Surinaamse Saoto Soep, dat krijg je toch gelijk trek in? Een heerlijke, lichte soep met een hartige bouillon, malse stukjes kip, knapperige taugé en verrassende smaakmakers. Vandaag delen we ons recept me je!
Surinaamse Saoto Soep
Saoto Soep is een echte ster in de Surinaamse keuken. Net als veel andere gerechten, zoals Surinaamse bami met kipfilet, Surinaamse Kip Masala en broodjes kip kerrie, is Saoto Soep geïnspireerd op een gerecht uit de Indonesische keuken. Suriname is een echte smeltkroes van Javanen, Hindoestanen, Creolen, Chinezen en nog veel meer bevolkingsgroepen. De Javanen brachten veel Indonesische gerechten mee naar Suriname, die in de loop der tijd hun eigen Surinaamse versie hebben gekregen. Niet alle ingrediënten waren beschikbaar in Suriname en dus zijn er hier en daar wat aanpassingen gedaan. Voorbeelden van echte ‘Surinaamse’ ingrediënten in de gerechten zijn:
- Kleine vierkante Maggiblokjes
- Piment
- Bladselderij
Wat er vaak wel in een Indonesische Soto zit, maar niet in een Surinaamse Saoto, zijn kurkuma en kaffir lime leaves. Het gebruik van citroengras ligt wat ingewikkelder, de een vindt het lekker in de Saoto, de ander té Indonesisch. Ik zou zeggen: doe gewoon wat je zelf het lekkerst vindt!
Wat eet je bij Saoto?
Surinamse Saoto is een soep die je heerlijk naar eigen smaak kunt aankleden. Je doet dit aan het einde met verse ingrediënten, dus het is ook heel makkelijk om het naar ieders eigen smaak te maken. Lekkere en bekende toppings zijn:
- rijst
- vermicelli
- taugé
- friet chips
- een gekookt ei
- fijngesneden bladselderij
- gebakken uitjes
- en natuurlijk Surinaamse peper
Zelf kies ik altijd voor of rijst, of vermicelli, voor wat extra vulling, maar niet allebei.
Pin dit recept voor Surinaamse Saoto Soep!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.