Tjap Tjoy

Deel met vrienden en familie

Tjap Tjoy is een heerlijk simpel gerecht, met veel groente, bekend van de afhaal-Chinees. Eenvoudig te maken en makkelijk binnen 30 minuten op tafel. Je kan Tjap Tjoy zo eten, maar het is natuurlijk ook heel lekker met rijst of noedels. Wij gaan voor een Tjap Tjoy met kip, maar we geven je ook opties om lekker te variëren, met allemaal ingrediënten die je makkelijk in de supermarkt kan krijgen.

Tjap Tjoy van de Chinees

Tjap Tjoy is een gerecht uit de Chinese Keuken dat vooral uit gemengde groente bestaat. Het ligt niet vast welke soorten groente dit zijn, je kunt er dus heel goed mee variëren. Tjap betekent ‘gemengd’ en Tjoy betekent ‘groente’. Gemengde groenten dus. In Nederland eten we er graag vlees of vis bij en dit recept is dan ook geïnspireerd op de versie die je bij de afhaal-Chinees. Authentiek? Nee, dat niet. 

Om de kenmerkende smaak goed te pakken te krijgen, gebruiken we een heel klein beetje vetsin (smaakversterker). Wil je dit liever niet toevoegen aan je gerecht? Dan kun je dit gerust weglaten. 

Tjap Tjoy met Kip

Tjap Tjoy kun je met kip, rundvlees, garnalen, tofu of alleen groente bestellen bij de Chinees. Tijdens een kort onderzoek bleek snel dat Tjap Tjoy met kip het populairst is in Nederland. Is één van de anderen jouw favoriet? Kies gerust wat jij lekker vindt.

Tjap Tjoy met Kip

Andere afhaalklassiekers van de Chinees

Krijg je van dit recept zin in nog meer afhaalklassiekers van de Chinees? Met deze eenvoudige recepten maak jij ze heel makkelijk thuis:

Te waterig geworden?

Is je gerecht te waterig geworden? Dit kan gebeuren doordat je groenten hebt gebruikt die veel vocht loslaten. Geen probleem. Giet je Tjap Tjoy af en doe de saus terug in de pan of wok. Verwarm dit tot het begint te borrelen. Meng 1 theelepel maizena met een scheutje koud water tot een papje en roer dit door de saus. Laat de saus borrelen tot deze dikker wordt, en giet deze dan terug over de groenten.

Tjap Tjoy

Tjap Tjoy is een heerlijk simpel gerecht, met veel groente, bekend van de afhaal-Chinees. Eenvoudig te maken en makkelijk binnen 30 minuten op tafel. Je kan Tjap Tjoy zo eten, maar het is natuurlijk ook heel lekker met rijst of noedels. Wij gaan voor een Tjap Tjoy met kip, maar we geven je ook opties om lekker te variëren, met allemaal ingrediënten die je makkelijk in de supermarkt kan krijgen.
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten

Ingrediënten

Kip

  • 2 stuks kipfilet
  • 1 snuf zout
  • 1 snuf witte peper
  • 1 theelepel shoaxing wijn
  • 1 theelepel maizena
  • 0.25 theelepel vetsin optioneel
  • neutrale olie

Groente

  • 0.5 komkommer
  • 0.25 Chinese kool
  • 1 grote wortel
  • 100 gr taugé
  • 1 blikje bamboe of baby mais
  • 125 gr paddenstoelen
  • 1 lente-ui
  • 0.5 paprika

Saus

  • 3 eetlepels oestersaus
  • 1.5 eetlepel sojasaus
  • 0.25 theelepel vetsin
  • 1 theelepel maizena

Optioneel voor er bij

  • 4 porties noedels of rijst

Instructies

  • Snijd de kipfilets in dunne plakken en meng met zout, peper, shoaxing wijn, maizena en optioneel vetsin.
    2 stuks kipfilet, 1 snuf zout, 1 snuf witte peper, 1 theelepel shoaxing wijn, 1 theelepel maizena, 0.25 theelepel vetsin
  • Nu gaan we alle groente voorbereiden. Snijd de Chinese kool in repen en was goed. Snijd de komkommer in halve plakken, de wortel en paprika in kleine reepjes en de paddenstoelen in plakjes. Snijdt de lente-ui fijn. Giet de bamboe af en was je taugé goed.
    0.5 komkommer, 0.25 Chinese kool, 1 grote wortel, 100 gr taugé, 1 blikje bamboe, 125 gr paddenstoelen, 1 lente-ui, 0.5 paprika
  • Bereid eventueel rijst of noedels om bij de Tjap Tjoy te serveren.
    4 porties noedels
  • Verwarm wat olie in een grote pan of wok en bak hierin de kipfilet rondom bruin en net aan gaar. Haal uit de pan.
    neutrale olie
  • Bak eerst hardere groente een minuut in de pan - in dit geval de wortel en paddenstoelen. Daarna mag de kool en bamboe erbij. Blijf goed door scheppen.
  • Begint dit zacht te worden? Dan mag de rest van de groente en de gebakken kipfilet er weer bij. Schep goed om.
  • Meng alles voor de saus door elkaar en giet dit bij de groente in de pan. Roer goed door, tot de saus goed is ingedikt.
    3 eetlepels oestersaus, 1.5 eetlepel sojasaus, 0.25 theelepel vetsin, 1 theelepel maizena

Notities

Is je gerecht te waterig geworden? Dit kan gebeuren doordat je groenten hebt gebruikt die veel vocht loslaten. Geen probleem. Giet je Tjap Tjoy af en doe de saus terug in de pan of wok. Verwarm dit tot het begint te borrelen. Meng 1 theelepel maizena met een scheutje koud water tot een papje en roer dit door de saus. Laat de saus borrelen tot deze dikker wordt, en giet deze dan terug over de groenten.
  • Voedingswaarde gecalculeerd zonder noedels of rijst
Auteur: Mariska
calorieën: 70kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Chinees, fusion, wereldkeuken
Trefwoord: afhaal, chinees, groente, kipfilet, wokken

Nutrition

Calorieën: 70kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 3g | Fat: 4g | Saturated Fat: 0.3g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.01g | Cholesterol: 0.3mg | Sodium: 862mg | Potassium: 227mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 243IU | Vitamin C: 6mg | Calcium: 26mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Tjap Tjoy zoals bij de Chinees!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Tjap Tjoy zoals bij de Chinees met noedels

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close