Tofu scramble (vegan ei met smaak!)

Deel met vrienden en familie

Tofu scramble is een vegan alternatief voor ei, roerei om precies te zijn. Naast kruiden gebruiken we ook een geheime saus om het gerecht genoeg smaak te geven. In het Engels heet roerei ‘scrambled eggs’ en daar komt dus ook de term ‘tofu scramble’ vandaan. Je eet de scramble net als een gewoon eitje, in mijn geval op een heerlijke bruine boterham met (vegan)mayo, Sriracha en bieslook. Het resultaat is zo lekker, dat ook wanneer je niet altijd vegan eet, je hiervan zult genieten!

recept tofu scramble

Tofu Scramble die niet droog is

Voor deze tofu scramble maken we dus gebruik van een geheime saus. In veel recepten voor vegan roerei wordt alleen tofu met kurkuma en wat zout gebruikt. In dat geval krijg je wat hardere stukjes, terwijl roerei juist lekker zacht en wolkig is. Dat lossen wij op door wat yoghurt toe te voegen aan de saus.

Over kurkuma gesproken: wees daar zuinig mee. In dit recept gebruiken we het alleen voor de kleur. Als je teveel gebruikt, ga je dit ook proeven in het eindresultaat!

vegan roer ei

Welke tofu gebruik je voor vegan roerei?

Tofu komt in verschillende mate van stevigheid, van grofweg zacht (silken) tot superstevig (super firm). Voor lekkere vegan roerei gebruik je ‘firm’ tofu. Niet extra firm, dan wordt het resultaat te droog. Helaas wordt er in de Nederlandse supermarkt niet altijd aangegeven met wat voor soort tofu je te maken hebt. Heel onhandig, van de AH werkt deze tofu prima. Een andere optie is natuurlijk om naar een Aziatische supermarkt of toko te gaan. Als het er niet duidelijk op staat, kunnen ze je daar zeker helpen bij het vinden van de juiste tofu.

Tofu scramle (vegan ei!)

Tofu scramble is een vegan alternatief voor ei, roerei om precies te zijn. Naast kruiden gebruiken we ook een geheime saus om het gerecht genoeg smaak te geven. In het Engels heet roerei 'scrambled eggs' en daar komt dus ook de term 'tofu scramble' vandaan. Je eet de scramble net als een gewoon eitje, in mijn geval op een heerlijke bruine boterham met (vegan)mayo, Sriracha en bieslook. Het resultaat is zo lekker, dat ook wanneer je niet altijd vegan eet, je hiervan zult genieten!
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 blok tofu firm
  • zout
  • peper
  • olijfolie

saus

  • 0.25 theelepel kurkuma
  • 0.25 theelepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel knoflookpoeder
  • 0.5 theelepel uipoeder
  • 2 eetlepels edelgist vlokken
  • 2 eetlepels yoghurt (een vegan optie)

garnerning

  • paar takjes bieslook
  • Sriracha
  • (vegan) mayonaise

Instructies

  • Giet het vocht van de tofu af en pak deze in een schone theedoek. Leg hier een snijplank en nog wat dingen die gewicht hebben bovenop, zoals bijvoorbeeld een blik bonen of een zwaar boek. Laat dit 10 tot 15 minuten staan, zodat het vocht uit de tofu komt.
    1 blok tofu
  • Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar. Is je yoghurt erg dik, dan kun je de saus verdunnen met 1 tot 3 eetlepels water.
    0.25 theelepel kurkuma, 0.25 theelepel paprikapoeder, 0.5 theelepel knoflookpoeder, 0.5 theelepel uipoeder, 2 eetlepels edelgist vlokken, 2 eetlepels yoghurt
  • Pak je tofu uit je theedoek en verkruimel deze met je handen.
  • Verwarm wat olie in een koekenpan en bak hier de tofu in met een snuf zout en peper. Niet te veel omscheppen, je wilt juist dat de tofu de kans krijgt om bruin te worden.
  • Voeg je saus toe en schep goed door. Bak nog even mee, tot je saus de juiste dikte heeft. Eet smakelijk!
Auteur: Mariska
Gang: Breakfast, brunch, lunch, ontbijt
Keuken: vegan
Trefwoord: brunch, lunch, ontbijt, tofu, vegan

Pin deze Tofu scramble (vegan ei recept)

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Tofu scramble vegan ei recept

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close