Thaise Larb Kai (Thaise kipsalade)

Deel met vrienden en familie

Thaise Larb Kai, een Thaise kipsalade, is een populair gerecht uit de Isaan-regio in het noordoosten van Thailand. Het is een frisse, pittige salade die voornamelijk bestaat uit fijngehakt kippenvlees, gemengd met een aromatische dressing van limoen, vissaus, en geroosterd rijstpoeder. Vaak wordt dit gerecht op smaak gebracht met sjalotten, munt, koriander en chilipepers, waardoor het een perfecte balans krijgt van zure, zoute, pittige en frisse smaken, waar de Thaise keuken om bekend staat.

Bij Flying Foodie zijn we gek op de Aziatische keuken en hebben dan ook heel veel heerlijke Thaise recepten voor je. Wil je meer dan alleen Thais eten en ook op reis gaan naar dit fantastische land? Kijk dan, voordat je vliegtickets en hotels boekt, bij onze reistips voor Thailand

Thaise Larb, Laab of Laap

Is dit recept nou voor Thaise Larb, Laab of Laap? Voor allemaal! Dit zijn namelijk verschillende benamingen (of eigenlijk schrijfwijzes) voor hetzelfde recept. Dit komt door de vertaling van het Thaise alfabet naar ons Romeinse alfabet. Dit zie je bij veel meer Thaise gerechten en woorden voorbij komen. Kai staat voor Kip en dat wordt ook vaak als Gai geschreven, maar je spreekt het hetzelfde uit. 

Larb Kai wordt traditioneel geserveerd met verse groenten zoals sla, kool of komkommer, en vaak gegeten met kleefrijst. 

Thaise kipsalade

Thaise kipsalade 

Larb kun je met verschillende soorten vlees maken, vaak wordt het gemaakt met varkensvlees. Maar ik ken ook heerlijke variaties met bijvoorbeeld eend. Je kunt aan het woord achter het recept zien, welk soort vlees gebruikt wordt: 

  • Kai/Gai = Kip
  • Moo = varken
  • Neu = rundvlees
  • Goong/Khung= garnaal

Wij gaan voor kip: dit is lichter dan varkensvlees, wordt door meer mensen gegeten en is makkelijk verkrijgbaar. De fijne structuur van de kip die je ziet, krijg je door te hakken met een mes, de kip een aantal keren om te draaien en nog meer te hakken. Gaat veel sneller dan je misschien zal denken! Mocht je toch kant-en-klaar kipgehakt willen gebruiken, let dan goed op of er zout toegevoegd is en wellicht wil je dan minder vissaus gebruiken. 

Geroosterd rijstpoeder

Geroosterd rijstpoeder, dat klinkt als een ingewikkeld te verkrijgen ingrediënt, waar je stad en land voor moet afrijzen. Lange tijd maakte ik mijn larb dan ook zonder dit ingrediënt. Het is mét alleen stiekem zoveel lekkerder. Je maakt geroosterd rijstpoeder heel eenvoudig zelf door ongekookte jasmijnrijst te roosteren in een droge pan, tot deze goudbruin kleur en deze vervolgens tot een grof poeder te stampen in een vijzel.

Thaise Larb Kai (Thaise kipsalade)

Thaise Larb Kai, een Thaise kipsalade, is een populair gerecht uit de Isaan-regio in het noordoosten van Thailand. Het is een frisse, pittige salade die voornamelijk bestaat uit fijngehakt kippenvlees, gemengd met een aromatische dressing van limoen, vissaus, en geroosterd rijstpoeder. Vaak wordt dit gerecht op smaak gebracht met sjalotten, munt, koriander en chilipepers, waardoor het een perfecte balans krijgt van zure, zoute, pittige en frisse smaken, waar de Thaise keuken om bekend staat.
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr kip zie notities
  • 1 kleine sjalot
  • 2 eetlepels water
  • 25 ml vissaus
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 theelepel chili flakes
  • 2 stengels lente-ui
  • 0.5 bosje koriander
  • 0.5 bosje basilicum bij voorkeur Thaise basilicum
  • 0.5 bosje munt
  • 1 à 2 eetlepels geroosterd rijstpoeder

Instructies

  • Snijd de kip met een mes in kleine stukjes. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken, maar let op dat de kip niet te fijn wordt.
    300 gr kip
  • Snijd je sjalot in dunne halve ringen.
    1 kleine sjalot
  • Verwarm water in een koekenpan tot dit licht begint te koken, voeg 1 theelepel vissaus en de kip toe. Kook dit al roerend totdat het water zo goed als opgelost is. Zorg dat de kip niet teveel aan elkaar klont.
    2 eetlepels water
  • Haal de pan van de warmtebron en roer de overige vissaus, de fijn gesneden sjalot, limoensap, chili flakes en rijstpoeder er doorheen. Proef en voeg eventueel extra limoensap of vissaus toe.
    25 ml vissaus, 2 eetlepels limoensap, 1 à 2 eetlepels geroosterd rijstpoeder, 1 theelepel chili flakes
  • Snijd de lente-ui in fijne ringen. Serveer de larb met de verse kruiden en eventueel met extra rijstpoeder en chili.
    2 stengels lente-ui, 0.5 bosje koriander, 0.5 bosje basilicum, 0.5 bosje munt

Notities

Ik gebruik graag een combinatie van kippendijen en kipfilet voor dit recept!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Aziatisch, Thais
Trefwoord: maaltijdsalade, salade

Pin dit recept voor Thaise Larb Kai!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Thaise Laarb Kai

 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close