Witte Asperge Risotto

Deel met vrienden en familie

Het seizoen van het witte goud is volop op gang. We wijken af van de klassieke gerechten en maken deze keer een heerlijke witte asperge risotto met een vleugje Parmezaanse kaas en verse bieslook!

Witte asperge risotto

Witte asperges, ben jij er ook gek op? De subtiele, verfijnde smaak van de witte asperges combineert heel goed met het zachte en romige van risotto. De kaas zorgt voor wat hartigheid en de bieslook voor frisse accenten. Soms rasp ik er ook nog wat citroenschil over. Ik heb deze keer risotto rosa gebruikt (roze risotto of flamingo risotto). Dit beïnvloedt alleen de kleur, maar niet de smaak. Je kunt dus ook normale risottorijst kiezen. Meer fan van een lichter gerecht? Probeer dan eens deze romige witte aspergesoep.

Portie risotto met witte asperge op een bord met extra bieslook

Risotto met witte asperges

Deze keer houden we de risotto met witte asperges vrij simpel, met als enige toevoeging wat verse bieslook. Wil je graag variëren? Probeer dan eens:

  • Een gepocheerd of heel zacht gekookt eitje
  • Gerookte zalm of knapperige jamon, voor wat hartigheid
  • Verschillende verse kruiden, zoals peterselie, dille of dragon

Close-up van romige risotto met witte asperges en verse kruiden

Bouillon met schillen en kontjes

Wil jij een sterke aspergesmaak aan je risotto, of juist liever niet? Ik heb een paar tips voor je om dit zelf te sturen. De lichtste smaak krijg je door de witte asperges – rauw, maar wel geschild – alvast in kleine stukjes te snijden. Hierdoor hoeven ze maar kort te koken en krijgt de bouillon een zeer subtiele aspergesmaak.

Laat je de asperges juist groot, dan moeten ze langer koken en wordt de smaak in de bouillon sterker. De meeste smaak krijg je trouwens door ook de kontjes en schilletjes mee te koken. Zorg er wel voor dat die niet in je risotto terechtkomen 😉

Of je nu gaat voor een subtiele of uitgesproken variant: met deze tips maak je jouw risotto met witte asperge precies zoals jij ’m lekker vindt.

Witte Asperge Risotto

Het seizoen van het witte goud is volop op gang. We wijken af van de klassieke gerechten en maken deze keer een heerlijke witte asperge risotto met een vleugje Parmezaanse kaas en verse bieslook!
Servings 4 porties
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 23 minuten
Totale tijd 33 minuten

Ingrediënten

  • 600 gr witte asperges
  • 1000 ml bouillon groente of kip

Risotto

  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 300 gr risottorijst
  • 1 scheut droge witte wijn zie notities *
  • 1 eetlepel olijfolie van goede kwaliteit
  • Parmezaanse kaas

Voor erbij

  • verse bieslook

Instructies

Voorbereiden

  • Schil de asperges met een dunschiller en snijd zo'n 1 tot 3 centimeter van de kontjes af, afhankelijk van hoe vers ze zijn.
    600 gr witte asperges
  • Doe dit samen met de bouillon in een pan en breng aan de kook en laat ze zo'n 9-10 minuten garen. Snijd je ze van tevoren fijn, dan zijn ze vaak al in 5 minuten klaar.
    1000 ml bouillon

Risotto

  • Snipper je ui en knoflook fijn. Verwarm wat goede olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de ui en knoflook, tot deze glazig worden - ze moeten niet bruin worden.
    1 teentje knoflook, 1 sjalot, 1 eetlepel olijfolie
  • Voeg de risottorijst toe en roer die ongeveer 2 minuten door, tot de korrels glanzen en glazig zijn. Blus af met een flinke scheut witte wijn.
    300 gr risottorijst, 1 scheut droge witte wijn
  • Voeg nu regelmatig een soeplepel bouillon toe. Roer regelmatig, zodat het vocht goed verdeeld wordt en de rijst niet aan de pan gaat bakken.
  • Herhaal dat tot je risotto gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten of iets langer. Het is moeilijk om precies te voorspellen, je zult het echt moeten proeven. Er mag geen harde, rauwe kern meer in de risotto korrel zitten, maar hij moet nog wel stevig zijn. Zodra het gaar is, stop je met het toevoegen van bouillon.
  • Haal de risotto van de warmtebron en roer de Parmezaanse kaas en klein gesneden asperges er doorheen.
    Parmezaanse kaas
  • Serveer met verse bieslook!
    verse bieslook

Notities

* Liever geen alcohol in je gerecht om het bijvoorbeeld zwangerschaps- of kidsproof te maken? Vervang dan door een scheut water en een kneepje citroensap.
Author: Mariska
Calories: 388kcal
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: kerst, kerst hoofdgerecht, kerst voorgerecht, risotto, witte asperges

Nutrition

Calorieën: 388kcal | Carbohydrates: 67g | Protein: 13g | Fat: 6g | Saturated Fat: 2g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 3g | Cholesterol: 5mg | Sodium: 1058mg | Potassium: 538mg | Fiber: 5g | Sugar: 3g | Vitamin A: 1188IU | Vitamin C: 9mg | Calcium: 113mg | Iron: 7mg

Pin dit recept voor Witte Asperge Risotto!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terugvinden.

Lentegerecht met witte asperges: romige risotto met Parmezaan

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Close
© Copyright Flying Foodie
Close