Vegan Kerstmenu – Feestelijk zonder vlees!

Deel met vrienden en familie

Ben je vegan, krijg je vegan gasten of wil je gewoon graag een vegan Kerst? Dan is dit vegan Kerstmenu een uitkomst! Vier heerlijke plantaardige gangen zorgen ervoor dat je een feestelijke Kerst hebt zonder vlees.

Dat vegan eten allang niet meer voor geitenwollensokken types is, is inmiddels wel duidelijk. Het wordt steeds normaler en steeds meer mensen zien in dat we niet oneindig veel vlees en dierlijke producten kunnen consumeren. Ik maak in dit vegan Kerstmenu geen gebruik van vleesvervangers, maar laat de groentes stralen. Uiteraard kun je ook maar een deel van het menu maken, maar je moet toegeven: dit klinkt toch ontzettend feestelijk?

Amuse – Romige bloemkoolsoep met truffelolie
Voorgerecht – Gele courgette carpaccio
Hoofdgerecht – Beet Wellington + geroosterde wortels & pastinaak + geroosterde aardappeltjes
Dessert – Chocolademousse

Vegan Amuse

Vegan geroosterde bloemkoolsoep met truffelolie
Persoonlijk vind ik dat bij een vegan Kerstmenu de porties van de amuses wel wat groter mogen zijn dan een standaard amuse. Zelf zou ik het recept gebruiken voor 6 personen, maar je kunt het natuurlijk ook in amuse glaasje serveren.

De soep kun je makkelijk een dag of zelfs twee van tevoren maken, maar de paddenstoelen bereid ik zelf het liefste vers op de dag zelf.

Vegan voorgerecht

Gele courgette carpaccio
Gele courgette carpaccio ziet er ontzettend spectaculair uit, maar is binnen een handomdraai te maken. Kun je geen gele courgettes vinden? Gebruik dan groene. Het ziet er wat minder bijzonder uit, maar ze smaken hetzelfde. Als je tijd hebt, kun je proberen zelf vegan geitenkaas te maken, zoals hier beschreven, maar het recept is ook prima zonder kaas.

De courgette carpaccio kun je makkelijk een dag van tevoren maken. Plaats het meteen op de bordjes en bedek met (plastic)folie. Haal een half uur voor serveren de bordjes uit de koelkast, zodat het eten niet ijskoud is.

Vegan Hoofdgerecht

Binnenkant Vulling Beet Wellington
Tot nu toe zijn alle vegan Kerstrecepten vrij makkelijk te maken; de Beet Wellington is net even wat moeilijker, maar is zeker alle moeite waard. Het heerlijke zoete en aardse van de bieten combineert heel goed met het hartige van het bladerdeeg. Voor je eigen gemoedsrust: zorg dat je genoeg bladerdeeg in huis hebt, zodat het niet erg is als je een foutje maakt. Nog beter: oefen het recept een keer voor Kerst!

Vegan Dessert – Chocolademousse

Vegan chocolademousse zonder kokos
Fantastisch eenvoudig recept dat je met slechts twee ingrediënten maakt: chocolade en water. Makkelijk van tevoren te maken, dan kan het in de koelkast nog wat verder opstijven. Opzoek naar een iets spannendere smaak? Voeg dan een beetje geraspte sinaasappelschil en/of chili toe, zodra je mousse klaar is. Chocolademousse is natuurlijk al heerlijk op zichzelf, maar je kunt het nog feestelijker te maken door het te serveren in een eetbaar chocolade bakje. Nog lekkerder, doe er wat gekonfijt fruit of een paar gekarameliseerde nootjes bij, zoals gedaan in dit recept. Lekker met een kopje goede koffie of een lekker zoet likeurtje.

 

Wij vinden dit een heerlijk feestelijk vegan kerstmenu. Mocht het toch niet helemaal jouw smaak zijn, we hebben hier nog veel meer vegan kerstrecepten.

Fijne feestdagen! Geniet er van, voor je het weet is het weer voorbij.

Vegan Kerstmenu

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close