Zalm Avocado Poké Bowl

Poke bowl met zalm en avocado
Zalm Avocado Poké bowl
is een heerlijk zomers gerecht dat zeker een plaatsje verdient op je weekmenu. Gezond, makkelijk en snel (ja, ook dit recept staat binnen 30 minuten op tafel). Weinig afwas en vooral heel veel genieten.


Poké Bowl is een trend. Hoewel deze nog niet helemaal in Nederland is doorgedrongen, zie je ze nu al veel voorbij komen op Amerikaanse blogs en pin boards. En nu ben ik dus een beetje verslaafd. De volgende ochtend zat ik alweer na te denken over wat ik in mijn volgende poké bowl wil gaan marineren. Dat terwijl ik probeer om niet meer dan één keer per week rijst te eten. Het is behalve heel erg lekker, ook nog eens gezond en makkelijk in 30 minuten te maken. Precies wat ik nodig heb in mijn leven.

Gezonde poke bowl rijst zalm komkommer en avocado

Sushi Bowl vs Poké Bowl

Hoewel ze heel veel op elkaar lijken, verschillen de sushi en poké bowl wel degelijk van elkaar. Bij een sushi bowl is de vis, zoals je zou verwachten bij sushi, geheel rauw en koud. Zo ook de toegevoegde groenten. Echter bij een poké marineer je de vis in een saus (meestal een combinatie van sesamolie en soya) en is de rijst op kamertemperatuur. De vis is daarbij ook niet in nette plakjes sneden zoals bij sushi, maar in stukken. Poké is Hawaiiaans voor ‘in stukken gesneden’. De manier van serveren in een bowl (kom) is iets wat de laatste jaren voor zowel sushi, als poké een trend is geworden.

Benodigdheden Zalm Avocado Poké Bowl

voor twee personen
140 – 200 gr rijst
300 – 400 gr verse zalm
1 avocado
0.5 komkommer
2 lente uitjes

3 eetlepels soja
1 eetlepel rijstazijn (eventueel vervangen met limoensap)
1 eetlepel sesamolie
0.5 eetlepel suiker

Optioneel: Bieslook bloemetjes en sesamzaadjes

Bereiding Zalm Avocado Poké Bowl

  1. We beginnen met de rijst: bereid deze zoals op de verpakking vermeld wordt. Dit neemt namelijk de meeste tijd in beslag. Zodra de rijst klaar is, verdeel je hem meteen over de kommen, zodat de rijst op kamertemperatuur kan komen. Ondertussen gaan we verder de rest.
  2. Mix in een kom de soja, rijstazijn, sesamolie en suiker goed door elkaar. Mocht je wel van een beetje pittig houden, dan is het lekker om wat chili flakes toe te voegen. Snijd de zalm in dobbelsteentjes en voeg deze toe aan je saus. Roer goed door en zet voorlopig even in de koelkast.
  3. Was de komkommer, halveer, verwijder de zaadlijsten (anders wordt de poké bowl te nat), halveer weer en snijd in dunne plakjes. Snijd de avocado in blokjes en snipper de lente ui. Roer de komkommer, avocado en lente ui voorzichtig door de zalm heen en verdeel (inclusief de saus) over de kommen met rijst.
  4. Versier met sesamzaadjes en bieslook bloemetjes en eet direct op.

Eet smakelijk! Maar kijk uit, het is verslavend lekker!

8 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *