Vietnamese Summer Rolls

Deel met vrienden en familie

Heb je ooit zo’n prachtige, doorschijnende rol van rijstpapier gezien, gevuld met verse groenten, garnalen en noedels? Dat is een Vietnamese Summer Roll! In tegenstelling tot ‘gewone’ loempia’s, worden deze rollen niet gefrituurd en zijn ze gevuld met gezonde en lichte ingrediënten. Het resultaat? Een smaakvolle en kleurrijke traktatie, die perfect is voor warme zomerdagen (maar stiekem voor elke dag).

Vietnamese Summer Rolls

Vietnamese Summer Rolls zijn niet alleen super lekker en gezond, ze zijn ook heel makkelijk te maken. Je kunt ze vullen met je favoriete ingrediënten, zoals kip, tofu of zelfs spam, veel verse knapperige groente en ze serveren met een verrukkelijke dipsaus. We geven je een basisrecept dat je zelf naar eigen wens kunt aanpassen.

Het is de perfecte snack, voorgerecht of zelfs maaltijd voor iedereen die van vers, licht en lekker eten houdt, zoals je van de Vietnamse keuken gewend bent. Dus waar wacht je nog op? Pak wat rijstpapier, ga los met je favoriete vulling en maak je eigen Vietnamese Summer Rolls!

Vietnamse Summer rolls
Doorsneden van van een Vietnamese fresh roll

Een goed mes is goud waard

Vaak hoor ik dat mensen het veel werk vinden om zelf groente te snijden. Ik krijg rillingen als ik mensen zie aanmodderen met een bot aardappelschilmesje. Niet zo gek dat het dan lang duurt. Met een stel goede keukenmessen en vooral een goed koksmes ben je veel sneller klaar.

Lang heb ik getwijfeld over de aanschaf van een Japans mes, maar de aankoop steeds uitgesteld. Het is toch een flinke uitgave en er was weinig informatie te vinden in het Nederlands, die bij mijn stijl past. Ik kom dan toch snel uit op sites voor mannen, met barbecue’s, grote lappen vlees en leren schorten. Nu ik mijn mes heb, wil ik nooit meer zonder. Het is nog zoveel beter dan mijn huidige messen.

Toen ik voor de samenwerking met Knivesandtools een mes mocht uitzoeken, wist ik meteen dat het een Japans mes moest worden, een Nakiri om precies te zijn. Dit mes is speciaal ontworpen voor het hakken en snijden van groenten en kruiden. Het heeft een dun en recht lemmet, waardoor je preciezer en sneller kunt snijden dan met andere messen. Bovendien zorgt de vorm ervoor dat je minder kracht hoeft te zetten, wat vermoeidheid voorkomt en het gebruik van het mes comfortabeler maakt. Handig als je veel groente fijn wilt snijden, zoals bij deze Vietnamese Summer Rolls.

Japans mes Nakiri voor groente

Een goed mes is niet alleen goud waard, omdat het ervoor zorgt dat je beter kunt snijden, het maakt het koken een stuk leuker en op den duur kun je er zelfs geld mee besparen. Met een goed mes kun je zo snel én secuur snijden, dat je geen voorgesneden groente meer hoeft te kopen. Deze voorgesneden zakjes zijn niet alleen veel duurder, ze zijn ook een stuk minder lang houdbaar en minder duurzaam. Veel vrienden en familie heb ik mijn mes al laten testen en iedereen is enthousiast over hoe makkelijk je ermee snijdt.

Vietnamese Summer Rolls

Heb je ooit zo'n prachtige, doorschijnende rol van rijstpapier gezien, gevuld met verse groenten, garnalen en noedels? Dat is een Vietnamese Summer Roll! In tegenstelling tot 'gewone' loempia's, worden deze rollen niet gefrituurd en zijn ze gevuld met gezonde en lichte ingrediënten. Het resultaat? Een smaakvolle en kleurrijke traktatie, die perfect is voor warme zomerdagen (maar stiekem voor elke dag).
Porties 12 porties
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten

Kookgerei

  • goed scherp mes!

Ingrediënten

  • 12 vellen rijstpapier rond van vorm
  • 200 gr witte kool
  • 3 wortels
  • 6 kleine komkommers
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 1 mango
  • 250 gr rijstnoedels
  • 18 gekookte garnalen of andere proteïne naar keuze, bijvoorbeeld kip
  • 1 bosje munt

Instructies

  • Was de groentes. Snijd de kool, wortels en komkommertjes in dunne repen van ongeveer gelijke grootte, het liefst heel fijn. Meng dit met de sojasaus en rijstazijn en laat dit even marineren, terwijl we verder gaan met de rest.
    200 gr witte kool, 3 wortels, 6 kleine komkommers, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel rijstazijn
  • Bereid de rijstnoedels zoals aangegeven op de verpakking. Meestal 4 minuten weken in gekookt water en vervolgens goed afspoelen met koud water. Laat goed uitlekken in een zeef.
    250 gr rijstnoedels
  • Verwijder schil en pit van de mango en snijd de mango ook in dunne repen.
    1 mango
  • Halveer je garnalen zodat ze dunner worden.
    18 gekookte garnalen
  • Week de rijstpapiervellen in een grote kom met lauwwarm water, tot ze zacht zijn geworden, ongeveer 15 seconden per vel. Haal het vel er voorzichtig uit. Zorg dat het vel net aan lekker flexibel is, maar nog niet helemaal slap. Na een paar keer heb je het precies door!
    12 vellen rijstpapier
  • Begin met 2 blaadjes munt en klein handje vol rijstnoedels, gevolgd door wat witte kool, wortel, komkommer, mango en 2-3 halve garnalen.
    1 bosje munt
  • Vouw de onderkant van het rijstpapier over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol de summer roll op. Herhaal dit proces met de overige vellen en ingrediënten!

Notities

Lekker met een pinda-dipsaus, met Sriracha en/of nog wat extra sojasaus
Auteur: Mariska
Gang: Hoofdgerecht, lunch, Snack
Keuken: Aziatisch, Vietnamees
Trefwoord: gezond, loempia, rijstvellen, vers

Pin deze Vietnamese Summer Rolls

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Vietnamse Summer rolls

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met knivesandtools.nl

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close