Vitello Tonnato zonder mayonaise

Vitello Tonnato zonder mayonaise

Dit recept geeft je heerlijke vitello tonnato, zonder gebruik te maken van mayonaise. Maak dit klassieke Italiaanse gerecht thuis in een handomdraai.

Vitello Tonnato zonder mayonaise klinkt misschien vreemd; zeker in Nederland zie je dat er vaak mayonaise wordt gebruikt. Zelf kwam ik een recept tegen met ei en dat vind ik zelf het lekkerst. Wil je toch mayo gebruiken, maak deze dan het liefste zelf of ga voor een mayonaise zonder suiker.

Vitello tonnatto wordt normaal gesproken gemaakt met gebraden kalfsvlees. Wie geen tijd heeft om zelf aan de slag te gaan met een stuk kalfsvlees kan ook heel goed kalfsfricandeau gebruiken. Toen ik laatst bij Pasta e Basta at, was het kalfsvlees vervangen door kalkoen. Stiekem is het dan natuurlijk geen vitello meer, maar tacchino.. Maar als jij dat niet verklapt, dan hou ik ook mijn mond dicht ;). Een ideaal gerecht voor Kerst, wanneer je kalkoen over hebt van de vorige dag. Wel proberen heel dun te snijden!

Vitello tonnato zonder mayo

Ingrediënten Vitello tonnato

150 gr fijn gesneden kalfsvlees, kalfsfricandeau of kalkoen
1 blikje tonijn, op olie
3 tot 4 ansjovis visjes
2 theelepels citroensap
goede, milde olijfolie
1 hardgekookt ei

Voor de garnering
kappertjes
goede olijfolie
vers gemalen peper

Bereiding

  1. Bekleed een bord mooi met plakjes vlees.
  2. Pureer de tonijn en ansjovis, samen met het citroensap, hard gekookt ei en 1 eetlepel olijfolie, tot een gladde saus. Proef en voeg naar smaak peper en eventueel wat extra citroensap toe. Is je saus te dik? Voeg dan lepel voor lepel extra olijfolie toe. Niet teveel tegelijk, je wilt niet dat je tonnato te dun wordt.
  3. Smeer de tonnato over het vlees en verdeel er wat kappertjes overheen.
  4. Besprenkel met een paar druppels goede olijfolie en serveer met een partje citroen.

Tip: wil je net als ik gebruik maken van grote kappertjes (ook wel appelkappertjes genoemd), verwijder dan wel de steeltjes. Ik kwam er pas na het fotograferen achter dat die niet lekker zijn om te eten: ze hebben de structuur van kersensteeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *