Varkensrollade uit de Instant Pot

Deel met vrienden en familie

Varkensrollade uit de Instant Pot is makkelijk en snel te maken en het resultaat is een heerlijke, sappige rollade. Geen gedoe met droog en taai vlees. Alles in de pot en je hebt er geen omkijken meer naar. Serveer hem zo met zijn eigen jus of maak een heerlijke sticky glaze voor je rollade!

Instant Pot varkensrollade

Varkensrollade uit de Instant Pot met sinaasappel en rozemarijn

Deze rollade maak ik met een heerlijke jus / saus met sinaasappelsap, rozemarijn, knoflook en bouillon. Lijkt dit recept je nou echt lekker, maar eet je liever geen varkensvlees? Dit recept is ook heel erg lekker met een kiprollade. Volg het recept, maar zet de timer op 15 minuten in plaats van 20!

Eerder maakte ik ook al een kiprollade uit de Instant Pot met appelstroop en balsamico-uitjes.

Jus, glaze of beide?

Zo na het openen van de pot heb je al een heerlijke jus, die je gewoon zo kunt laten, of nog kunt pureren tot een gladde saus. Maar je kunt ook een deel laten inkoken met wat extra bruine suiker, tot een heerlijke sticky glaze, waarmee je de varkensrollade een prachtige glans geeft.

Sinaasappel rozemarijn rollade uit de Instant Pot

Instant Pot varkensrollade

Varkensrollade uit de Instant Pot is makkelijk en snel te maken en het resultaat is een heerlijke, sappige rollade. Geen gedoe met droog en taai vlees. Alles in de pot en je hebt er geen omkijken meer naar. Serveer hem zo met zijn eigen jus of maak een heerlijke sticky glaze voor je rollade!
Porties 3 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
HP in de Instant Pot 20 minuten
Totale tijd 35 minuten

Ingrediënten

  • 500 gr varkensrollade
  • 1 klontje boter
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 150 ml water koud
  • 0.5 blokje bouillon kip
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 plakjes sinaasapppel optioneel

Instructies

  • Verwarm wat boter in een pan en bak de rollade aan alle kanten mooi bruin. Dit kan ook in de Instant Pot zelf, met de SAUTE functie, maar dat gaat misschien wat lastiger.
  • Meng sinaasappelsap, water en een snuf zout met de bruine suiker en een verkruimeld blokje bouillon. Giet in de pot en leg de takjes rozemarijn erbij. Druk met de zijkant van een mes de teentjes knoflook plat en gooi deze er ook bij.
  • Leg de rollade in de pot en voeg optioneel nog 3 plakjes sinaasappel toe, met of zonder schil. De schil geeft de saus een tikje bitterheid waar je van moet houden. Zonder schil wordt de saus wat zoeter.
  • Sluit het deksel en controleer of je ventiel dicht staat. Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je 'high pressure' en set je de timer op 20 minuten.
  • Zodra de timer afgelopen is, geef je het minimaal 10 minuten om natuurlijk leeg te lopen, een NR dus. Haal de rollade voorzichtig uit de pot.
  • Proef de jus en voeg eventueel nog een lepel bruine suiker of wat zout toe. Nu kunt je de jus zo laten of pureren tot een saus. Dat laatste is gewoon een kwestie van met een staafmixer alles pureren.
    Wil je een mooie glaze, zet dan 2/3 van de saus apart en voeg nog een eetlepel bruine suiker toe. Breng aan de kook met de SAUTE functie, tot het een mooie dikke glaze is geworden. Kwast de glaze over je rollade heen en serveer de saus los!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Westers
Trefwoord: Instant Pot, Instant pot vlees, kerst, kerst hoofdgerecht, kerst vlees, rollade, varkenvlees

Pin deze Varkensrollade uit de Instant Pot!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

varkensrollade Instant pot

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Sandra Bijlsma says:

    Hallo Mariska, je recept ziet er heerlijk uit en ik denk er over om het met kerst te maken in het verpleeghuis waar ik werk ! Nu vraag ik me alleen af of ik er ook 2 tegelijkertijd kan maken omdat ik er minstens 4 nodig heb 🤷‍♀️

    1. Mariska Author says:

      Hi Sandra, wat een leuk idee. Dat kan zeker. Ik denk dat het zelf wel moet lukken om er vier te maken, als je ze bijvoorbeeld recht op in de pan zet.
      Bij vier zou ik dan wel de hoeveelheid vocht (sap en water in dit geval) verdubbelen zodat je wel genoeg jus hebt

  2. Hallo Mariska, ik wil dit recept maken met 1,5kg vlees, hoe lang moet het dan in de instant pot? Nog steeds 20 minuten?

    1. Mariska Author says:

      Hi André, is dit 1,5 kilo aan 1 stuk?

  3. Krista Woudenberg says:

    Ik heb geen instantpot, maar wel een multicooker. Moet je de tijd aanpassen/verhogen wanner de rollade zwaarder is? Ik wil een filetrollade maken van ongeveer 750 gram.

    1. Mariska Author says:

      Alle Instant Pot recepten kunnen ook in de multicooker, mits er een hoge druk functie opzit, dus dat komt helemaal goed! Je moet in dit geval inderdaad de tijd aanpassen aangezien het om een stuk vlees aan één stuk gaat. Ik zou voor 30 minuten gaan met een release van 10 minuten.

  4. Hoe lang zou een half om half van 1.5 kg erin moeten? Ik denk erover om het eens te proberen op presure ipv slow. Bij slow word hij mij toch te droog.

    1. Mariska Author says:

      Hi Alie, geen ervaring met een half om half rollade om eerlijk te zijn. Ik zou voor 30 minuten gaan als het vlees is. Bij gehakt zou ik voor 25 gaan.

  5. hoi Mariska. Ik heb jouw boek gekocht en ik ben daar erg blij mee. Zo leuk om nu eens echt een boek in handen te hebben. Ik heb een vraag over de Rollade maken. Ik heb een rollade van 1.2 kilo, hoe maak ik deze in de instapot? Neem aan dat er dan aanpassingen moeten komen?

    1. Mariska Author says:

      Ja dat klopt, hier lees je meer over in het hoofdstuk meer/minder maken in het boek 🙂 !

    2. Julia Weustink says:

      Hallo op hoelang moet ik hem zetten als ik een kip rollade heb van 1kg?

      1. Mariska Author says:

        Dan mag de tijd ongeveer verdubbelen

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close