Deel met vrienden en familie

Teriyakisaus is een heerlijke veelzijdige Japanse saus, die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld kip, vis, groente en roerbakgerechten. Je maakt met dit recept heel makkelijk je eigen Teriyakisaus, die veel lekkerder én goedkoper is, dan de kant-en-klare sausjes uit de supermarkt!

Japanse Teriyakisaus

Bij de Japanse keuken denk je misschien eerst aan sushi en ramen, maar daarna kom je toch snel aan bij Teriyaki. Denk bijvoorbeeld eens aan Japanse Yakitori spiesjes, of Zalm Teriyaki.

In Nederland denken we bij Teriyaki eerst aan een saus, maar eigenlijk is het een Japanse kooktechniek. Hierbij wordt het eten gebakken of gegrild en daarna nog geglaceerd met een plakkerige saus op basis van soja, mirin en/of sake en suiker. Dat laatste noemen wij dus Teriyakisaus! Teriyaki is een Japans woord dat uit twee delen bestaat: ‘Teri’ bekend glanzend en ‘Yaki’ is een bereiding met hoge temperatuur, zoals grillen of bakken.

Traditionele Teriyakisaus bestaat slechts uit 3 of 4 ingrediënten en is vrij dun, maar in Nederland kennen we een dikkere variant, waar gember en knoflook aan is toegevoegd. We geven je beide recepten!

zelf gemaakte teriyakisaus

Aziatisch ingrediënten

Om zelf Teriyakisaus te maken met dit recept heb je een aantal Aziatische ingrediënten nodig. Deze zijn over het algemeen wel te koop bij elke Aziatische supermarkt of toko en steeds vaker ook goed te koop in de supermarkt.

Kun je toch een aantal ingrediënten niet vinden, dan hebben we een aantal alternatieven voor je:

  • Sake kun je vervangen door mirin, droge sherry of Chinese shaoxing wijn.
  • Liever helemaal geen alcohol? Vervang het dan door rijstazijn, gemengd met wat water.
  • Mirin kun je vervangen door sake.

Teriyakisaus

Teriyakisaus is een heerlijke veelzijdige Japanse saus, die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld kip, vis, groente en roerbakgerechten. Je maakt met dit recept heel makkelijk je eigen Teriyakisaus, die veel lekkerder én goedkoper is, dan de kant-en-klare sausjes uit de supermarkt!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten

Kookgerei

  • maatbeker
  • glazen fles bij voorkeur gesteriliseerd

Ingrediënten

  • 75 gr suiker
  • 200 ml sojasaus
  • 200 ml mirin
  • 200 ml sake kook-sake, geen dure drink-sake

Optionele extra's

  • 3 cm gember
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels maïzena
  • 4 eetlepels water koud!

Instructies

Recept 1 – Japanse Teriyaki

  • Voeg alle ingrediënten toe aan een steelpan, verwarm en laat al roerend bubbelen, tot alle suiker is opgelost.
    75 gr suiker, 200 ml sojasaus, 200 ml mirin, 200 ml sake
  • Giet over in een schone fles of pot. De saus blijft weken goed, langer als je fles gesteriliseerd is.

Recept 2 – Teriyaki roerbaksaus

  • Snijd de knoflook zo fijn mogelijk en rasp de gember.
    3 cm gember, 4 teentjes knoflook
  • Voeg dit samen met de suiker, sojasaus, mirin en sake toe aan een steelpan en breng aan de kook. Laat al roerend bubbelen, tot alle suiker is opgelost.
    75 gr suiker, 200 ml mirin, 200 ml sake, 200 ml sojasaus
  • Meng de maïzena met het koude water, roer door en voeg vervolgens toe aan je saus. Roer goed en laat het bubbelen, tot je saus de gewenste dikte heeft.
    3 eetlepels maïzena, 4 eetlepels water
  • Giet over in een schone fles of pot. De saus blijft een aantal dagen goed in koelkast.
Auteur: Mariska
Gang: saus
Keuken: Japanese
Trefwoord: teriyaki

Pin dit recept voor zelf gemaakte Teriyakisaus!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Teriyaki saus

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close