Tonijn Tataki met Ponzu

Deel met vrienden en familie

Tonijn Tataki met Ponzu is heerlijk, kort gegrilde, tonijn met een simpel, maar perfect sausje. We geven het recept nog iets extra’s door een sesamkorstje toe te voegen. Lekker als voorgerecht, maar ook als lekkere snack tussendoor!

Japanse Tonijn Tataki

Tonijn Tataki

Tonijn Tataki is een eenvoudig gerecht uit de Japanse keuken dat bestaat uit licht-geschroeide tonijn. Het woord ‘tataki’ verwijst naar een kookmethode in de Japanse keuken, waarbij vlees of vis snel wordt geschroeid op hoog vuur, waardoor het midden rauw blijft. Deze methode wordt vaak gebruikt om de natuurlijke smaken van de ingrediënten te versterken. Het is dus heel belangrijk dat je tonijn van goede kwaliteit hebt, en dus super vers is!

Tonijn Tataki is zowel in Japan, als daar buiten populair en wordt geprezen om zijn combinatie van verse tonijn, een smaakvolle saus en een snelle schroeiplek die een unieke textuur en smaak creëert.

drie bordjes met tonijn tataki en ponzu saus
close up tuna tataki

Ponzu saus

De ideale saus voor bij Tonijn Tataki is ponzu saus! Ponzu is een populaire Japanse saus op basis van citrusvruchten en soja. Het staat bekend om zijn pittige, zoete en hartige profiel. De belangrijkste ingrediënten in ponzu saus zijn doorgaans sojasaus, citroensap (meestal van yuzu), rijstazijn, mirin en dashi. Je kunt deze saus in de meeste Aziatische supermarkten vinden en zelfs ook bij bijvoorbeeld Jumbo en Crisp.

Kun je geen ponzu saus vinden? Dan maak je het ook heel makkelijk zelf:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels yuzu-sap (of half limoen en citroen)
  • 1 eetlepel mirin
  • 0.5 eetlepel rijstazijn

Tonijn Tataki met Ponzu

Tonijn Tataki met Ponzu is heerlijk, kort gegrilde, tonijn met een simpel, maar perfect sausje. We geven het recept nog iets extra's door een sesamkorstje toe te voegen. Lekker als voorgerecht, maar ook als lekkere snack tussendoor!
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 300 gr tonijn
  • 4 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 theelepel zwarte sesamzaadjes
  • 4 eetlepels ponzu
  • 1 lente-ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 stukje gember net zoveel als de knoflook

Instructies

  • Haal de tonijn uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Zo'n 10 minuten is meestal genoeg. Bestrooi met een goede snuf zout.
  • Pers de knoflook en gember uit en meng deze met de ponzu saus, en een fijngehakte lente-ui.
  • Meng de sesamzaadjes in een schaaltje en duw de tonijn aan alle kanten in de zaadjes, zodat je een korstje van sesam krijgt.
  • Laat een koekenpan goed heet worden. Voeg een flinke scheut olie toe. Bak de tonijn aan alle 4 de kanten (de kontjes hoeven niet) heel kort, 30 seconden per kant. Laat even rusten, voordat je de tonijn in dunne plakken snijdt.
  • Verdeel de saus over de bordjes en leg de plakjes tonijn hierop. Decoreer eventueel met extra lente-ui, chili en zwarte sesam zaadjes!
Auteur: Mariska
calorieën: 160kcal
Gang: amuse, Snack, Voorgerecht
Keuken: Aziatisch, Japanese
Trefwoord: kerst vis, kerst voorgerecht

Nutrition

Calorieën: 160kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 19g | Fat: 8g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 3g | Monounsaturated Fat: 3g | Cholesterol: 29mg | Sodium: 371mg | Potassium: 237mg | Fiber: 1g | Sugar: 0.1g | Vitamin A: 1668IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 87mg | Iron: 2mg

Pin deze Tonijn Tataki met ponzu

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close