Truffel risotto met Prosecco

Deel met vrienden en familie

Truffel risotto is echt een recept met allure. Het ademt luxe. Alleen al de geur die er vanaf komt, heerlijk! Niet alleen vrij simpel om te maken, ook zeker niet zo duur als je misschien wel zou verwachten.

Truffels zijn een echt luxe product. Goede witte of zwarte truffels kosten al snel 500 euro per kilo, of zelfs nog veel meer. Soms kun je kleine potjes zwarte truffel wel kopen, voor een redelijke prijs, maar deze zijn vaak niet spectaculair van smaak. Als alternatief kun je kiezen voor een goede truffelolie en bijvoorbeeld truffelzout. Wel de lekkere truffelsmaak, maar veel beter betaalbaar!

Op zoek naar een passend voor- en nagerecht voor bij de truffel risotto? Wat dacht je van gevulde paddenstoelen vooraf en witte chocolade mousse na? Of wat dat je van pasteibakjes met brie vooraf en eindigen met een heerlijke semifreddo?

Ingrediënten Truffel Risotto

1 sjalot
1 teentje knoflook
klontje roomboter
150 g risottorijst
1 glas Prosecco
500 ml bouillon (zelf kies ik voor paddenstoelenbouillon)
1 eetlepel mascarpone
20 g Parmezaanse kaas
1/2 – 2 eetlepels truffelolie
verse truffel naar smaak (en budget!)
+ wat snippertjes verse peterselie

De bereiding

 1. Snipper de sjalot goed fijn en doe hetzelfde met een teentje knoflook. Verwarm een klontje boter in een pan en fruit hier beide in.
 2. Voeg de risottorijst toe, roer goed door en bak tot de korrels glazig zijn geworden. Blus het geheel af met een glas Prosecco.
 3. Roer goed door en laat het geheel lekker borrelen op midden-hoog vuur, totdat al het vocht bijna opgenomen is. Voeg vervolgens een goede schep (ik gebruik een soeplepel) bouillon toe en herhaal het proces tot de risottorijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten, maar de beste test is af en toe een korrel proeven. Deze moet helemaal zacht zijn.
 4. Roer een eetlepel mascarpone, de fijn geraspte Parmezaanse kaas en een 1/2 theelepel truffelolie door de risotto heen. Proef en voeg eventueel extra truffelolie toe. Gebruik je verse truffel, voeg deze nu dan toe! Breng op smaak met een snufje zout en wat vers gemalen peper.
 5. Serveer de risotto op warme borden en maak het geheel af met een paar snippertjes peterselie.

Truffel risotto met Prosecco

Truffel risotto is echt een recept met allure. Het ademt luxe. Alleen al de geur die er vanaf komt, heerlijk! Niet alleen vrij simpel om te maken, ook zeker niet zo duur als je misschien wel zou verwachten.
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

 • 1 sjalot
 • 1 teentje knoflook
 • klontje roomboter
 • 150 g risottorijst
 • 1 glas Prosecco
 • 500 ml bouillon zelf kies ik voor paddenstoelenbouillon
 • 1 eetlepel mascarpone
 • 20 g Parmezaanse kaas
 • 1/2 – 2 eetlepels truffelolie
 • verse truffel naar smaak en budget!
 • + wat snippertjes verse peterselie

Instructies

 • Snipper de sjalot goed fijn en doe hetzelfde met een teentje knoflook. Verwarm een klontje boter in een pan en fruit hier beide in.
 • Voeg de risottorijst toe, roer goed door en bak tot de korrels glazig zijn geworden. Blus het geheel af met een glas Prosecco.
 • Roer goed door en laat het geheel lekker borrelen op midden-hoog vuur, totdat al het vocht bijna opgenomen is. Voeg vervolgens een goede schep (ik gebruik een soeplepel) bouillon toe en herhaal het proces tot de risottorijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten, maar de beste test is af en toe een korrel proeven. Deze moet helemaal zacht zijn.
 • Roer een eetlepel mascarpone, de fijn geraspte Parmezaanse kaas en een 1/2 theelepel truffelolie door de risotto heen. Proef en voeg eventueel extra truffelolie toe. Gebruik je verse truffel, voeg deze nu dan toe! Breng op smaak met een snufje zout en wat vers gemalen peper.
 • Serveer de risotto op warme borden en maak het geheel af met een paar snippertjes peterselie
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kerst hoofdgerecht, kerst vegetarisch, kerst voorgerecht, risotto

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

 1. hmm ik ga dit recept echt opslaan heerlijk!

 2. Voor hoeveel personen is dit recept?

  1. Voor twee personen!

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close