Borscht is een heerlijke Oost-Europese soep. Er zijn verschillende manieren om deze soep te maken, maar wij gaan voor een vegetarische variant met bietjes. Naast bieten zit deze soep vol met andere groenten en is dus ook ontzettend gezond. Maak het af met wat crème fraîche en dille en je bent klaar voor een heerlijke maaltijd!
Wat is Borscht?
Borscht is een heldere soep die veel in Oost-Europa wordt gegeten. De soep smaakt in het begin licht zoet en daarna komen zachte zure tonen naar boven. Zelf leerde ik deze soep voor het eerst kennen via mijn Oekraïense collega’s in Nederland, en later heb ik het ook eens zelf in Kiev kunnen proeven. De meest bekende vorm van borscht is bietensoep, maar wist je dat in borscht helemaal geen bieten hoeven te zitten? Verschillende regio’s en families geven een eigen twist aan de soep. Beetje net zoals dat er in pesto helemaal geen basilicum hoeft te zitten!
Vegetarische bietensoep
Er zijn verschillende manieren om borscht te maken, vaak ook met vlees erin, maar wij gaan voor een vegetarische variant met kleine stukjes aardappel en witte bonen. Gebruik gerust andere bonen, zoals bijvoorbeeld kidney- of zwarte bonen voor jouw bietensoep.
Over bieten gesproken: het beste resultaat krijg je met rauwe bieten, maar mocht je die niet kunnen krijgen, dan werken voorgekookte bietjes ook. Niet het sap weggooien dat erbij zit, dit gaat ook in de soep!
De soep wordt tijdens het serveren traditioneel gezien afgemaakt met een heerlijke schep zure room en nog wat extra verse dille. Eet je liever geen zuivel? Dan kun je het weglaten, voor een plantaardig alternatief kiezen of gaan voor een schep mayonaise. Nee, dat is geen grap, dat is echt een bekende combinatie!
Pin deze Vegetarische Borscht!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.