Wat doe je met Kerst leftovers?

Deel met vrienden en familie

Wat doe je met Kerst leftovers? Vandaag helpen we je op weg. Vaker wel dan niet hou je na alle feestmaaltijden flink wat over. Niet weggooien, maar gewoon in de koelkast of vriezer bewaren, je kun er namelijk nog heel veel mee! Kom maar door met die derde, vierde of vijfde Kerstdag!

Kerst leftovers

Kerst leftovers hoeven niet de prullenbak in

Gevogelte
Bleek de kalkoen toch groter te zijn dan verwacht? Niet zo gek, volgens mij is dit bij vrijwel iedereen de standaard uitkomst. Mijn lievelingsoptie is om een tosti of een quesadilla te maken met de leftover kalkoen of kip. Pluk het gevogelte uit elkaar en leg tussen een broodje (of op een wrap) met flink wat kaas. Verse kruiden over? Die kunnen er ook bij, zelfs cranberry saus doet het goed. Even grillen en klaar ben je!

Andere opties zijn natuurlijk om het als vulling voor pasteitjes of loempia’s te gebruiken. Het heeft iets nodig wat het smeuïg maakt, anders kan het wat droog zijn.

Vlees
Vlees lijkt misschien het minst bruikbare deel van het Kerstdiner, maar niets is minder waar. Koud kan het heel goed op een broodje: wat dacht je van dungesneden rundvlees met rucola, mayo en pijnboompitjes? Of een broodje warme beenham met honingmosterd-saus.

Liever warm? Maak dan een Philly Cheese Steak. Snijd het vlees in dunne plakjes en bak al omscheppend warm in een pan. Smelt kaas (cheddar is lekker!) met wat room en roer tot een kaassaus. Schep het vlees samen met de kaassaus in een broodje. Hmmmm!

Risotto
Hier houd ik zelf zelden wat van over, simpelweg omdat niemand zich kan inhouden als ik risotto maak. Mocht het toch over blijven, dan gaat het feest gewoon door en maak je er arancini mee. Heerlijke balletjes risotto die je frituurt. Ja, dat lees je goed: gefrituurde risotto. Hoe goed klinkt dat? In het midden van de balletjes kun je ook nog eens je overgebleven kaas kwijt!

Cranberrysaus
En natuurlijk andere jam’s. Heerlijk in een tosti of pasteibakje met brie. Even in de oven en genieten maar. Je kunt ook een hele camembert in de oven grillen met de saus erop.

Kerstbrood
Heel simpel, maar zo lekker: wentelteefjes. Schrijf deze op en maak je huisgenoten, familievrienden of gezin dolenthousiast.

Puree’s
Iets teveel aardappelpuree gemaakt dit jaar? Maak lekker een Shepherd’s Pie en gebruik je aardappel (of andere puree) bovenop. Eigenlijk kun je elke stoofschotel gebruiken als onderlaag, puree bovenop en dan even in de oven. Als je nog wat kaasjes over hebt kunnen die ook boven op. Ook lekker met het overgebleven vlees erin natuurlijk!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close