Vietnamese loempia’s met kip zijn een feest om te eten. Heerlijk knapperig met een sappige vulling van kip, dunne noedels en wortel. Uiteraard op smaak gebracht met smaken die kenmerkend zijn voor de Vietnamese keuken. Vulling maken, af laten koelen, vullen, rollen en bakken maar! Heerlijke verse loempia’s, klaar om te dippen in je favoriete saus. Ga je voor pittige hot sauce, zoete chili of laat je ze lekker neutraal?
Vietnamese loempia met gebakken vulling
Traditioneel gezien worden Vietnamese loempia’s gevuld met een mengsel met varkensgehakt. Dit is rauw en wordt tijdens het frituren gaar. Aangezien wij deze keer aan de slag gaan met kip bak ik het toch liever even van tevoren. Dit maakt het rollen wel wat moeilijker, maar zelf vind ik dat minder erg dan net niet gare kip. Mocht je flink ervaren zijn met frituren, dan kun je de kip ook rauw laten!
Loempia’s rollen
Er zijn verschillende manieren om loempia’s te vullen. Geen methode is de beste methode, het is maar net wat je gewend bent of wat je voorkeur heeft. In het recept heb ik video’s toegevoegd van twee methodes. Een paar tips die handig zijn bij elke methode:
- Bedek je overige loempiavellen met een vochtige theedoek; dit zorgt ervoor dat ze niet uitdrogen en scheuren.
- Bedek ook je gevouwen loempia’s om dezelfde reden.
- Zorg dat je vel glad gestreken is, zonder kreukels.
- Laat je vulling goed afkoelen voor je gaat rollen.
- Niet te veel vulling, twee lepels is vaak al genoeg.

Vietnamese loempia's met kip
Equipment
- Frituurpan of pan met olie
Ingrediënten
- 25 - 30 loempiavellen
- 100 gr rijst vermicelli
- 500 gr kipgehakt
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 2 stuks lente ui fijn gesneden
- 150 gr geraspte of julienne gesneden wortel
- 1 snuf zout
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel witte peper of meer naar smaak
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 theelepels rijstazijn
- ei of maizena optioneel
Instructies
- Haal je loempiavellen uit de vriezer en laat ze ontdooien. Bedek ze met een vochtige theedoek, zodat ze niet uitdrogen.
- Meng eventueel alvast je kipgehakt met de sojasaus, knoflook, rijstazijn, witte peper, zout en suiker zodat dit kan marineren.
- Bereid de rijst vermicelli zoals aangegeven op de verpakking. Spoel na met koud water en knip in korte stukjes van ongeveer 2 à 3 centimeter.
- Bak de kip gaar en voeg de lente ui en wortel toe. Bak dit een minuut mee. Proef even en breng eventueel extra op smaak met witte peper en zout. Haal van de warmtebron en schep de vermicelli er doorheen. Schep in een grote zeef en laat even uitlekken (anders krijg je natte, sompige loempia's).
- Rol de loempia's op de manier die jij het handigst vindt. Dit zijn twee voorbeelden:1:
- 2:
- Plak de loempia's dicht met water, ei of zoals ik het doe, met een mengsel van maizena met koud water.
- Frituur de loempia's tot ze mooi goudbruin zijn.