Vegetarische Borscht – Oost-Europese soep met bieten

Deel met vrienden en familie

Borscht is een heerlijke Oost-Europese soep. Er zijn verschillende manieren om deze soep te maken, maar wij gaan voor een vegetarische variant met bietjes. Naast bieten zit deze soep vol met andere groenten en is dus ook ontzettend gezond. Maak het af met wat crème fraîche en dille en je bent klaar voor een heerlijke maaltijd!

Borscht bietensoep

Wat is Borscht?

Borscht is een heldere soep die veel in Oost-Europa wordt gegeten. De soep smaakt in het begin licht zoet en daarna komen zachte zure tonen naar boven. Zelf leerde ik deze soep voor het eerst kennen via mijn Oekraïense collega’s in Nederland, en later heb ik het ook eens zelf in Kiev kunnen proeven. De meest bekende vorm van borscht is bietensoep, maar wist je dat in borscht helemaal geen bieten hoeven te zitten? Verschillende regio’s en families geven een eigen twist aan de soep. Beetje net zoals dat er in pesto helemaal geen basilicum hoeft te zitten!

Oost Europese Bietensoep

Vegetarische bietensoep

Er zijn verschillende manieren om borscht te maken, vaak ook met vlees erin, maar wij gaan voor een vegetarische variant met kleine stukjes aardappel en witte bonen. Gebruik gerust andere bonen, zoals bijvoorbeeld kidney- of zwarte bonen voor jouw bietensoep.

Over bieten gesproken: het beste resultaat krijg je met rauwe bieten, maar mocht je die niet kunnen krijgen, dan werken voorgekookte bietjes ook. Niet het sap weggooien dat erbij zit, dit gaat ook in de soep!

De soep wordt tijdens het serveren traditioneel gezien afgemaakt met een heerlijke schep zure room en nog wat extra verse dille. Eet je liever geen zuivel? Dan kun je het weglaten, voor een plantaardig alternatief kiezen of gaan voor een schep mayonaise. Nee, dat is geen grap, dat is echt een bekende combinatie!

Vegetarische Borscht - bietensoep

Borscht is een heerlijke Oost-Europese soep. Er zijn verschillende manieren om deze soep te maken, maar wij gaan voor een vegetarische variant met bietjes. Naast bieten zit deze soep vol met andere groenten en is dus ook ontzettend gezond. Maak het af met wat crème fraîche en dille en je bent klaar voor een heerlijke maaltijd!
Porties 8 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 3 stuks bieten of 1 pakje gekookte bieten
  • 2 aardappels vastkokend
  • 2 liter groentebouillon
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 ui
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 rode paprika
  • 0.5 witte kool
  • 2 eetlepels ketchup
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Afmakers

  • 1 blik witte bonen of zwarte-, kidney- of andere bonen
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 bosje dille fijn gesneden
  • 1 à 2 eetlepels natuurazijn
  • 1 potje zure room

Instructies

  • Neem het kleinste bietje en pureer deze met een schep groentebouillon. De rest van de bietjes snijden we in repen.
  • Schil en was de aardappels en snijd in kleine blokjes. Breng met de bietjes, de gepureerde biet, alle bouillon en de blaadjes laurier aan de de kook.
  • Ondertussen snijden we de ui, paprika en bleekselderij fijn. Bak dit in een koekenpan tot het zacht is. Snijd de kool fijn.
  • Zodra de aardappeltjes gaar zijn, scheppen we het zacht geworden baksel erbij, samen met de fijngesneden kool en 2 eetlepels ketchup. Roer goed door en breng aan de kook. Laat dit 20 minuten zachtjes koken.

Soep afmaken

  • Voeg de witte bonen, geperste teentjes knoflook, fijn gesneden dille en 1 eetlepel azijn toe en laat nog 5 minuten zacht sudderen. Proef en voeg eventueel extra azijn toe.
  • Serveer de heerlijke borscht met zure room.
Auteur: Mariska
Gang: Soep
Keuken: Oost Europees
Trefwoord: bieten, groente, Soep, vegan, vegetarisch

Pin deze Vegetarische Borscht!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Borscht Oekraïense bietensoep

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close