Vegetarische Harira

Deel met vrienden en familie

Harira is een heerlijke en simpele Marokkaanse soep. De soep heeft een rijke en dikke consistentie, vergelijkbaar met een stoofpot. Het kent een heerlijke mix van smaken en de toevoeging van specerijen geeft het een karakteristieke geur en smaak. Je maakt dit gerecht heel makkelijk zelf, zonder pakjes en zakjes. Makkelijk, gezond, voedzaam en goedkoop. Wat wil je nog meer?

Vegetarische Harira

De belangrijkste ingrediënten in harira zijn linzen, kikkererwten, tomaten, uien, selderij, peterselie, koriander en specerijen, zoals kurkuma, komijn en kaneel. Dat laatste gebruik ik zelf vaker in de wintermaanden, dan in de zomer. 

Het recept voor harira kan variëren van regio tot regio en van familie tot familie, dus er bestaan een hoop versies van dit heerlijke gerecht. Het is echter altijd een warme en hartige soep, die geliefd is om zijn smaak en voedzaamheid. Vaak wordt de soep gemaakt met vlees, zoals kalfs- of rundvlees, maar de vegetarische versie groeit in populariteit. 

Marokkaanse Ramadan Soep Harira

Marokkaanse Ramadan Soep

Harira staat ook wel bekend als Marokkaanse Ramadan Soep. Het is namelijk in die periode een super populaire maaltijd om de vast mee te breken tijdens de iftar, na het eten van de eerste dadel van de dag. De soep is heerlijk verwarmend, voedzaam en makkelijk in grotere hoeveelheden te maken. Door de vezels uit de linzen en kikkererwten is de soep lekker vullend en ontzettend gezond. 

In Nederland wordt de soep ook steeds populairder buiten de Marokkaanse gemeenschap. In de supermarkt vind je tegenwoordig zelfs pakken en zakken met de soep, tja… Je kunt wel raden hoe die smaken, vergeleken met het echte werk.

Vegetarische Harira

Harira is een heerlijke en simpele Marokkaanse soep. De soep heeft een rijke en dikke consistentie, vergelijkbaar met een stoofpot. Het kent een heerlijke mix van smaken en de toevoeging van specerijen geeft het een karakteristieke geur en smaak. Je maakt dit gerecht heel makkelijk zelf, zonder pakjes en zakjes. Makkelijk, gezond, voedzaam en goedkoop. Wat wil je nog meer?
Porties 6 porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 1 witte ui
  • 1 bosje bladselderij
  • 1 bosje platte peterselie
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepel paprikapoeder
  • 0.5 theelepel kurkuma
  • 0.5 theelepel kaneel optioneel
  • 0.25 theelepel zwarte peper
  • 1 snuf zout
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 blik tomatenpulp 400 gram, of verse gepureerde tomaten
  • 2 handjes linzen gewassen
  • 2 blikken kikkererwten blik van 400 gr
  • 2 eetlepels bloem
  • olijfolie

Instructies

  • Leg een paar takjes peterselie en selderij apart en pureer de rest met de ui tot een papje.
    1 witte ui, 1 bosje bladselderij, 1 bosje platte peterselie
  • Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit hierin de uien met de bladkruiden, tot alles zacht is en lekker gaat ruikt.
    olijfolie
  • Voeg de gember, komijn, paprika, kurkuma, kaneel (optioneel), zwarte peper en zout toe aan de pan. Roer de specerijen door de groenten en laat ze kort bakken om de smaken vrij te laten komen.
    1 theelepel gemberpoeder, 2 theelepel komijnpoeder, 2 theelepel paprikapoeder, 0.5 theelepel kurkuma, 0.5 theelepel kaneel, 0.25 theelepel zwarte peper, 1 snuf zout
  • Los het groentebouillonblokje op in 1,5 liter water en voeg het samen met de tomatenpulp en linzen toe aan de pan. Roer goed door en breng aan de kook.
    1 blokje groentebouillon, 1 blik tomatenpulp, 2 handjes linzen
  • Laat de soep sudderen tot de linzen gaar zijn, dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
  • Voeg de kikkererwten toe en laat deze opwarmen.
    2 blikken kikkererwten
  • Meng de bloem met een beetje water om een gladde pasta te maken. Voeg deze toe aan de soep om deze iets te verdikken. Roer goed door om klontjes te voorkomen.
    2 eetlepels bloem
  • Laat de harira nog enkele minuten sudderen, totdat de soep de gewenste consistentie heeft bereikt.
  • Proef en breng indien nodig de soep op smaak met extra zout en peper. Serveer de harira warm en garneer eventueel met extra fijngehakte peterselie en een scheutje olijfolie.
Auteur: Mariska
calorieën: 26kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Marokkaans
Trefwoord: maaltijdsoep, Soep, vegan, vegetarisch

Nutrition

Calorieën: 26kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 1g | Fat: 1g | Saturated Fat: 0.1g | Polyunsaturated Fat: 0.1g | Monounsaturated Fat: 0.2g | Sodium: 96mg | Potassium: 70mg | Fiber: 1g | Sugar: 1g | Vitamin A: 354IU | Vitamin C: 2mg | Calcium: 15mg | Iron: 1mg

Pin dit recept voor Vegetarische Harira

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Vegetarische Harira

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Deze ga ik donder maken. Lijkt me heerlijk!

  2. Nina Oehlenschläger says:

    Ook al eens in de instant pot gemaakt?

    1. Mariska Author says:

      Nog niet, maar dat gaat volgens mij prima. Ik zou voor 4 minuten HP gaan.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close