Witte rijst bereiden met een Instant Pot

Witte rijst bereiden in een Instant Pot is super simpel. Zet je rijstkoker maar op Marktplaats, je Instant Pot kan dit net zo goed! En dat scheelt weer ruimte in je kastjes.

De Instant Pot als rijstkoker

Als foodie met grote liefde voor de Aziatische keuken eet ik natuurlijk regelmatig rijst. Als ik de komische video’s van Uncle Roger mag geloven is het zowat een zonde om geen rijstkoker te gebruiken. Aangezien ik niet elke dag rijst eet, kan ik het niet aan mezelf verkopen een machine aan te schaffen die maar één ding doet en toch zoveel ruimte in beslag neemt. Gelukkig kun je de Instant Pot dus ook als rijstkoker inzetten, en dat was zelfs één van de redenen er een aan te schaffen. Meer weten over de Instant Pot? Lees dan zeker eens: Wat is een Instant Pot?

Witte rijst bereiden met de Instant Pot

Hoewel de pot een rijst functie heeft (RICE) die automatisch alles voor je instelt, gebruik ik deze nooit. Verschillende soorten rijst hebben namelijk verschillende bereidingstijden. De Instant Pot kan veel, maar hij kan niet zien wat voor soort rijst je in je pot hebt zitten.

Gelukkig kun je met de MANUAL/ PRESSURE COOK functie ook super makkelijk rijst maken. Je gebruikt altijd een verhouding van 1:1, dus net zoveel water als rijst (in volume, niet gewicht), voor elke soort rijst. Voor witte rijst is de duur 3 minuten en daarna een Natural Release. Andere soorten rijst (denk aan bruine-, zwarte-, rode-, wilde rijst, etc.) hebben langer nodig. Op dit moment heb ik dit zelf nog te weinig bereid om de juiste kooktijden met jullie te kunnen delen. Hopelijk komt daar snel verandering in, want ik ben zelf eigenlijk gek op bruine basmati.

Instant pot witte rijst verhouding

Let wel op dat je gewone witte rijst hebt (basmati, jasmijn, etc.) en geen snelkookrijst. Snelkookrijst is voorgegaard en daardoor niet meer geschikt voor deze methode.

Witte rijst bereiden in de Instant Pot

Witte rijst bereiden in de Instant Pot is super simpel. Zet je rijstkoker maar op Marktplaats, je Instant Pot kan dit net zo goed! En dat scheelt weer ruimte in je kastjes.
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 1 min
Bereidingstijd 20 min
HP in de Instant Pot 4 min

Apparatuur

  • Instant Pot of andere elektrische hoge druk pan

Ingrediënten

  • 1 cup* witte rijst * zie recept
  • 1 cup water
  • 1 snuf zout

Instructies

  • Meet de hoeveelheid rijst die je wilt bereiden af en meet dezelfde hoeveelheid water af. Dit mag met een cup maat, maar ook met een (maat)beter of kopje, voor mijn part gebruik je een vaas of ga je aan de gang met theelepels.
    LET OP! Gebruik wel minimaal 237 ml (1 Amerikaanse cup), anders heb je te weinig vocht in de pot om goed op druk te komen en dan kan het heel lang duren.
  • Was de rijst zoals je dit altijd doet en doe de rijst samen met je afgemeten water in de pot, eventueel met een snuf zout. Roer door en zorg dat alle rijst onder water staat.
  • Sluit de deksel en controleer of het ventiel dicht staat.
  • Met de MANUAL of PRESSURE COOK knop selecteer je ‘high pressure’ en set je de timer op 3 minuten. Nu heb je mooi je handen vrij om de rest van je eten klaar te maken!
  • Ga na de 3 minuten voor een Quick Release (hele NR kan ook, je kan het zelf een tijd van te voren maken en laten warm houden!)
Auteur: Mariska
Gang: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: Instant Pot, pressure cooker

Join the Conversation

  1. Gerda Heek says:

    Even een vraagje. Je hebt het over een Natural Release maar ook over het handmatig open zetten van het ventiel. Na hoeveel tijd doe ik dat dan? Alvast bedankt voor je antwoord!

    1. Hi Gerda, dat is een foutje geweest in tijdens het controleren van het recept.
      Na 3 minuten kan je een quick release doen (handmatig), maar je kan ook voor een gehele natural release gaan.

  2. Ik kook heel vaak volkoren basmatirijst in de Instant Pot: spoel 400 gram volkoren basmatirijst in een zeef onder de kraan en laat even uitlekken. 500 gram water, snuf zout en rijst in de IP. 17 minuten op high pressure en daarna ± 5 minuten laten staan. Daarna stoom eruit.

    1. Met bruine rijst ben ik nog aan het experimenteren. Ik zit nu op 23 minuten met een natural release en een 1:1 water rijst verhouding. Ga die van jou ook een keer proberen. Kijken of ik verschil merk.

Geef een reactie

Close
© Copyright FlyingFoodie
Close