Thaise gehakt en watermeloen salade (pittig en fris!)

Thaise gehakt salade met watermeloen masterchef australia

Deze Thaise gehakt en watermeloen salade is heerlijk pittig, maar toch verfrissend. De watermeloen zorgt ervoor dat je het pittige van de Thaise chili makkelijk aan kunt.

Bij Masterchef Australia zag ik een heerlijke salade voorbij komen. Die moest ik ook maken! Als er namelijk twee dingen zijn die deze foodie leuk vindt, is het wel de Thaise keuken en Masterchef Australia!

Thaise Basilicum

In dit recept gebruik ik Thaise basilicum oftewel ‘Holy Basil’. Dit heeft een typische smaak, die mij echt altijd aan goed Thais eten doet denken. Thaise basilicum is te koop in Aziatische toko’s, waar ze ook verse groenten en kruiden verkopen. Meestal in het koelvak. Zelf heb ik een potje gedroogde Thaise basilicum kunnen vinden in Thailand, maar in Nederland ben ik dit nog niet tegen gekomen.

Kun je geen Thaise basilicum vinden, laat het dan gewoon helemaal weg. Vervang het niet met normale basilicum, de smaken verschillen namelijk teveel en het past helemaal niet in het gerecht.

Thaise gehakt en watermeloen salade

Ingrediënten Thaise gehakt en watermeloen salade

kleine sjalot
teentje knoflook
1 cm gember
half bosje koriander
1 Thaise chili

300 gr gehakt (ik ga voor half om half)

1 eetlepel olie
1 eetlepel vissaus
0.5 eetlepel palmsuiker (of basterdsuiker)
2 eetlepels pinda’s
half bosje Thaise basilicum (zie tip hierboven)

Watermeloen

Bereiding

  1. Maak de meloen schoon en snijd in blokjes. Hak de pinda’s fijn. Zet apart, dit hebben we later pas nodig.
  2. Snijd de sjalot, knoflook, gember en steeltjes van de koriander grof en plaats ze in een vijzel. Vijzel dit goed tot je iets krijgt wat lijkt op een pasta. Haast of heb je kippenkracht? Gebruik dan een mixer om de boel te vermalen.
  3. Verwarm een eetlepel olie in een wok op hoog vuur en bak hier de kruidenpasta in, ongeveer 2-3 minuten.
  4. Voeg het gehakt toe en wok dit al roerend gaar.
  5. Voeg vissaus en suiker toe en bak tot het vleesmengsel licht karameliseert. Roer tot slot de gehakte pinda’s er doorheen.
  6. Snijd de blaadjes van de koriander en Thaise basilicum grof en roer dit door het gehaktmengsel.
  7. Verdeel de watermeloen over de borden en schep het Thaise gehakt erop.

Heerlijk fris en toch kruidig en pittig!

5 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *