Wat krijg je als je warme chocolademelk met speculoos mengt? Nou, je krijgt zo’n overheerlijke chocolademelk, dat Sinterklaas op je dak zal staan trappelen. Sorry Klaas, deze drink ik lekker zelf op!
Eerder gebruikte ik speculoos ook al in een fantastisch (maar simpel) toetje: vliegensvlugge trifle met speculoosmousse
Warme chocolademelk met speculoos
Chocolademelk kun je grofweg op twee manieren maken: met cacaopoeder en met echte chocolade. Dat laatste gaan we hier doen, dat geeft die lekkere diepe smaak. Het is stiekem ook wel de simpelste manier om chocolademelk te maken: kwestie van hete melk over chocolade gieten en goed roeren!
Lactosevrij of vegan? Deze chocolademelk kun je ook heel goed met plantaardige melk maken. Speculoospasta bevat geen melk, wel gluten.
Verschil speculoos en speculaas
Kort door de bocht is speculoos speculaas, maar dan met minder kruiden en specerijen. Vandaar ook het “loos” gedeelte in de naam. Dit is terug te leiden naar de tijden van de VOC, waardoor in Nederland de kruiden en specerijen veel beter (en goedkoper) te verkrijgen waren dan bij onze zuiderburen. Speculaas is stiekem lekker dan speculoos, maar helaas hebben ze daar geen heerlijke spread van, en dus moeten we het doen met speculoos spread.
Buiten de Nederlandstalige landen kennen ze alleen de benaming speculoos en dit wordt dan zowel voor speculaas als speculoos gebruikt, om het lekker ingewikkeld te maken.
Pin deze warme chocolademelk met speculoos!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.