eet smakelijk! Bijna sneller dan laten bezorgen toch?
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: Instant Pot, kip

Meer Instant Pot Recepten

Kook je vaker met de Instant Pot, of zou je dat vaker willen doen? Dan hebben wij nog veel meer Nederlandse Instant Pot recepten voor je! Allemaal in het Nederlands geschreven, met ingrediënten die goed te krijgen zijn in Nederland en met Nederlandse maatvoering. Geen gedoe dus met cups, pounds of sticks. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 

Pin deze Instant Pot Surinaamse Roti Kip

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Snelkookpan Surinaamse roti kip

 

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Mariska S says:

    Heerlijk! Doe alleen niet zoals ik een madame Jeanette peper in de instant pot… die ontploft en dan is het heeeeeeet. Maar de kip was nog nooit zo mals.

    1. Oei, dat is inderdaad tricky. Je kunt hem dan niet meer er uit vissen. Hoop dat het ondanks de pittigheid toch lekker was!

  2. Wil dit met kip filet. Kan dat met zelfde instellingen van je IP?

    1. Niet 1 op 1, dan wordt de kipfilet erg droog, ook de saus zal minder lekker worden.

      Als je de aardappels klein snijdt en de kipfilet groot houdt zou het moeten kunnen met 6 minuten HP

      1. Dank je wel voor je snelle reactie. Ik ga het proberen

  3. Deze ga ik maken. Waanzinnig! Ben vega dus zal kip vervangen voor tofu. Ik dacht altijd dat er voor minimaal 268ml vocht in de insta pot moest ok de burn melding te voorkomen? Bedankt voor het lekkere recept. Tom

    1. Mariska Author says:

      Ja en nee. Er moet inderdaad een minimale hoeveelheid vocht zijn die rond de 250ml ligt, echter hoeft dit niet letter water vocht te zijn. In dit geval zit er ook vocht in de kip (en bij jou ook in de tofu), tomatenpuree en aardappel.

  4. Hoi Mariska, is dit recept makkelijk te verdubbelen? Daar worstel ik altijd een beetje mee met recepten in de IP.
    Heb een 7,6l IP en een gezin van 5.
    Groetjes!

    1. Mariska Author says:

      Hi Vivian,
      Ja dat kan zeker heel makkelijk. Als je in het recept op het cijfer bij de porties klikt komt er een schuifje en die kan je zo schuiven naar de hoeveelheid die je wilt. Bij de meeste Instant Pot recepten hoef je de hoeveelheid water niet te verhogen bij het verdubbelen van een recept, alleen hier zou ik toch wel voor minimaal 300 gaan. Je wilt namelijk wel genoeg saus hebben voor iedereen.

      1. Oh wat stom, dat had ik nog niet gezien!
        Super bedankt voor je snelle antwoord. Je maakt mijn kook-leven een stuk makkelijker met je website en heerlijke recepten 😊

        1. Mariska Author says:

          Graag gedaan hoor!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close