Thaise Larb Kai, een Thaise kipsalade, is een populair gerecht uit de Isaan-regio in het noordoosten van Thailand. Het is een frisse, pittige salade die voornamelijk bestaat uit fijngehakt kippenvlees, gemengd met een aromatische dressing van limoen, vissaus, en geroosterd rijstpoeder. Vaak wordt dit gerecht op smaak gebracht met sjalotten, munt, koriander en chilipepers, waardoor het een perfecte balans krijgt van zure, zoute, pittige en frisse smaken, waar de Thaise keuken om bekend staat.
Bij Flying Foodie zijn we gek op de Aziatische keuken en hebben dan ook heel veel heerlijke Thaise recepten voor je. Wil je meer dan alleen Thais eten en ook op reis gaan naar dit fantastische land? Kijk dan, voordat je vliegtickets en hotels boekt, bij onze reistips voor Thailand!
Thaise Larb, Laab of Laap
Is dit recept nou voor Thaise Larb, Laab of Laap? Voor allemaal! Dit zijn namelijk verschillende benamingen (of eigenlijk schrijfwijzes) voor hetzelfde recept. Dit komt door de vertaling van het Thaise alfabet naar ons Romeinse alfabet. Dit zie je bij veel meer Thaise gerechten en woorden voorbij komen. Kai staat voor Kip en dat wordt ook vaak als Gai geschreven, maar je spreekt het hetzelfde uit.
Larb Kai wordt traditioneel geserveerd met verse groenten zoals sla, kool of komkommer, en vaak gegeten met kleefrijst.
Thaise kipsalade
Larb kun je met verschillende soorten vlees maken, vaak wordt het gemaakt met varkensvlees. Maar ik ken ook heerlijke variaties met bijvoorbeeld eend. Je kunt aan het woord achter het recept zien, welk soort vlees gebruikt wordt:
- Kai/Gai = Kip
- Moo = varken
- Neu = rundvlees
- Goong/Khung= garnaal
Wij gaan voor kip: dit is lichter dan varkensvlees, wordt door meer mensen gegeten en is makkelijk verkrijgbaar. De fijne structuur van de kip die je ziet, krijg je door te hakken met een mes, de kip een aantal keren om te draaien en nog meer te hakken. Gaat veel sneller dan je misschien zal denken! Mocht je toch kant-en-klaar kipgehakt willen gebruiken, let dan goed op of er zout toegevoegd is en wellicht wil je dan minder vissaus gebruiken.
Geroosterd rijstpoeder
Geroosterd rijstpoeder, dat klinkt als een ingewikkeld te verkrijgen ingrediënt, waar je stad en land voor moet afrijzen. Lange tijd maakte ik mijn larb dan ook zonder dit ingrediënt. Het is mét alleen stiekem zoveel lekkerder. Je maakt geroosterd rijstpoeder heel eenvoudig zelf door ongekookte jasmijnrijst te roosteren in een droge pan, tot deze goudbruin kleur en deze vervolgens tot een grof poeder te stampen in een vijzel.
Pin dit recept voor Thaise Larb Kai!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.