Witte Asperges uit de Oven met Parmezaan

Deel met vrienden en familie

Witte asperges uit de oven zijn een heerlijke variatie op de klassieke gekookte variant. In dit recept combineren we ze met Parmezaanse kaas en een frisse peterseliepesto. Een verrassend makkelijk gerecht, dat perfect is voor het aspergeseizoen. Zonder twijfel mijn favoriete manier om asperges te maken op dit moment. Laat het seizoen van het witte goud maar beginnen!

Witte asperges uit de oven 

Bijna alle groentes worden lekkerder als je ze in de oven grilt met wat knoflookolie. Gegrilde asperges zijn mega lekker. Je herkent dit misschien ook wel van groene asperges, maar dit geldt dus ook voor witte asperges! Zacht, licht-zoet en vol smaak. De Parmezaan zorgt voor een krokant randje en een hartige touch. Als ze uit de oven komen, maken we het gerecht af met een verrukkelijke peterseliepesto. Hierbij vervangen we de klassieke basilicum en pijnboompitten door peterselie en cashewnoten.

Let op! Ook bij asperges uit de oven moet je ze eerst goed schillen. De eerste keer in het seizoen vergeet ik dit standaard (ik had ze al in de olie liggen, oeps!). Ik kan je zeggen: het is een gedoe om ze dan nog te schillen.

witte asperges met pesto

Asperges met knoflook

Ik smeer de asperges in met een dun laagje knoflookolie, en verdeel de stukjes knoflook losjes over de bakplaat. Daarbovenop leg ik de asperges. Wil je het nóg lekkerder maken? Snijd de asperges dan in de lengte doormidden. Zo trekken de smaken beter in én kunnen ze tien minuten korter in de oven.

Witte Asperges uit de Oven met Parmezaan

Witte asperges uit de oven zijn een heerlijke variatie op de klassieke gekookte variant. In dit recept combineren we ze met Parmezaanse kaas en een frisse peterseliepesto. Een verrassend makkelijk gerecht, dat perfect is voor het aspergeseizoen. Zonder twijfel mijn favoriete manier om asperges te maken op dit moment. Laat het seizoen van het witte goud maar beginnen!
Servings 2 flinke porties
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten

Kookgerei

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 1 snuf zout
  • 500 gr witte asperges
  • 50 gr Parmezaanse kaas

Peterseliepesto

  • 0.5 teentje knoflook
  • 60 gr Parmezaanse kaas
  • 1 handje cashewnoten
  • 1 grote bos peterselie
  • 1 kneepje citroensap
  • extra virgin olijfolie

Instructies

Asperges uit de oven met Parmezaanse kaas

  • Bedek een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 °C
  • Knijp de teentjes knoflook uit en meng dit met de olie en een snufje zout.
    2 teentjes knoflook, 2-3 eetlepels olijfolie, 1 snuf zout
  • Schil de asperges met een dunschiller en snijd zo'n 1 tot 3 centimeter van de kontjes af, afhankelijk van hoe vers ze zijn.
    500 gr witte asperges
  • Smeer de asperges in met een dun laagje olie en verdeel de overige olie met de de stukjes knoflook losjes over de bakplaat. Daarbovenop leg je de asperges.
  • Bak 10 minuten in de oven, sprenkel de Parmezaanse kaas er overheen en rooster nog 10 minuten, tot alles lekker gekarameliseerd is.
    50 gr Parmezaanse kaas

Peterseliepesto

  • Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in een keukenmachine en maal fijn. Voeg beetje bij beetje de olie toe, tot je pesto de juiste structuur heeft.
    0.5 teentje knoflook, 60 gr Parmezaanse kaas, 1 handje cashewnoten, 1 grote bos peterselie, 1 kneepje citroensap, extra virgin olijfolie
  • Proef en breng optioneel op smaak met extra zout of citroensap.
  • Serveer de asperges met je verse pesto!

Notities

Je kan ook gewone pesto gebruiken, maar deze versie vind ik lekker fris voor bij de asperges.
Voedingswaardes zijn berekend zonder de pesto.
Author: Mariska
Calories: 282kcal
Gang: Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: asperges, oven, witte asperges

Nutrition

Calorieën: 282kcal | Carbohydrates: 13g | Protein: 13g | Fat: 22g | Saturated Fat: 6g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 12g | Cholesterol: 22mg | Sodium: 637mg | Potassium: 555mg | Fiber: 5g | Sugar: 5g | Vitamin A: 2106IU | Vitamin C: 14mg | Calcium: 283mg | Iron: 6mg

Pin dit recept voor Witte asperges uit de oven met Parmezaan!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Gegrilde witte asperges uit de oven

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close