Tijger rolcake voor de koning in huis

Deel met vrienden en familie

Deze heerlijke tijger rolcake heeft een vleugje sinaasappel en een heerlijke, romige vulling. Een klassiek taartje, maar dan in een modern gestreept jasje. Binnen no-time ben jij de Tiger King in huis!

Rolcake met tijgerstrepen

Lockdown en Netflix

Heel Nederland lijkt wel aan het bakken tijdens de ‘intelligente lockdown’. Bloem was amper te krijgen in de supermarkten. Zelf word ik flink bezig gehouden, omdat ik nog in mijn verlof zit, maar toch heb ik wat gaatjes kunnen vinden om lekker iets te bakken. Eerst een focaccia, maar snel daarna wilde ik toch iets zoets. Net zoals de rest van de wereld hebben ook wij de Netflix serie Tiger King gebinched; het moest dus een tijgercake worden.

Tijger rolcake

Een tijgerpatroon op een cake

Geen tijgercake zonder tijgerstrepen, toch? Gelukkig is een tijgerpatroon niet heel ingewikkeld. Het hoeft niet super netjes en mag juist wat grillig zijn. Wat je kan helpen is om een plaatje van een tijgerpatroon bij de hand te houden. Wil je nog meer houvast, dan kun je ook een patroon uitprinten en deze onder je bakpapier leggen. Je kunt de strepen dan als het ware overtrekken.

 

Tijger rolcake voor de koning in huis

Deze heerlijke tijger rolcake heeft een vleugje sinaasappel en een heerlijke, romige vulling. Een klassiek taartje, maar dan in een modern gestreept jasje. Binnen no-time ben jij de Tiger King in huis!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

Tijgerstrepen

  • 25 gr boter op kamertemperatuur
  • 25 gr poedersuiker
  • 1 eiwit
  • 20 gr bloem
  • 0.5 eetlepel cacao
  • zwarte kleurstof optioneel

Rolcake

  • 3 eieren
  • 80 gr kristalsuiker
  • 45 gr boter gesmolten
  • 75 gr bloem
  • 1 sinaasappel goed schoon geschrobd
  • 0.5 theelepel vanille extract
  • oranje kleurstof

Vulling

  • 200 ml slagroom
  • 200 gr mascarpone
  • 4-6 eetlepels suiker naar smaak

Instructies

We beginnen met de tijgerstrepen

  • Mix met een stand- of handmixer de zachte boter met de poedersuiker tot het luchtig is geworden. Voeg een eiwit toe en mix dit ook door tot het goed gemengd is (ongeveer twee minuten).
  • Voeg bloem en cacao toe en mix tot je een egaal beslag hebt, met wat zwarte kleurstof kun je de kleur nog donkerder maken. Dit is niet echt nodig, bruine strepen werken ook prima.
  • Schep het beslag in een zak en knip een klein puntje af.
  • Bekleed de plaat met bakpapier en teken met je beslag je tijgerstrepen. Plaats dit minimaal een half uur in de koelkast of 15 minuten in de vriezer. Zo zorgen we dat straks niet alles uitloopt als we het oranje beslag er overheen smeren.

Tijd voor de rolcake

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Klop de eiwitten met een mixer met de helft van de suiker stijf en zet dit opzij. Klop vervolgens het eigeel met de rest van de suiker, totdat het luchtig en licht van kleur is.
  • Meng je kleurstof en de rasp van de schil van de sinaasappel door het eigeelmengsel.
  • Schep in drie delen het eiwit rustig door het eigeel heen. Het is de bedoeling dat het zo luchtig mogelijk blijft.
  • Schep ook rustig de bloem en gesmolten boter in drie delen door je beslag heen.
  • Haal je tijgerstrepen uit de koelkast of vriezer en smeer hier je oranje beslag voorzichtig op uit.
  • Bak de cake in 7-8 minuten gaar. Als je voorzichtig met je vinger op de cake drukt moet de cake terug veren. We gaan nu direct door, niet laten afkoelen!
  • Snijd de randen van de cake los. Leg er een stukje bakpapier en vervolgens een snijplank bovenop en keer de cake voorzichtig om. Pel rustig het bakpapier er vanaf. Leg een theedoek op de cake en draai hem voorzichtig om.
  • Rol de cake, samen met de theedoek, van de lange kant naar de andere lange kant. Laat dit op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. Zo buigen we als het ware de cake en scheurt deze straks niet.

De vulling

  • Je kunt een rolcake met van alles vullen en dit is slechts een voorbeeld van wat ik zelf lekker vind. Andere opties zijn botercrème, creame cheese frosting of gewoon slagroom, eventueel met een laagje jam.
  • Klop de mascarpone los met wat vanille-extract en klop de slagroom stijf met suiker. Meng dit rustig door elkaar heen tot één mengsel.

Alles klaar? Rollen maar!

  • Rol de afgekoelde cake voorzichtig uit de theedoek. Smeer in met je vulling en rol weer terug op. Omwikkel met plasticfolie en leg in de koelkast. Zelf vind ik het de volgende dag het lekkerste, maar je kunt je tijger rolcake ook al eerder eten ;).
Auteur: Mariska
Gang: Dessert, nagerecht, Zoetigheid
Keuken: Amerikaans, Westers
Trefwoord: koningsdag, oranje, rolcake

 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close