Vegan rendang bomvol smaak

Deel met vrienden en familie

Dit recept voor vegan rendang geeft een resultaat bomvol smaak. Het tovert jonge jackfruit uit blik om tot een heerlijk Indonesisch gerecht. En het vlees mis je absoluut niet!

Deze vegan rendang heeft weinig nodig. Je kunt het gewoon zo eten met rijst, maar je kunt er ook nog wat extra groente bij serveren. Zelf vind ik pittige boontjes of erwtjes een goede match, maar sperzieboontjes of broccoli is ook erg lekker. En de rendang kan ook heel goed op een broodje!

Vegan Rendang van jackfruit

Het begint met een goede boemboe
Deze vegan rendang heeft echt een goede boemboe nodig om het ‘gemis’ van het vlees op te vangen. En die boemboe maak je heel makkelijk zelf. Hoewel dit allemaal vrij standaard kruiden zijn voor iedereen die regelmatig Indonesisch en Aziatisch kookt, kan ik mij voorstellen dat het even schrikken is als je net begint. Palmsuiker kan vervangen worden door donkere basterd suiker. Kun je geen kemiri noten en ook geen macadamia’s vinden, dan kun je ze weg laten. Kaffir lime blaadjes zijn wel echt de moeite waard om te kopen: het geeft het gerecht een echt typische Indonesische smaak. Je vindt ze in de vriezer van de toko. Je kunt deze blaadjes in veel meer gerechten gebruiken, zoals Thaise currypasta (groen en rood) en bijvoorbeeld in sambal tomat.

Vegan rendang

Ingrediënten vegan rendang

Ingrediënten rendang boemboe

2 kleine sjalotten
2 teentjes knoflook
1 rawit chili (naar smaak, mag zeker minder en je kunt ze ook weg laten)
3 cm verse gember
3 cm galangal (laos)
1 theelepels gemalen komijn
1 theelepel kurkumapoeder
0.5 theelepel gemalen korianderzaad
1 theelepel palmsuiker
4 kaffir lime blaadjes
4 kemiri noten (ook wel candle nuts, te vervangen door 2 macadamia’s)

Overige ingrediënten
1 blik jonge jackfruit (ik kocht deze in de supermarkt)
1 stengel citroengras
250 ml kokosmelk
water
2 eetlepels kokosrasp (ongezoet!)
zout & kokosolie

Bereiding

  1. Giet de jonge jackfruit af in een vergiet en spoel goed om. Laat dit uitlekken terwijl we de boemboe maken.
  2. Snijd alle ingrediënten voor de rendang boemboe grof in stukjes en maal ze in een mixer (bijvoorbeeld een Nutribullit of Magimix) met een lepeltje kokosolie. Sterke spierballen en wat tijd? Gebruik dan de vijzel. Je hebt dan geen olie nodig om de boel te smeren.
  3. Neem een stevige pan met een deksel; ik ga voor mijn Creuset. Fruit hier de boemboe een paar minuten in aan.
  4. Voeg  kokosmelk en de jonge jackfruit toe aan de pan en roer goed door. Kneus de citroengras stengel met de achterkant van je mes, leg er een knoop in en gooi de stengel in de pan. Breng aan de kook, zet zachter en laat met de deksel op de pan 30 minuten zacht pruttelen.
  5. Haal de deksel van de pan en laat het nog 20-30 minuten borrelen om in te laten dikken. Als het snel te droog wordt, voeg dan steeds een klein beetje water toe.
  6. Terwijl dit bezig is kunnen we de kokos roosteren in een droge pan. Schep regelmatig door, zodat de kokos niet aanbrandt.
  7. Roer de kokos door de rendang heen en vis tot slot de citroengras stengel uit de pan.

Normaal gesproken kun je ook een maizena papje gebruiken om de saus in te laten dikken, maar ik zou dat in dit geval echt niet doen. Het komt goed, het duurt niet zo lang, dus even geduld!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close