Turkse Pizza

Deel met vrienden en familie

Zelfgemaakte Turkse Pizza, oftewel lahmacun, vul je met knapperige ijsbergsla en groente, geef je pit met een flinke hoeveelheid sambal en maak je af met knoflooksaus!  Met dit recept maak je heel simpel en snel zelf verse Turkse pizza. Niks lekkerder dan je eigen deeg!

Turkse Pizza

Een Turkse pizza bestaat uit een dun laagje deeg met daarop een mengsel van gehakt, tomaat, ui, paprika en peterselie. Meestal opgerold gegeten, al dan niet gevuld met döner of shoarma. Hoewel de naam anders doet vernoemen, wordt deze pizza in het hele Midden-Oosten gegeten. In andere landen staat het ook wel bekend als bijvoorbeeld de Libanese pizza.

Turkse pizza met toppings

Lahmacun

Er wordt wel eens beweerd dat lahmacun de niet-opgerolde versie is van de Turkse Pizza, maar dit klopt niet. Lahmacun is de Turkse benaming voor dit gerecht.

Lahmacun recept

In de pan of in de oven?

Wij bakken deze Turkse pizza in een pan. Doordat ze relatief kort gebakken worden en de oven steeds open en dicht gaat, verlies je teveel warmte. Dan werkt een goede koekenpan beter. We bakken één kant zonder deksel, zoals je een pannenkoek ook zou bakken. Deze kant smeren we vervolgens in met een dunne laag gehaktmengsel. Deze gaat met de gehakt naar boven terug in de pan en dan plaatsen we een deksel op de pan. Zo bakken we de lahmacun in een paar minuten lekker gaar.

Door de deksel op de pan te plaatsen maak je van de pan een soort oven. Het is wel belangrijk dat je het deeg goed dun uitrolt, anders wordt het niet gaar. Het gehaktmengsel moet je ook goed dun over de pizza verdelen, om dezelfde reden.

Turkse Pizza (Lahmacun)

Zelfgemaakte Turkse Pizza, oftewel lahmacun, vul je met knapperige ijsbergsla en groente, geef je pit met een flinke hoeveelheid sambal en maak je af met knoflooksaus!  Met dit recept maak je heel simpel en snel zelf verse Turkse pizza. Niks lekkerder dan je eigen deeg!
Porties 15 pizza's
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 20 min
Rijzen 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 min

Kookgerei

  • Deegroller
  • 2 theedoeken
  • Keukenmachine of NutriBullet

Ingrediënten

Deeg

  • 300 ml water handwarm
  • 7 gr gist gedroogd
  • 2 eetlepels suiker
  • 500 gr bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel olie

Gehakt

  • 300 gr gehakt * zie notitie
  • 1 grote ui
  • 0.5 groene paprika
  • 0.5 rode paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bosje koriander peterselie, als je koriander haat
  • 0.5 theelepel komijn
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1 snuf zout
  • sambal naar smaak

Instructies

Pizzadeeg maken

  • Doe de gist in een kommetje en schenk hier 1/3 van het handwarme water bij. Roer goed door en laat 5 minuten staan, tot het een beetje begint te schuimen. 
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom en maak in het midden een kuiltje. Schenk hier je olie en je water met gist in.
  • Voeg beetje bij beetje het overige water toe, terwijl je met je handen of met een mixer met deeghaken het tot een samenhangend deeg mengt.
  • Kneed het deeg 8-10 minuten stevig door, tot het zacht en soepel is en niet meer aan je handen of je deeghaak blijft plakken. (Afhankelijk van de kracht van je machine zul je veel korter bezig zijn). Blijft je deeg te plakkerig, voeg dan beetje bij beetje wat bloem toe.
  • Vorm je deeg tot een mooie bol, waarbij je alle uiteindes naar de onderkant hebt geduwd. Smeer in met een heel dun laagje olie en plaats in een ruime kom.
  • Dek af met plasticfolie. Laat dit op een warme plek (niet heet, dus niet bovenop je verwarming) een uur rijzen OF tot het deeg verdubbeld is in volume. Ondertussen kun je beginnen met het gehakt.
  • Verdeel je deeg in 15 gelijke stukken, bijvoorbeeld door het te wegen. Rol hier bolletjes van. Dek deze af met een (schone) theedoek.

Gehaktmengsel voorbereiden

  • Snijd de knoflook, ui, paprika's en koriander grof in stukken en maal dit samen met de tomatenpuree, komijnpoeder en een goede snuf zout in een keukenmachine tot een pasta.
    Heb je geen keukenmachine of hakmolen, gebruik dan een rasp voor in ieder geval de uien. Dan komt het sap goed vrij en dit zorgt ervoor dat het gehakt mals wordt.
  • Voeg het gehakt ook toe en pulseer een paar keer. Schep in een kom en spatel nog een aantal keer door.

Turkse pizza's bakken

  • Neem een bolletje deeg en rol het met een deegroller uit tot een dunne bodem. Verwarm een ruime koekenpan en bak de plak aan één kant gaar. Eerst zul je bubbeltjes zien ontstaan en je kunt voorzichtig de onderkant bekijken of deze mooi bruin wordt. We gebruiken geen boter, olie of ander vet in pan.
  • Draai de bodem om en besmeer (de gebakken kant) met een dun laagje gehaktmengsel, dit hoeft echt niet veel te zijn en ook niet 100% bedekkend. Plaats een deksel op de pan en bak de Turkse pizza in een paar minuten helemaal gaar.
    Als je handig bent kun je het smeren in de pan doen, zelf leg ik de pizza even op een snijplank en leg ik hem na het smeren weer terug in de pan.
  • Leg de gebakken pizza op een bord en bedek deze met een tweede schone theedoek, zodat ze lekker zacht blijven.
  • Herhaal tot alle pizza's gebakken zijn. Ik rol meestal mijn nieuwe bodem uit, terwijl de andere met het gehaktmengsel besmeerd in de pan ligt.

Notities

Maak de Turkse pizza af met toppings als: komkommer, rode ui, tomaat, sla, knoflooksaus, sambal, etc.
* voor het gehakt is de combinatie van 50/50 lams- en rundergehakt het lekkerste. Kun je geen lamsgehakt krijgen dan werkt ook 100% rund prima. Voeg dan wel een lepeltje boter toe om het wat vetter te maken, en een snuf komijnpoeder voor extra smaak. 
Auteur: Mariska
Gang: hapje, Hoofdgerecht, lunch
Keuken: Midden-Oosters, Turks
Trefwoord: deeg, gehakt, gist, pizza, zelf maken

Pin dit recept voor Turkse Pizza!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Recept Turkse Pizza

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close