Thaise gele currypasta maak je, net zoals alle andere Thaise currypasta’s, heel erg makkelijk zelf. Een paar ingrediënten grof snijden en dan vooral veel stampen in een vijzel. Geen zin of armkracht daarvoor? Je kunt ook valsspelen met een keukenmachine. Let wel op, deze curry bevat kurkuma; dat kun je het beste aan het einde er nog even apart doorheen stampen of je moet het niet erg vinden dat je keukenmachine geel kleurt!
Groene, rode en gele currypasta
Groene curry kennen we allemaal wel en ook de rode curry is in Nederland goed bekend, maar gele curry? Die zie je dan weer bijna nooit. Heel jammer, want deze gele currypasta is net zo veelzijdig als zijn groene en rode broer!
Ingrediënten gele currypasta
Tegenwoordig zijn alle ingrediënten voor currypasta prima te verkrijgen in Nederland, zeker als je naar een toko gaat zoals Amazing Oriental of online bestelt bij websites als Asian Food Lovers. Het enige wat erg moeilijk te vinden is, zijn verse kaffir lime leafs, maar deze vind je vaak in de vriezer en dat werkt net zo goed.
Zelf vind ik het lekker om verse kurkuma te gebruiken, dit is tegenwoordig ook gewoon te krijgen bij grote supermarkten, zoals Albert Heijn. Gebruik je niet alles? Vries de rest van je kurkuma dan in, dat kun je ook goed doen met galangal, gember en bijvoorbeeld chili’s.. en natuurlijk ook de currypasta zelf!
Een vast onderdeel in een Thaise currypasta is garnalenpasta (trassi). Ik laat dit er zelf altijd uit. Ik maak graag een grote hoeveelheid gele currypasta per keer en vries het (in blokjes) in. Zo hou ik mijn pasta ook geschikt voor mijn vegan vrienden en mensen met een garnalenallergie. Eten die niet mee? Dan voeg ik tijdens de bereiding gewoon een klein beetje trassi toe!
Hoe bewaar je het?
Dit recept geeft ongeveer genoeg om twee keer een gele curry te maken. Ongeveer, want de pittigheid kan iedere keer anders uitvallen en het is ook sterk afhankelijk van hoe pittig jij je Thaise curry graag eet. Zelf maak ik het graag in een grote hoeveelheid, zodat ik meerdere keren makkelijk een gele curry kan maken.
Je kunt de curry goed bewaren in een luchtdicht potje met een dun laagje olie erop. Een andere optie, mijn favoriet, is invriezen. Ik schep dan met een maatlepel eetlepels curry op een plaatje met een stukje bakpapier en dat vries ik in. Zodra ze hard zijn, haal ik ze van het plaatje af en stop ik ze in een zakje in de vriezer!
Pin deze Thaise gele currypasta!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Hi. Ergens in het recept staat snij de berg uit de kafir lime blaadjes. Maar dit mist bij de ingrediëntenlijst. Hoeveel stop je er in? Groet
Hoi Narda,
Sorry voor de hele late reactie. Ik ben even op vakantie én jouw reactie stond in de spam lijst. Het moeten 4 blaadjes zijn, ik heb het recept aangepast. Bedankt voor je oplettendheid!
Heb je de currypasta wel al gemaakt?
Groetjes,
Maris