Tiramisu zonder alcohol en eieren

Tiramisu zonder alcohol en eieren

Een super simpel recept voor tiramisu, zonder alcohol en eieren, maar die natuurlijk nog steeds heel erg lekker smaakt. Een ideaal dessert voor Kerst!

Deze tiramisu is dus geschikt voor iedereen die wel gek is op dit Italiaanse toetje, maar bijvoorbeeld zwanger is, geen alcohol drinkt of het idee van rauwe eieren in een toetje gewoon heel erg onprettig vindt. Het recept bevat nog wel room en mascarpone en is daarom niet geschikt voor veganisten. En ook in lange vingers zit ei, dus wanneer je daar een allergie voor hebt, kun je deze beter vervangen door bijvoorbeeld speculaasjes.

Behalve het ontbreken van alcohol en eieren, heeft dit recept nog een kleine twist op het origineel, namelijk extra chocolade. Het idee komt van een recept van Heston Blumenthal en het beviel mij zo goed, dat ik het nu altijd verwerk in mijn tiramisu. Het geeft net die extra touch met een lekker knapperig laagje. Mocht je dit geen lekker idee vinden, wat ik zelf gek zou vinden ;), dan kun je de stap gewoon overslaan in het recept.

Recept Tiramisu zonder alcohol en eieren

Ingrediënten Tiramisu zonder alcohol en eieren

voor 6-8 personen
200 g mascarpone
1 theelepel vanille extract (of de inhoud 1 vanille peul)
200 ml slagroom
50 g poedersuiker
1 pak lange vingers
1 à 2 koppen espresso
1 à 2 eetlepels cacao

Optioneel:
100 g pure chocolade

Extra benodigdheden:
vorm/schaal, bakpapier & plasticfolie

Tijd om de tiramisu te gaan maken…

  1. Klop de mascarpone samen met de vanille goed los. Klop vervolgens in een andere kom de slagroom samen met de poedersuiker stijf. Het makkelijkste gaat dit met een elektrische mixer, maar met wat spierballen lukt het ook wel met een garde. Spatel de los geklopte mascarpone rustig door de slagroom heen.
  2. Bekleed je vorm of schaal met bakpapier of plastikfolie. Smeer een dun laagje van je roommengsel op de bodem van de vorm.
  3. Doop de lange vingers één voor één in de koffie en plaats ze bovenop de room. Lekker dicht bij elkaar, het mag best knus worden.
  4. (optionele stap) Smelt de chocolade au bain-marie en sprenkel de helft over je lange vingers in de vorm.
  5. Smeer de helft van je overgebleven room bovenop de lange vingers.  En herhaal de stappen: lange vingers dopen, chocolade, room.
  6. Plaats de tiramisu een paar uur in de koelkast om goed op te stijven.
  7. Maak de tiramisu af met een dun laagje gezeefde cacao en snijd hem in plakken.

Eet smakelijk en geniet van je tiramisu, ja, zelfs zonder alcohol en eieren.

13 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *