Surinaamse Saoto Soep

Deel met vrienden en familie

Surinaamse Saoto Soep, dat krijg je toch gelijk trek in? Een heerlijke, lichte soep met een hartige bouillon, malse stukjes kip, knapperige taugé en verrassende smaakmakers. Vandaag delen we ons recept me je!

Surinaamse Saoto Soep

Saoto Soep is een echte ster in de Surinaamse keuken. Net als veel andere gerechten, zoals Surinaamse bami met kipfilet, Surinaamse Kip Masala en broodjes kip kerrie, is Saoto Soep geïnspireerd op een gerecht uit de Indonesische keuken. Suriname is een echte smeltkroes van Javanen, Hindoestanen, Creolen, Chinezen en nog veel meer bevolkingsgroepen. De Javanen brachten veel Indonesische gerechten mee naar Suriname, die in de loop der tijd hun eigen Surinaamse versie hebben gekregen. Niet alle ingrediënten waren beschikbaar in Suriname en dus zijn er hier en daar wat aanpassingen gedaan. Voorbeelden van echte ‘Surinaamse’ ingrediënten in de gerechten zijn:

  • Kleine vierkante Maggiblokjes
  • Piment
  • Bladselderij

Wat er vaak wel in een Indonesische Soto zit, maar niet in een Surinaamse Saoto, zijn kurkuma en kaffir lime leaves. Het gebruik van citroengras ligt wat ingewikkelder, de een vindt het lekker in de Saoto, de ander té Indonesisch. Ik zou zeggen: doe gewoon wat je zelf het lekkerst vindt!

Surinaamse saoto met alle toppings

Wat eet je bij Saoto?

Surinamse Saoto is een soep die je heerlijk naar eigen smaak kunt aankleden. Je doet dit aan het einde met verse ingrediënten, dus het is ook heel makkelijk om het naar ieders eigen smaak te maken. Lekkere en bekende toppings zijn:

  • rijst
  • vermicelli 
  • taugé
  • friet chips
  • een gekookt ei
  • fijngesneden bladselderij
  • gebakken uitjes
  • en natuurlijk Surinaamse peper

Zelf kies ik altijd voor of rijst, of vermicelli, voor wat extra vulling, maar niet allebei. 

Surinaamse Saoto Soep

Surinaamse Saoto Soep, dat krijg je toch gelijk trek in? Een heerlijke, lichte soep met een hartige bouillon, malse stukjes kip, knapperige taugé en verrassende smaakmakers. Vandaag delen we ons recept me je!
Servings 8 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten

Ingredients

  • 1.2 kilo kip met bot
  • 2 sjalotten
  • 6 tenen knoflook
  • 1 duim verse gember
  • 1 duim galangal
  • 8-12 korrels piment
  • 1 stengel citroengras optioneel
  • 1.5 liter water
  • 2 salam blad optionele vervanging: laurierblad
  • 4 blokjes Maggi per 2 verpakt in gouden folie
  • olie
  • zout
  • peper

Optionele afmakers

  • gekookt ei, rijst, vermicelli, friet chips, taugé, gebakken uitjes, bladselderij

Instructions

  • Schil de ui, knoflook, galangal, gember en snijd grof in stukken.
    2 sjalotten, 6 tenen knoflook, 1 duim verse gember, 1 duim galangal
  • Schenk een beetje olie in een pan. Fruit de uien hierin, gevolgd door de knoflook.
    olie
  • Voeg alle ingrediënten voor de soep toe aan de pan en breng aan de kook.
    1.2 kilo kip met bot, 8-12 korrels piment, 1 stengel citroengras, 1.5 liter water, 2 salam blad, 4 blokjes Maggi, zout, peper
  • Laat met de deksel op de pan zacht pruttelen, tot de kip gaar is en alle smaken goed ingetrokken zijn, ongeveer 45 minuten.
  • Haal de soep door een zeef. Haal de kip eruit en pluk deze. Deze mag terug in de bouillon.
  • Serveer de soep met de door jou gekozen toppings!
    gekookt ei, rijst, vermicelli, friet chips, taugé, gebakken uitjes, bladselderij
Author: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, lunch, Soep
Keuken: Surinaams
Trefwoord: kidsproof, kip, Soep

Pin dit recept voor Surinaamse Saoto Soep!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Surinaamse saoto soep

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close