Teriyakisaus is een heerlijke veelzijdige Japanse saus, die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld kip, vis, groente en roerbakgerechten. Je maakt met dit recept heel makkelijk je eigen Teriyakisaus, die veel lekkerder én goedkoper is, dan de kant-en-klare sausjes uit de supermarkt!
Japanse Teriyakisaus
Bij de Japanse keuken denk je misschien eerst aan sushi en ramen, maar daarna kom je toch snel aan bij Teriyaki. Denk bijvoorbeeld eens aan Japanse Yakitori spiesjes, of Zalm Teriyaki.
In Nederland denken we bij Teriyaki eerst aan een saus, maar eigenlijk is het een Japanse kooktechniek. Hierbij wordt het eten gebakken of gegrild en daarna nog geglaceerd met een plakkerige saus op basis van soja, mirin en/of sake en suiker. Dat laatste noemen wij dus Teriyakisaus! Teriyaki is een Japans woord dat uit twee delen bestaat: ‘Teri’ bekend glanzend en ‘Yaki’ is een bereiding met hoge temperatuur, zoals grillen of bakken.
Traditionele Teriyakisaus bestaat slechts uit 3 of 4 ingrediënten en is vrij dun, maar in Nederland kennen we een dikkere variant, waar gember en knoflook aan is toegevoegd. We geven je beide recepten!
Aziatisch ingrediënten
Om zelf Teriyakisaus te maken met dit recept heb je een aantal Aziatische ingrediënten nodig. Deze zijn over het algemeen wel te koop bij elke Aziatische supermarkt of toko en steeds vaker ook goed te koop in de supermarkt.
Kun je toch een aantal ingrediënten niet vinden, dan hebben we een aantal alternatieven voor je:
- Sake kun je vervangen door mirin, droge sherry of Chinese shaoxing wijn.
- Liever helemaal geen alcohol? Vervang het dan door rijstazijn, gemengd met wat water.
- Mirin kun je vervangen door sake.
Pin dit recept voor zelf gemaakte Teriyakisaus!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.