Op de Horecava zien we ieder jaar de laatste horeca trends voorbij komen en vooruitlopend op de Horecava van 2016 geef ik als ambassadeur alvast een voorproefje! Sterke drank combineren met eten, dat gebeurt nog niet zo vaak. Waarom eigenlijk niet? Ik deed het wel en er kwamen prachtige combinaties uit! Hopelijk gaan we nog veel zien en proeven van deze trend, want wij zijn fan!
Wijn combineren met eten is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Zowel in een restaurant als in een slijterij kun je vragen naar een goede wijn voor bij je gerecht. Niemand die daar van op kijkt. Bij sommige restaurants kun je zelfs een heel wijnmenu kiezen. Bij elke gang krijg je dan een heerlijke bijpassende wijn die de hele ervaring en smaak van het eten nog meer verrijkt.
Inmiddels zijn we wat verder en kan je soms ook een bijpassend biertje bij je gerecht krijgen, meestal gaat het hier om burgers. Maar waarom zouden ons daar tot beperken? Sterke drank wint aan populariteit. En dan niet een flink glas om dronken te worden, nee, we zijn steeds meer geïnteresseerd in kwaliteit en smaak van dranken als Rum en Gin.
Ik heb voor jullie 3 heerlijke combinaties van hapjes met sterke drank. Ik koos voor Gin & Tonics, want jaja, we kunnen er inmiddels niet meer omheen: gin is in! Gewoon lekker om te maken en misschien ter inspiratie om zelf verder te gaan met het combineren van sterke drank en eten.
Aziatische Bapao met Bobby’s Gin
De heren van Bobby’s Gin lieten zich voor hun gin inspireren door hun Indonesische opa die altijd al gek was op jenever en dit graag combineerde met de voor hem zo bekende Indonesische specerijen en kruiden. Deze inspiratie heeft gezorgd voor een heerlijke gin met een Indonesische twist.
Bapao is een Aziatisch gerecht dat in Nederland lange tijd populair was, ik denk dat bijna iedereen het wel kent. Zelf had ik ze al tijden niet meer gegeten; het was voor mij meer een goedkope hap uit mijn studententijd. In de hipste wijk van Bali (Seminyak) at ik ze weer en ik was op slag verliefd. Een met liefde bereid open stoombroodje met een heerlijke kruidige vulling. Sindsdien kom ik ze steeds vaker in Nederland tegen. Zou het een trend worden? Het beeld van de kleffe hap met veel te veel brood en te weinig vulling begint langzaam te verdwijnen. Bapao’s passen natuurlijk ook nog eens goed bij de huidige street food trend.
Ik heb ervoor gekozen om de Bobby’s Gin te garneren met citroengras en kruidnagel. Deze smaken komen niet alleen terug in Bobby’s Gin, maar het past ook goed bij de smaken van de Bapao’s. De bekendere combinatie, met sinaasappel en kruidnagel, smaakt er ook heel lekker bij hoor 😉
Benodigdheden bapao
6 a 8 stoombroodjes, bijvoorbeeld van de toko
500gr gehakt
2 teentjes knoflook (geperst)
3 theelepels 5-spice
2 theelepels verse gember (geraspt)
2 theelepels rasp van sinaasappelschil
2 eetlepels stroop
1 eetlepel rijstazijn
zout & peper
1 rode peper (in dunne ringen)
1 lente ui (in dunne ringen)
olie om in te bakken
Bereiding
Verwarm wat olie in een pan en bak het gehakt samen met de knoflook, 5-spice en gember rul. Voeg op het einde de stroop en sinaasappelrasp toe. Breng op smaak met zout en peper. Stoom ondertussen je stoombroodjes. Vul de broodjes met het gehakt, en strooi er wat lente ui en rode peper ringetjes over heen. Serveer eventueel met wat chili saus.
Bobby’s Gin & Tonic
Vul een glas met flink wat ijs. Giet hier 1 deel Bobby’s Gin en 3 delen Indian tonic bij. Snijd een stuk citroengras op maat en kneus deze, zodat de smaak goed vrij kan komen. Plaats deze ook in het glas, samen met 3 gedroogde kruidnageltjes.
Mediterraanse crostini’s met Hendrick’s Gin
Hendrick’s Gin is een bijzondere gin. Ze maken namelijk gebruik van komkommer en rozen in hun gin. Dit zorgt voor een vrij specifieke, zachte en bloemige smaak.
Heerlijke milde smaken, die wat mij betreft vragen om wat hartigs. Ik moest meteen denken aan een crostini, die kunnen namelijk altijd! Een klein hapje dat je vaak verrast met al zijn smaak. Geitenkaas geeft het geheel die lekkere hartige kick die het nodig heeft.
