Tom Kha Gai (Thaise kokossoep met kip!)

Deel met vrienden en familie

Tom Kha Gai (ต้มข่าไก่) is een heerlijke Thaise kokossoep met kip. Makkelijk te maken en in tegenstelling tot de meeste Thaise gerechten, niet super pittig. Wel is het super snel klaar, zoals de meeste Thaise gerechten ;).

Tom Kha Gai (Thaise kokossoep met kip)

De ‘kha’ in Tom Kha Gai staat voor galangal. Galangal (ook wel laos of Thaise gember) is in Nederland een nog niet heel bekend ingrediënt, toch is het makkelijk te verkrijgen in de meeste toko’s (al dan niet in de vriezer). Het lijkt erg op gember en in veel recepten wordt galangal vervangen door gember. Dit kan op zich ook in deze soep, hij zal nog steeds lekker worden, maar wil je echt de authentieke smaak van Tom Kha Gai? Dan zou ik toch aanraden om galangal te gebruiken!

Gai staat overigens voor kip! Mocht je nieuwsgierig zijn naar de Thaise keuken dan hebben we nog veel meer recepten voor je zoals bijvoorbeeld: 

Tom Kha Gai soep

Nog een paar tips…

De kaffir lime blaadjes en galangal stukjes uit de soep zijn niet daadwerkelijk om op te eten, maar alleen om smaak af te geven. Laat de soep niet te hard koken, roer zoveel mogelijk dezelfde kant op en voeg het limoensap echt pas toe, nadat je de pan van de warmtebron hebt gehaald. Dit alles vermindert de kans aanzienlijk dat je kokosmelk gaat schiften. Als je kokosmelk toch is gaan schiften hoef je echt niet de Tom Kha Gai weg te gooien, het zal nog steeds lekker smaken. 

Tom Kha Gai (ต้มข่าไก่)

Tom Kha Gai (ต้มข่าไก่) is een heerlijke Thaise kokossoep met kip. Makkelijk te maken en in tegenstelling tot de meeste Thaise gerechten, niet super pittig. Wel is het super snel klaar, zoals de meeste Thaise gerechten ;).
Porties 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 duim galangal
  • 3 stengels citroengras
  • 1 ui
  • 2 tomaten
  • 2 kipfilets
  • 1-5 Thaise chilipepers
  • 600 ml kokosmelk
  • 400 ml water
  • 200 gr paddenstoelen voorkeur voor oesterzwammen of shimeji
  • 4 blaadjes kaffir lime leaf
  • 1 bosje koriander
  • vissaus
  • limoensap

Instructies

  • Schil de galangal en snijd in plakken. Kneus de citroengrasstengels met de achterkant van je mes, verwijder het onderste stompje en het buitenste blad. Snijd schuin in stukken van 3 tot 4 centimeter.
    1 duim galangal, 3 stengels citroengras
  • Verwijder de schil van de ui en snijd in 6 tot 8 partjes. Was de tomaten en snijd ook deze in parten.
    1 ui, 2 tomaten
  • Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 centimeter en scheur de paddenstoelen uit elkaar. Snijd de chilipepers schuin doormidden. Scheur de kaffir lime blaadjes grof in stukken.
    2 kipfilets, 1-5 Thaise chilipepers, 4 blaadjes kaffir lime leaf, 200 gr paddenstoelen
  • Zet een soeppan op met de kokosmelk en het water. Voeg de stukken galangal en citroengras toe, roer door en laat het rustig verwarmen.
    600 ml kokosmelk, 400 ml water
  • Als het lijkt dat de kokosmelk begint te koken, voeg je de kipfilet en ui toe. Laat dit zachtjes 2-3 minuten koken.
  • Voeg vervolgens de tomaat, paddenstoelen, kaffir lime blaadjes, Thaise chili’s en een eetlepel vissaus toe. Roer rustig door en laat weer zachtjes koken, totdat de kipfilet blokjes gaar zijn. Meestal maximaal 5 minuten.
  • Haal de pan van de warmtebron en voeg naar smaak limoensap en extra vissaus toe (ik voeg zeker 1 eetlepel vissaus en 2 eetlepels limoensap toe).
    vissaus, limoensap
  • Pluk de blaadjes van de koriander en roer deze door de soep heen.
    1 bosje koriander
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Thais
Trefwoord: kippensoep, kokosmelk, Soep

 

Pin deze Tom Kha Gai!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Tom Kha Gai soep thaise kokos kip soep

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close