Tom Kha Gai (Thaise kokossoep met kip!)

Tom Kha Gai soep

Tom Kha Gai (ต้มข่าไก่) is een heerlijke Thaise kokossoep met kip. Makkelijk te maken en in tegenstelling tot de meeste Thaise gerechten, niet super pittig. Wel is het super snel klaar, zoals de meeste Thaise gerechten ;).

De ‘kha’ in Tom Kha Gai staat voor galangal. Galangal (ook wel laos of Thaise gember) is in Nederland een nog niet heel bekend ingrediënt, toch is het makkelijk te verkrijgen in de meeste toko’s (al dan niet in de vriezer). Het lijkt erg op gember en in veel recepten wordt galangal vervangen door gember. Dit kan op zich ook in deze soep, hij zal nog steeds lekker worden, maar wil je echt de authentieke smaak van Tom Kha Gai? Dan zou ik toch aanraden om galangal te gebruiken!

Ingrediënten Tom Kha Gai (Thaise kokossoep met kip)

voor 4 flinke kommen soep

1 duimdikte stuk galangal
3 stengels citroengras
600 ml kokosmelk
400 ml water
2 kipfilets
150 – 200 gr paddenstoelen (voorkeur oesterzwammen of shimeji)
1 gele ui
2 – 3 tomaten
3 – 4 blaadjes kaffir lime
1 – 5 Thaise chilipepers
vissaus en limoensap
bosje koriander

Bereiding

Als je dit recept wat vaker hebt gemaakt, kun je dit ook gerust doen tijdens het bereiden van de soep, maar in het begin is het handiger om alle ingrediënten eerst klaar te hebben.

  1. Schil de galangal en snijd in plakken. Kneus de citroengrasstengels met de achterkant van je mes, verwijder het onderste stompje en het buitenste blad. Snijd schuin in stukken van 3 tot 4 centimeter.
  2. Verwijder de schil van de ui en snijd in 6 tot 8 partjes. Was de tomaten en snijd ook deze in parten.
  3. Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 centimeter en scheur de paddenstoelen uit elkaar. Snijd de chilipepers schuin doormidden. Scheur de kaffir lime blaadjes grof in stukken.
  4. Zet een soeppan op met de kokosmelk en het water. Voeg de stukken galangal en citroengras toe, roer door en laat het rustig verwarmen.
  5. Als het lijkt dat de kokosmelk begint te koken, voeg je de kipfilet en ui toe. Laat dit zachtjes 2-3 minuten koken.
  6. Voeg vervolgens de tomaat, paddenstoelen, kaffir lime blaadjes, Thaise chili’s en een eetlepel vissaus toe. Roer rustig door en laat weer zachtjes koken, totdat de kipfilet blokjes gaar zijn. Meestal maximaal 5 minuten.
  7. Haal de pan van de warmtebron en voeg naar smaak limoensap en extra vissaus toe (ik voeg zeker 1 eetlepel vissaus en 2 eetlepels limoensap toe).
  8. Pluk de blaadjes van de koriander en roer deze door de soep heen.

Nog een paar tips…

De kaffir lime blaadjes en galangal stukjes uit de soep zijn niet daadwerkelijk om op te eten, maar alleen om smaak af te geven.

Laat de soep niet te hard koken, roer zoveel mogelijk dezelfde kant op en voeg het limoensap echt pas toe, nadat je de pan van de warmtebron hebt gehaald. Dit alles vermindert de kans aanzienlijk dat je kokosmelk gaat schiften.

Tom Kha Gai soep thaise kokos kip soep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *