Thai Fried Rice met garnalen (Thaise nasi)

Deel met vrienden en familie

Thai Fried Rice met garnalen is een heerlijke Thaise nasi. Gebakken rijst met groente, ei en garnalen op smaak gebracht met soja en natuurlijk vissaus en een kneepje limoen. Een perfecte combinatie van zoet, zuur, zout en voor wie wil: pittig.

Thaise Nasi

In heel veel culturen kennen ze een vorm van gebakken rijst. In Nederland kennen we dit, door onze connectie met Indonesië, veelal onder de noemer nasi. In Thailand noemen ze het ‘fried rice’ en komt daar, net als nasi, in verschillende variaties voor. Deze versie is vrij basic, zoals ik die gewend ben in de trein of in kleine zaakjes in Thailand te eten.

Met fried rice zit je ook als beginner in de Thaise keuken goed, want ondanks dat die keuken heel pittig kan zijn, is de fried rice dat niet. Altijd een veilige keuze dus en ook helemaal kidsproof. De pittigheid komt van een simpel sausje dat Prik Nam Pla heet. Het is super simpel te maken en zo kan iedereen zijn pittigheid zelf bepalen.

Thaise Fried Rice met garnalen

Tomaat in fried rice?

Bij gebakken rijst of nasi zul je niet zo snel aan tomaat denken. Waarschijnlijk denk je hier ook helemaal niet aan bij de Thaise keuken, toch wordt het vaak gebruikt. Niet alleen in de Thai Fried Rice, maar bijvoorbeeld ook in groene curry en tom kha kai komen tomaten vaak voorbij.

Thai Fried Rice met garnalen

Thai Fried Rice met garnalen is een heerlijke Thaise nasi. Gebakken rijst met groente en garnalen op smaak gebracht met soja, een kneepje limoensap en natuurlijk vissaus. Een perfecte combinatie van zoet, zuur, zout en voor wie wil pittig.
Porties 3 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten

Ingrediënten

Garnalen

  • 200 gr garnalen
  • 1 eetlepel soja

Thai Fried Rice

  • 500 gr gekookte afgekoelde rijst (gewogen na koken)
  • 1 ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 200 gr groene kool
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 snufje suiker
  • 3 eieren
  • olie om in te bakken

Om af te maken

  • limoen
  • koriander
  • 4 lente uitjes
  • snuf witte peper

Prik Nam Pla (optioneel)

  • 1 Thaise rode chili
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel limoensap

Instructies

De garnalen

  • Meng de garnalen met een eetlepel sojasaus en laat dit even marineren terwijl je bijvoorbeeld de groente voor de fried rice snijdt.
  • Bak de garnalen in wat olie net aan gaar en leg apart. Door ze apart te bakken zorg je ervoor dat je garnalen niet te gaar en taai worden.

Thai Fried Rice

  • Snijd de ui en tomaat in partjes, de kool in dunne repen en de knoflook in kleine stukjes. Maak de knoflook niet te fijn (dus ook echt niet persen), want dan verbrandt het tijdens het bakken. De lente ui mag in dunne ringen en de koriander fijn gesnipperd.
  • Verwarm olie in een wok en laat dit goed heet worden. Wok hier de ui in en voeg na een minuut de knoflook toe.
  • Na een halve minuut mag de tomaat erbij, even bakken en dan de kool. Blijf dit al omscheppend bakken tot de kool wat slinkt.
  • Voeg de rijst, een snuf suiker, soja- en vissaus toe en roer goed door. Bak dit totdat de saus goed verdeeld is over de rijst en de rijst warm is.
  • Kluts een eitje los, schuif de rijst opzij en bak je eitje op de lege plek . Als je pan erg droog is kun je wat extra olie toevoegen. Zodra het eitje bijna gaar is roer je hem door de fried rice heen.
  • Haal van het vuur en schep alle garnalen en ongeveer de helft van de koriander en lente ui er doorheen, de rest bewaar je om te serveren.
  • Serveer met koriander, lente ui, een part limoen en eventueel de Prik Nam Pla saus die je simpel maakt door de chili fijn te snijden en te mengen met de vissaus en limoensap.
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Thais
Trefwoord: nasi, rijst

Pin deze Thaise Fried Rice!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Thai Fried rice met garnalen pin

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close