Vlamtosti met pittig gehakt

Deel met vrienden en familie

Thuis maak je met een simpel recept zelf heerlijke vlamtosti’s. Of je nou voor een beetje pittig gaat of graag wilt dat de vlammen uit je bek slaan: dat bepaal je helemaal zelf. Zelfgemaakte tosti’s zijn natuurlijk ook het beste gevuld van allemaal!

Naar recept gaan

Vlamtosti

Een vlamtosti is eigenlijk een heel eenvoudige tosti met kaas en in plaats van ham, pittig gehakt. In menig kantine is deze tosti verkrijgbaar, bijna altijd kant-en-klaar ingekocht van het merk TopKing. Het doet mij een beetje denken aan het pittige borrelhapje met gehakt: een vlammetje. Misschien dat daar ook de naam vandaan komt?

Zelf vind ik de kant-en-klare versie net te weinig smaak en pit hebben en stiekem een tikje te zout. Het brood is vaak droog, wellicht komt dat door (te lang) invriezen of door de slechte bereiding in de kantine. Gelukkig kun je ook heel makkelijk zelf een vlamtosti maken.

Mocht je gek zijn op pittige tosti’s, probeer dan ook zeker eens een Kimchi Tosti (verslavend lekker!)

Vlamtosti zelf maken

Tosti met pittig gehakt

Een groot onderdeel van een vlamtosti is natuurlijk het gehakt. Maar welk soort gehakt gebruik je voor een vlamtosti? Origineel gezien worden de tosti’s gemaakt met varkensgehakt, dat is ook meteen de goedkoopste optie. Zelf ga ik liever voor half-om-half, dit is minder vet. Je kunt ook goed voor 100% rundergehakt gaan.

Vlamtosti – tosti met pitti gehakt

Thuis maak je met een simpel recept zelf heerlijke vlamtosti's. Of je nou voor een beetje pittig gaat of graag wilt dat de vlammen uit je bek slaan: dat bepaal je helemaal zelf. Zelfgemaakte tosti's zijn natuurlijk ook het beste gevuld van allemaal!
Porties 4 tosti’s
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

pittig gehakt

  • 300 gr half-om-half gehakt of ander gehakt naar keuze
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • 0.5 eetlepel gember
  • 0.5 eetlepel komijn
  • 0.5 theelepel koriander
  • 0.25 theelepel gerookte paprika poeder (pittig)
  • 1 eetlepel tomatenpasta
  • 1 eetlepel sambal naar smaak meer
  • 0.5 theelepel suiker
  • 1 theelepel bloem
  • olie

voor de tosti's

  • 8 sneden casino wit
  • boter
  • 8 plakken kaas

Instructies

  • Snipper de sjalot en de teentjes knoflook fijn. Fruit deze in een beetje olie.
  • Voeg de droge kruiden toe en bak deze een halve minuut mee, voordat je het gehakt en tomatenpasta toevoegt. Bak het gehakt goed rul.
  • Voeg sambal, suiker en bloem toe en schep goed door. De bloem zorgt ervoor dat het geheel niet te nat wordt in je tosti.
  • Proef en voeg naar smaak meer sambal toe en eventueel wat zout.

Tijd om de vlamtosti te maken

  • Smeer de buitenkant van je tosti's in met boter. Beleg met een plak kaas, pittig gehakt, gevolgd door nog een plak kaas.
  • Bak de tosti's in de pan of in een tosti-ijzer. Serveer de vlamtosti's met extra sambal!
Auteur: Mariska
Gang: brunch, lunch
Keuken: Nederlands
Trefwoord: gehakt, pittig, tosti

Pin deze Vlamtosti met pittig gehakt!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

vlamtosti

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Hoi Mariska, het klopt wel dat vlamtosti’s je doen denken aan vlammetjes, want ze zijn beiden gemaakt door TopKing en hebben dezelfde gehaktvulling. Ik ben er persoonlijk gek op, maar ik zal jouw variant zeker ook gaan proberen. Om het af te maken kan ik je de echte vlammensaus (ook TopKing) aanbevelen. Een zoete chilisaus met net iets meer pit dan de standaard zoete chilisaus. Deze is alleen bij sommige XL supermarkten te krijgen anders bij de groothandels.
    Groetjes,Ivan

    1. Kijk dat verklaard, weer wat geleerd, leuk 🙂 Dankje Ivan! Zodra ik weer eens in de buurt van een XL of groothandel ben ga ik eens kijken naar die vlammensaus. Ik hou wel van wat pit

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close