Thaise Viskoekjes

Thaise viskoekjes recept
Thaise viskoekjes zijn heel wat anders dan de viskoekjes die we in Nederland zijn gewend. Ze zijn wel super makkelijk te maken en super smakelijk!

Vroeger maakte mijn oma zelf viskoekjes. Heerlijk was dat, nergens waren de viskoekjes zo lekker als bij mijn oma (dit was trouwens ook het geval bij haar gebakken schol en gehaktballen). Het was al onmogelijk om de gehaktballen net zo lekker te krijgen, laat staan de moeilijker lijkende viskoekjes. Niemand in de familie heeft het aan gedurfd om nog viskoekjes te maken. Helaas is mijn oma er al jaren niet meer en heb ik lang geen goede viskoekjes meer gehad… die van de viskraam vielen toch iedere keer weer tegen.

Totdat mijn moeder een keer Thaise viskoekjes bestelde. Ik proefde en vond het heerlijk! Aangezien de enige overeenkomst met mijn oma’s koekjes is, dat er ook vis in gebruikt wordt, durfde ik de uitdaging toch aan te gaan.

Deze oosterse versie van een viskoekje lijkt absoluut niet op mijn oma’s viskoekje. Zij gebruikte vooral kabeljauw, aardappel en peterselie. Tenminste, zover als ik me kan herinneren. Ik denk dat ik twaalf was,  toen ik het voor het laatst proefde. Maar!!! Toch is dit een heerlijk viskoekje, waar stiekem garnaal in zit. Lekker met wat (zelf gemaakte) chili saus en courgette salade.

Ingrediënten Thaise viskoekjes

6-8 thaise viskoekjes
15gr Koriander (1 pakje)
1 Rode chilli peper, zaadjes en zaadlijsten verwijderd
2 theelepels Vissaus
1 teentje Knoflook
1cm plak Gember

Of…

Curry pasta

Verder:

8 Garnalen
200 gr Pangasius
1 Lente/bos ui fijn gesneden
Bloem

Bereiding Thaise viskoekjes

Je kunt deze heerlijke viskoekjes zelf op smaak brengen of je kan een beetje vals spelen en rode curry pasta gebruiken. De keuze is aan jou natuurlijk. Mocht je voor de curry pasta gaan, dan kun je stap 1 tot en met 3 overslaan.

  1. Snijd de chilli, gember, knoflook en de steeltjes van de koriander goed fijn.
  2. Plaats dit vervolgens allemaal in een vijzel met een klein beetje olie en zout. Stamp het helemaal fijn. Gooi alle frustraties van de dag erin en leef je uit! Ga door tot de sappen goed vrij komen en zich een pasta vormt.
  3. Roer de vissaus er doorheen en klaar is je eigen gemaakte curry pasta.
  4. Snijd je vis is grove stukken er vermaal deze goed in de foodprocessor. Mocht je die niet hebben, dan kun je het ook met de hand heel fijn snijden. Voeg je curry pasta en garnalen toe en maal nog even kort.
  5. Roer voorzichtig de lente ui er doorheen.
  6. Maak je handen nat en vorm koekjes. Het is erg belangrijk dat je handen vochtig zijn, anders zal alle vis aan je handen blijven plakken en wordt het een grote kliederboel (jaja, ik spreek uit ervaring)
  7. Verhit in een koekenpan een laagje olie (bijvoorbeeld kokos-olie). Haal de viskoekjes kort door bloem heen en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant.

Serveer met een beetje vissaus of chilli saus. Je kunt ze ook nog besprenkelen met wat korianderblaadjes die je over hebt.

7 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *