Thaise kipsaté is een van de iconische street food gerechten uit de Thaise keuken. Je kunt het niet alleen overal kopen in dit Aziatische land, je kunt het ook vaak ruiken, aangezien het overal op straat wordt bereid. Hete kolengrillen, met daarop vaak honderd kleine spiesjes saté. Prachtig goudgeel door de kurkuma en heerlijk mals.
In de Thaise keuken wordt vaak kokosmelk gebruik in de marinade. Dit zorgt ervoor dat de kruiden in de marinade goed aan je vlees blijven plakken en maakt het vlees meteen ook lekker mals.
De vraag is altijd of je nou het beste kipfilet of kippendijen kunt gebruiken voor kipsaté. Zelf ga ik het liefst voor kippendijen, deze drogen veel minder uit, het vlees heeft meer smaak en ze zijn vaak sappiger. Ga je toch liever voor kipfilet, geef het dan zeker goed de tijd om te marineren!
Mocht je echt een liefhebber zijn van saté, dan is Indonesische varkenssaté met ketjap marinade (Saté Babi) ook wat voor jou.
Bij saté hoort ajat
Wanneer je saté besteld in Thailand, dan krijg je er bijna altijd ajat bij. Of dit nou bij een straatstal is of in een restaurant. Dit maak je zelf heel simpel zo:
- 3 mini komkommers
- 1 sjalot of klein rood uitje
- 1 lange rode peper (het gaat hier niet om pittigheid)
- 200 ml witte azijn
- suiker (naar smaak)
- 1 theelepel zout
Het recept is heel simpel: verwarm de azijn met suiker en zout al roerend tot de suiker is opgelost. Haal van de warmtebron af en laat afkoelen. Snijd de rode peper grof in stukken, snijd een komkommer in kleine plakjes en doe hetzelfde met je ui. Giet hier je afgekoelde azijnmengel over en klaar is je ajat!
Pin deze Thaise kipsaté!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.