Op de foto’s zie je dat ik gebruik heb gemaakt van vijgencompot, deze is namelijk het hele jaar door makkelijk verkrijgbaar. Als je verse vijgen kan krijgen, smaken deze natuurlijk ook heerlijk en ze zien er ook nog eens fabulous uit!. Wil je net even wat spannenders proberen, ga dan eens voor rozenjam.
Benodigdheden Mediterraanse crostini’s
Oud broodje voor toast (ongeveer 8 plakken)
125gr zachte geitenkaas
4 plakken serranoham
Vijgencompot (of verse vijgen!)
1 takje munt
Bereiding
Snijd het broodje in dunne plakken en grill deze in een warme oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze een beetje afkoelen. Verkruimel ondertussen geitenkaas en scheur de serranoham in reepjes. Zijn je toastjes genoeg afgekoeld? Doe er dan wat geitenkaas op, gevolgd door een paar reepjes serranoham en een flinke theelepel vijgencompot. Maak het geheel af met een klein blaadje munt.
Hendrick’s Gin & Tonic
Vul een glas met flink wat ijs. Giet hier 1 deel Hendrick’s Gin en 3 delen elderflower tonic bij. Garneer met een paar reepjes komkommer en een paar blaadjes munt.
Zuid-Amerikaanse Ceviche met Filliers Gin
Ceviche is een Zuid-Amerikaans recept dat flink aan populariteit aan het winnen is. Het is een visgerecht waarbij de vis niet wordt verwarmd, maar wordt gegaard door middel van zuur in het sap van citrusvruchten. Tot voor kort was het bij vrij weinig mensen bekend, maar je ziet Ceviche steeds vaker voorbij komen. Ik weet niet hoe het buiten de hoofdstad zit, maar in Amsterdam ben ik het al een paar keer op de menukaart tegengekomen; tot nu toe is de Ceviche van T’s Bites en Wines bij mij favoriet.
Bij dit hapje moest ik meteen aan Filliers Gin denken. Deze gin wordt namelijk gekenmerkt door zijn combinatie van veel citrus fruit. En als er één ding goed combineert met vis, is dat wel citrus. Wat het citrus mengsel precies inhoudt, houden ze bij Filliers geheim. Ik heb ervoor gekozen om haar te combineren met citroen en limoen, maar sinaasappel werkt ook erg goed met deze gin en ceviche combinatie.
Benodigdheden Zuid-Amerikaanse Ceviche
200 gr super verse (!) witvis
1 eetlepel citroensap (vers!)
2 eetlepels limoensap
0.5 theelepel zout
olijfolie
paar takjes munt (fijn gehakt)
paar takjes koriander (fijn gehakt)
Spaanse rode peper (fijne ringen)
Tuinkers
Naturel nacho’s (optioneel)
Bereiding
Snijd je witvis voorzichtig in kleine blokjes van ongeveer een centimeter. Meng het citroensap, limoensap, de Spaanse peper ringetjes, olijfolie en zout met elkaar. Voeg de visblokjes, fijn gehakte koriander en munt toe aan dit mengsel. Roer dit goed door en laat dit 1,5 minuut (max 2!) trekken, zodat de vis kan garen. Je zult zien dat de vis langzaam witter wordt. Plaats op elke nacho een lepel met het vismengsel en top het af met wat tuinkers sprietjes. Lekker meteen opeten, anders wordt je nacho slap!
Filliers Gin & Tonic
Vul een glas met flink wat ijs. Giet hier 1 deel Filliers Gin en 3 delen Indian tonic bij. Was een citroen en een limoen en snijd van beide een mooi stukje schil. Rol de schillen tussen je vingers boven het glas, zodat de geuren goed vrij komen en wrijf het schilletje nog eens langs de rand van het glas alvorens je ze in het glas laat vallen.
Dit zijn de combinaties die ik tot nu toe heb bedacht, maar gezien de grote hoeveelheid Gins die op het moment op de markt zijn, kun je je voorstellen dat er oneindig veel combinaties te bedenken zijn. Ik hoop dat deze post jullie heeft geïnspireerd.
Dit artikel heb ik geschreven ter ere van het 60 jarige bestaan van de Horecava in 2016, waar ik samen met nog 4 bloggers ambassadeur van ben.
Dat ziet er allemaal echt verrrukkelijk uit zeg! POEH!
Als proefpersoon was het heerlijk genieten! Ik stem voor meer G&T en hapjes avondjes!