Vietnamese Noodle Bowl (Bún chả )

Deze Vietnamese Noodle Bowl (Bún chả) is knapperig en een vleugje zoet, maar ook ontzettend fris. Deze versie met Vietnamese gehaktballetjes is super simpel te maken. Een perfecte makkelijke en snelle maaltijd voor doordeweeks!

Bún chả  de Vietnamese Noodle Bowl

Bún chả is (vermoedelijk) rond 1959 ontstaan in Hanoi en is daar nog steeds razend populair. Het gerecht bestaat uit een combinatie van rijstnoedels (bún), gegrild varkensvlees (chả), verse groentes en kruiden en een heerlijke dipsaus. Door van het vlees gehakt te maken, is dit gerecht makkelijker thuis te maken. Liever geen varkensvlees? Kipgehakt werkt ook heel goed.

Vietnamese noodle bowl close up

Geen Vietnamese noodle bowl zonder verse groentes

Een belangrijk onderdeel van een Vietnamese noodle bowl zijn de knapperige verse, rauwe groentes en kruiden. Dit zie je wel vaker terugkomen in de Zuid-Oost Aziatische keuken. Je kunt allerlei soorten groente gebruiken, als ze maar rauw te eten zijn.

In mijn bowl op de foto’s zit:

  • Wortel
  • Munt
  • Koriander
  • Taugé
  • Sla
  • En komkommer

De sla serveer ik los van de bowl. Die kun je dan als cupje gebruiken om alles uit je bowl in te stoppen, zodat je die als één grote hap naar binnen schuift. Mocht je minder koolhydraten willen eten, neem dan extra sla en geen noedels.

Munt en komkommer zijn wat mij betreft essentieel, die zorgen voor de frisheid die het nodig heeft. Voor de rest kun je variëren. Zo maak ik het zelf ook wel eens met rauwe (baby) spinazie, plakjes radijs en holy basil (Thaise basilicum).

Vietname noodle bowl bun cha

Nước Chấm: de heerlijke Vietnamese saus

Rauwe groente, wat verse kruiden en rijstnoedels hebben bij elkaar natuurlijk niet zoveel smaak. Gelukkig komt dit gerecht met een heerlijke saus: nuoc cham. Een combinatie suiker, vissaus, rijstazijn, limoen, knoflook en chili geven de saus die kenmerkende Zuid-Oost Aziatische smaakcombinatie van zoet, zuur, fris en umami.

Je kunt de saus als een soort dipsaus gebruiken, maar ook gewoon over je hele bowl heen gieten. Serveer de saus apart, zodat iedereen zelf kan bepalen hoeveel hij of zij bij haar bún chả wilt. Hiermee hou je het recept ook kidsproof!

Bun cha bowl

Vietnamese Noodle Bowl (Bún chả)

Deze Vietnamese Noodle Bowl (Bún chả)) is knapperig en een vleugje zoet, maar ook ontzettend fris. Deze versie met Vietnamese gehaktballetjes is super simpel te maken. Een perfecte makkelijke en snelle maaltijd voor doordeweeks.
Porties 2 (tot 3 porties)
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes

  • 300 gr gehakt (varken of kip)
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 stuks lente ui (in dunne ringetjes)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 snuf witte peper
  • olie om in te bakken

Voor de noodle bowl

  • 2 à 3 porties rijstnoodles (dik of dun werkt beide goed)
  • rauwe groente naar keuze (zie notitie)
  • 2 handjes verse kruiden (koriander, munt en/of holy basil)

 Nuoc cham

  • 3 eetlepels suiker
  • 75 ml water
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden (niet geperst!)
  • 1 rawit of bird's eye chili (fijn gesneden, eventueel zonder zaadjes)
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 3 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels limoensap

Instructies

De Bún chả gehaktballetjes

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballetjes goed met elkaar. Laat dit marineren, terwijl je door gaat met het klaar maken van de rest, minimaal 15 minuten.
  • Rol vervolgens het gehakt tot balletjes. Gebruik je kipgehakt? Dan kan het helpen om je handen nat te maken tijdens het rollen, zodat het minder plakt.
  • Bak de balletjes in een beetje olie goudbruin en gaar.

Noodles en groente preppen

  • Bereid de noodles zoals aangegeven op de verpakking. Spoel na met koud water als je ze niet direct gaat opeten. En ik bedoel dan echt direct, anders gaan ze ontzettend plakken.
  • Snijd de groente fijn tot hapklare stukjes en pluk de blaadjes van de kruiden.
  • Presenteer dit op een leuke manier in een bowl en leg de balletjes erbij.

 Nuoc cham

  • Doe alle ingrediënten, behalve de vissaus en limoensap, in een steelpan. Verwarm al roerend tot de suiker is opgenomen. Voeg vissaus en limoensap toe en schenk in schaaltjes.
  • Serveer dit bij je bowls en je bent klaar om te eten!

Notities

Je kunt van alles gebruiken voor de groente, als ze maar rauw te eten zijn! Wat mij betreft zijn komkommer en munt een must!
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Vietnamees
Trefwoord: kip, noodles, varken

Pin deze Vietnamese Noodle Bowl (Bún chả )!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Vietnamese bun cha bowl

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close