Kabeljauw met witte wijn-vadouvansaus

Deel met vrienden en familie

Gastblog – Voor een zondagmiddag familie-lunch maakte Yvonne een heerlijke saus om de kabeljauw te vergezellen. Dit is een van mijn favoriete witte sauzen voor bij vis en dus vroeg ik haar het recept te delen! Gelukkig is het ook nog eens super makkelijk te maken.

Zondagmiddag familie-lunch!

Deze tijd van het jaar vind ik wat eten en etentjes betreft altijd een beetje een tussenperiode. De winter en ook de winterse kost hebben we wel zo’n beetje gehad, maar het is ook nog niet echt lente, laat staan zomer.

De ene dag stralende zon en een lekker temperatuurtje en de volgende dag grauw en koud. De feestdagen liggen al weer ver achter ons, maar de tuinbarbecue is nog lang niet in zicht. Tijd dus voor een soort verbindingsetentje tussen de twee seizoenen, met de hele familie op zondagmiddag uitgebreid lunchen met lekkere dingen die, al naar gelang het weer zich gedraagt, binnen aan de eettafel of voorzichtig buiten in de zon op het terras of op het balkon genuttigd kunnen worden.

Ik heb op onze familielunch als eerste kabeljauwhaasjes in witte wijn-vadouvansaus gemaakt. Vadouvan is een specerijenmengsel met onder andere kaneel, komijn en kurkuma, een beetje kerrie-achtig dus. Met mate gebruiken, anders wordt het snel te overheersend. Nu geeft het een zacht-oosters tintje aan de saus.

Ik heb de kabeljauwhaasjes mooi zachtjes gebakken. De haasjes heb ik op wat pasta gelegd. Ik had spaghetti, maar je kunt ook wat tagliatelle nemen. De fris-zure, lichte saus en de pasta gaan heerlijk bij elkaar.

Benodigdheden witte wijn-vadouvansaus

250 ml visbouillon
250 ml droge witte wijn
25 gr boter
25 gr bloem
1 sjalotje fijn gesnipperd
1 teentje knoflook geperst
Paar takjes selderij
Paar takjes peterselie
Een takje tijm
Een kwart citroen
Halve rode peper
Halve theelepel vadovankruiden
Peper naar smaak

Bereiding witte wijn-vadouvansaus

  1. Doe 250 ml. visbouillon (blokje) en 250 ml droge witte wijn in een (steel)pan.
  2. Voeg toe: 1 sjalotje, stuk winterwortel, teen knoflook, wat takjes selderie, peterselie, wat tijm, stukje citroen, peper, stukje rode peper. (Het luistert allemaal niet zo nauw, als je iets niet in huis hebt, laat je het weg, als je bijvoorbeeld wat prei of bleekselderie hebt, voeg je dat toe).
  3.  Zet op een zacht vuurtje en laat tot de helft inkoken. Zeef de bouillon en gooi alle vaste delen weg.
  4. Smelt in een andere steelpan 25 gr. boter. Voeg een fijngesnipperd sjalotje toe en fruit even zachtjes. Voeg een half theelepeltje vadovankruiden toe en fruit even mee. Vervolgens 25 gram bloem toevoegen en even fruiten.
  5. Nu scheutje voor scheutje de bouillon toevoegen tot de gewenste sausdikte.

Eet smakelijk!

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close