Thaise kipsaté

Deel met vrienden en familie

Thaise kipsaté is een van de iconische street food gerechten uit de Thaise keuken. Je kunt het niet alleen overal kopen in dit Aziatische land, je kunt het ook vaak ruiken, aangezien het overal op straat wordt bereid. Hete kolengrillen, met daarop vaak honderd kleine spiesjes saté. Prachtig goudgeel door de kurkuma en heerlijk mals.

In de Thaise keuken wordt vaak kokosmelk gebruik in de marinade. Dit zorgt ervoor dat de kruiden in de marinade goed aan je vlees blijven plakken en maakt het vlees meteen ook lekker mals.

De vraag is altijd of je nou het beste kipfilet of kippendijen kunt gebruiken voor kipsaté. Zelf ga ik het liefst voor kippendijen, deze drogen veel minder uit, het vlees heeft meer smaak en ze zijn vaak sappiger. Ga je toch liever voor kipfilet, geef het dan zeker goed de tijd om te marineren!

Mocht je echt een liefhebber zijn van saté, dan is Indonesische varkenssaté met ketjap marinade (Saté Babi) ook wat voor jou.

Thaise kipsaté recept

Bij saté hoort ajat

Wanneer je saté besteld in Thailand, dan krijg je er bijna altijd ajat bij. Of dit nou bij een straatstal is of in een restaurant. Dit maak je zelf heel simpel zo:

  • 3 mini komkommers
  • 1 sjalot of klein rood uitje
  • 1 lange rode peper (het gaat hier niet om pittigheid)
  • 200 ml witte azijn
  • suiker (naar smaak)
  • 1 theelepel zout

Het recept is heel simpel: verwarm de azijn met suiker en zout al roerend tot de suiker is opgelost. Haal van de warmtebron af en laat afkoelen. Snijd de rode peper grof in stukken, snijd een komkommer in kleine plakjes en doe hetzelfde met je ui. Giet hier je afgekoelde azijnmengel over en klaar is je ajat!

Thaise sate van kip

Thaise kipsate

Thaise kipsaté is een van de iconische street food gerechten uit de Thaise keuken. Je kunt het niet alleen overal kopen in dit Aziatische land, je kunt het ook vaak ruiken, aangezien het overal op straat wordt bereid. Hete kolengrillen, met daarop vaak honderd kleine spiesjes saté. Prachtig goudgeel door de kurkuma en heerlijk mals.
Porties 7 spiesjes
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Marineren 10 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

  • Grill, grillpan of BBQ
  • Satéstokjes

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel citroengras
  • 2 cm gember
  • 4 eetlepels kokosmelk
  • 0.5 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel suiker
  • 1 snuf witte peper
  • 1 snuf zout
  • 350-400 gr kippendijen

Instructies

  • Snijd de knoflook grof en plaats in een vijzel of keukenmachine. Verwijder het kontjes en de hardste buitenbladeren van de citroengras en snijd fijn. Doe hetzelfde met de gember. Stamp of maal dit tot een pasta.
    2 tenen knoflook, 1 stengel citroengras, 2 cm gember
  • Voeg de kokosmelk, komijn, kurkuma, witte peper, suiker en zout toe en roer goed door.
    4 eetlepels kokosmelk, 0.5 theelepel gemalen komijn, 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel suiker, 1 snuf witte peper, 1 snuf zout
  • Snijd de kip in kleine stukjes en meng deze door de marinade heen. Laat dit marineren, een paar uur of zelfs een nachtje is heerlijk, maar met 10 minuten heb je ook al flink effect.
    350-400 gr kippendijen
  • Spies de stukjes kip op je stokjes en grill deze goudbruin op de BBQ, op de grill (of in de grillpan) of, als je dat allemaal niet hebt, in een koekenpan; dat werkt ook prima.
  • Serveer de Thaise kipsaté net zoals in Thailand met ajat (recept daarvoor staat boven dit recept) en bijvoorbeeld papaya salade, Thai Fried Rice, of gewoon als onderdeel van een BBQ avond.
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch, Thais
Trefwoord: bbq, kip, sate, thais

Pin deze Thaise kipsaté!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Thaise kipsate

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close