Tonijn Tataki met Ponzu is heerlijk, kort gegrilde, tonijn met een simpel, maar perfect sausje. We geven het recept nog iets extra’s door een sesamkorstje toe te voegen. Lekker als voorgerecht, maar ook als lekkere snack tussendoor!
Tonijn Tataki
Tonijn Tataki is een eenvoudig gerecht uit de Japanse keuken dat bestaat uit licht-geschroeide tonijn. Het woord ‘tataki’ verwijst naar een kookmethode in de Japanse keuken, waarbij vlees of vis snel wordt geschroeid op hoog vuur, waardoor het midden rauw blijft. Deze methode wordt vaak gebruikt om de natuurlijke smaken van de ingrediënten te versterken. Het is dus heel belangrijk dat je tonijn van goede kwaliteit hebt, en dus super vers is!
Tonijn Tataki is zowel in Japan, als daar buiten populair en wordt geprezen om zijn combinatie van verse tonijn, een smaakvolle saus en een snelle schroeiplek die een unieke textuur en smaak creëert.
Ponzu saus
De ideale saus voor bij Tonijn Tataki is ponzu saus! Ponzu is een populaire Japanse saus op basis van citrusvruchten en soja. Het staat bekend om zijn pittige, zoete en hartige profiel. De belangrijkste ingrediënten in ponzu saus zijn doorgaans sojasaus, citroensap (meestal van yuzu), rijstazijn, mirin en dashi. Je kunt deze saus in de meeste Aziatische supermarkten vinden en zelfs ook bij bijvoorbeeld Jumbo en Crisp.
Kun je geen ponzu saus vinden? Dan maak je het ook heel makkelijk zelf:
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels yuzu-sap (of half limoen en citroen)
- 1 eetlepel mirin
- 0.5 eetlepel rijstazijn
Pin deze Tonijn Tataki met ponzu
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan een foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.