Wat is blancheren en waarom zou je het doen?

Deel met vrienden en familie

Wat is blancheren en waarom zou je het doen? Het klinkt luxe: ‘blancheren’ en misschien denk je ook dat je het net zo goed niet kunt doen. Blancheren komt uit het Frans en meestal betekent dat een ingewikkelde bedoening of valt dat eigenlijk wel mee?

Wat is blancheren?

Blancheren is een techniek waarbij groente, fruit of kruiden heel kort worden gekookt en vervolgens meteen worden gekoeld. Dit kan zowel in koud water als in ijswater (water met ijsblokjes om het ijskoud te maken).

Hoe blancheer je?

Hoewel het woord heel serieus klinkt en je er misschien ingewikkelde ideeën bij kunt krijgen is blancheren super simpel.

  1. Zet een pan met water op en breng deze aan de kook. Zorg dat de hoeveelheid water, afhankelijk van de hoeveelheid die je gaat blancheren, ruim is. Anders koelt het water teveel af als de groenten de pan in gaan.
  2. Zodra het water kookt mag de groente erbij en kook je deze kort mee. Soms slechts een minuut, soms een paar minuten, afhankelijk van de stevigheid van je groente. Broccoli kun je bijvoorbeeld langer blancheren dan bladspinazie. Een goed recept geeft aan hoe lang de groente moet koken.
  3. Vervolgens haal je de groente uit de pan met kokend water en breng je deze direct over naar een bak met (ijs)water om het kookproces weer te stoppen.

Wat is blancheren

Waarom zou je het doen?

Door te blancheren behoudt de groente (fruit of kruiden) zijn knapperigheid (‘crispiness’) en kleur. Het rauwe gaat er dan net van af, maar door de korte garing blijft zelfs tere groente mooi, maar wel beetgaar. Sommige groene groentes worden zelfs nog mooier en helderder van kleur door het blancheren.

Daarnaast is het een goede manier om ziekteverwekkers aan de buitenkant van de groente te doden. Handig voor mensen met een verminderde afweer of zwangeren, die bijvoorbeeld wel taugé willen eten.

En tenslotte is blancheren een handige voorbewerking om groente (of fruit, kruiden) in te vriezen!

Nieuwsgierig en wil je meer kennis op doen? Lees dan ook eens:

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close