Zacht sudderend Italiaans stoofvlees

Deel met vrienden en familie

Terwijl het Italiaanse stoofvlees zachtjes aan het sudderen is, begint je hele huis heerlijk te geuren. Geniet van een goed glas rode (uiteraard Italiaanse) wijn, terwijl het vlees langzaam uit elkaar begint te vallen.


Zelf maak ik tegenwoordig stoofvlees bijna altijd in de Instant Pot; hier lees je meer over dit te gekke apparaat. Zo heb ik dus ook al een recept voor Italiaans stoofvlees uit de Instant Pot online staan. Wat mij betreft verdient die pot echt een plekje in je keuken. Maar omdat lang nog niet iedereen de pot heeft, heb ik vandaag gewoon een ouderwetse versie voor jullie, die je lekker in je eigen braadpaan op het fornuis kunt maken.

Italiaans Stoofvlees

Ingrediënten Italiaans stoofvlees

1,5 kilo rundvlees  (rib- en/of sucadelappen)
bloem

1 tube tomatenpuree
2 eetlepels balsamico en een scheut rode wijn
2 uien (gesnipperd)
5 teentjes knoflook (fijn gesnipperd)
2 stengels bleekselderij (fijn gesneden)
1 eetlepel peperkorrels
10 kruidnagels
5 blaadjes laurier
1 eetlepel gedroogde oregano
1 takje rozemarijn

500 – 750 ml rundvleesbouillon

zout, olie en boter

optioneel: 1 eetlepel maizena

Ik maak graag een grote portie in mijn pot en vries dan een deel in!

Bereiding

  1. Dep je vlees droog en snijd in stukken van een paar centimeter. Bestrooi met zout.
  2. Zet een grote braadpan op hoog vuur met een flinke scheut olie. Haal je vlees kort door de bloem en schroei vervolgens aan in de pan. Verwijder het vlees uit de pan en laat het rusten op een bord.
  3. Draai het vuur naar middelhoog en voeg de boter, ui en knoflook toe en fruit dit goed aan. Knijp de tube tomatenpuree erbij leeg en bak dit een paar minuten mee, terwijl je met een houten spatel over de bodem schraapt. Blus af met de rode wijn en balsamico.
  4. Nu mag het vlees en alle overige ingrediënten tot en met de rozemarijn in de pan. Vul aan met bouillon, tot het vlees net onderstaat. Roer goed door.
  5. Breng het geheel kort aan de kook en laat het vervolgens een paar uur met de deksel op de pan sudderen op laag vuur, tot het vlees heerlijk gaar is en uit elkaar valt. Ik vind het zelf fijn om het vlees elk uur om te draaien.
  6. Je stoofvlees is nu klaar, maar als je wilt, kun je de jus nog indikken. Meng een eetlepel maizena eerst met een eetlepel koud (!!) water en meng dat papje door je jus. Breng al roerend kort aan de kook en je zult zien dat je saus wat indikt.

Je kunt natuurlijk van alles combineren met Italiaans stoofvlees. Je kunt heel klassiek gaan voor een goede aardappelpuree, het combineren met pasta, het gebruiken als vulling van een lasagne (erg lekker) en als je een echt feestje wilt combineer je het met risotto.

Pin dit Italiaanse stoofvlees!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Italiaans stoofvlees Pin

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close