Tiroler Gröstl

Deel met vrienden en familie

Verwen jezelf met een klassiek wintergerecht: Tiroler Gröstl. Dit Wintersportgerecht met gebakken aardappel, spek en ui uit de Oostenrijkse keuken biedt een heerlijke en makkelijke maaltijdoptie voor drukke dagen. Het gerecht is snel te bereiden en met gebakken aardappels, spek en ui is het ook echt comfort food. Heb jij al heimwee naar de wintersport?

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is een traditioneel Oostenrijks gerecht uit de Tiroler Alpen. Oorspronkelijk om restjes op te maken, maar inmiddels is het een geliefde klassieker. Het gerecht bestaat uit gebakken aardappelen, spek en uien, vaak geserveerd met een spiegelei. 
Er bestaan veel variaties: de een gebruikt bieslook, de ander dille. Soms worden er paddenstoelen toegevoegd, maar dat hoeft niet. Omdat het gerecht draait om restjes, kun je het makkelijk aanpassen naar wat je in huis hebt. Een officieel recept voor tiroler gröstl is er dus niet. Zelf vinden wij de combinatie met paprika heerlijk!

Wintersportgerecht met gebakken aardappel, spek en ui

Als je weleens op wintersport bent geweest, is de kans groot dat je Tiroler Gröstl kent. Het is een stevige maaltijd die perfect is na een dag op de piste, of als lunch halverwege de dag. De combinatie van aardappel, spek en ui zorgt voor een vullend en hartig gerecht.Voor thuis hebben we de porties iets kleiner gehouden dan in de berghutten, zodat het ook op een gewone dag goed past.

Een stukje Oostenrijkse keuken

Zoals de naam al doet vermoeden, komt Tiroler Gröstl uit Oostenrijk. Ben je fan van de Oostenrijkse keuken? Dan moet je deze klassiekers ook eens proberen:

Tiroler Gröstl

Verwen jezelf met een klassiek wintergerecht: Tiroler Gröstl. Dit Wintersportgerecht met gebakken aardappel, spek en ui uit de Oostenrijkse keuken biedt een heerlijke en makkelijke maaltijdoptie voor drukke dagen. Het gerecht is snel te bereiden en met gebakken aardappels, spek en ui is het ook echt comfort food. Heb jij al heimwee naar de wintersport?
Servings 4 porties
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingredients

  • 800 gr aardappels (of kies voor kant-en-klare schijfjes)
  • 1 grote rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr spekjes
  • 2 rode paprika's
  • 1 bosje peterselie
  • 0.5 theelepel karweizaad of komijnzaad
  • olijfolie
  • boter
  • zout
  • peper
  • 4 eieren

Instructions

  • Schil de aardapels en snijd in dikke plakken, was deze goed met koud water en kook in een pan met water en zout beetgaar. Giet af en laat goed uitstomen.
    800 gr aardappels
  • Snijd de rode ui in halve ringen en de paprika in repen die je vervolgens in tweeën snijdt. Snijd de teentjes knoflook fijn.
    1 grote rode ui, 2 rode paprika's, 2 teentjes knoflook
  • Doe de spekjes, zonder olie of boter, in een koude koekenpan. Bak de spekjes op middelhoog vuur knapperig. Schep de spekjes eruit, maar laat het vet in de pan zitten.
    200 gr spekjes
  • Bak de aardappeltjes aan, eventueel met wat extra olie.
    olijfolie
  • Voeg na een minuut of drie een klontje boter, de paprikareepjes, knoflook, karweizaad en ui toe en bak dit nog een paar minuten mee, tot de aardappeltjes mooi bruin zijn.
    boter, 0.5 theelepel karweizaad
  • Schep de spekjes er weer doorheen en maak af met zout, peper en lekker veel peterselie.
    zout, peper, 1 bosje peterselie
  • Bak ondertussen 4 spiegeleitjes en serveer deze bij je gröstl!
    4 eieren

Notes

Karwei zaad wordt traditioneel gebruikt, maar zelf vind ik het ook heel erg lekker met komijnzaad!
Author: Mariska
Calories: 473kcal
Gang: Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Oosterijks
Trefwoord: aardappel, wintersport

Nutrition

Calorieën: 473kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 17g | Fat: 26g | Saturated Fat: 9g | Polyunsaturated Fat: 4g | Monounsaturated Fat: 11g | Trans Fat: 0.1g | Cholesterol: 199mg | Sodium: 418mg | Potassium: 1179mg | Fiber: 6g | Sugar: 5g | Vitamin A: 2240IU | Vitamin C: 119mg | Calcium: 66mg | Iron: 3mg

Pin dit recept Tiroler Gröstl!

Wil je dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest-borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar vind je het recept ook makkelijk terug.

Tiroler Gröstl wintersport gerecht met aardapel, spek en ui

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close