Zalm laagjescake

Deel met vrienden en familie

Deze ‘zalm laagjescake’ bestaat uit laagjes gerookte zalm, met daartussen een crème van boter, ansjovis, citroenrasp en een vleugje roomkaas. Ontzettend lekker bij de borrel of als amuse met een stukje toast. Door de laagjes ziet het er meteen helemaal luxe en fancy uit.

Op zoek naar meer recepten voor je Kerstmenu? Bekijk dan ook onze pagina met Kerstrecepten voor een feestelijk 2022!

Zalm laagjescake

Dit recept is geïnspireerd om een ‘pressure test’ die ik ooit bij Masterchef Australia voorbij zag komen. Ik denk inmiddels alweer een jaar of tien geleden. Het gerecht is mij zó bij gebleven, dat ik het nu nog steeds maak en besloot om het recept ook eens met jullie te delen. De kans bestaat dat het recept niet één-op-één overeenkomt met het originele Masterchef recept, want die kun je helaas niet meer vanuit Nederland bekijken. 

zalm terrine

Zalm Terrine

De meesten zullen dit gerecht ‘zalmterrine’ noemen. Alleen geeft dat mij echt zo’n jaren 70, geleibrokken gevoel, dat ik toch echt op zoek moest naar een andere naam. Een terrine wordt normaal gesproken ook gemaakt in een terrinevorm, maar het kan ook in een cakevorm. Voor de zalm laagjescake gebruiken wij dan ook altijd een extra kleine cakevorm. 

Zalm Laagjescake

Deze 'zalm laagjescake' bestaat uit laagjes gerookte zalm, met daartussen een crème van boter, ansjovis, citroenrasp en een vleugje roomkaas. Ontzettend lekker bij de borrel of als amuse met een stukje toast. Door de laagjes ziet het er meteen helemaal luxe en fancy uit.
Porties 12 plakjes
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Opstijven in de koelkast 1 uur

Kookgerei

  • kleine cake vorm
  • Plasticfolie
  • fijne microplane fijne rasp, of 'zest' rasp

Ingrediënten

  • 300 gr gerookte zalm neem goede kwaliteit
  • 200 gr boter
  • 200 gr roomkaas
  • 1 citroen
  • 5 stuks ansjovisfilets in olie
  • 1 snuf fleur de sel

Instructies

  • Maal in een keukenmachine de ansjovis fijn, samen met de boter en roomkaas.
  • Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en roer dit er doorheen. Proef en breng op smaak met fleur de sel. Mix nog een keer goed, totdat alles goed gemengd is, en lekker romig is.
  • Bekleed je vorm royaal met plasticfolie, zodat als hij straks vol zit je de folie kan dichtklappen over je cake heen.
  • Begin met een laagje zalm en smeer hierop een dun laagje van je ansjovis boter bovenop.
  • Herhaal tot óf je boter, óf je zalm op is en je kunt eindigen met een laagje zalm.
  • Dek af met folie en druk voorzichtig aan.
  • Laat minimaal een uur in de koelkast opstijven, maar liever nog de hele nacht. Haal uit je vorm en snijd met een scherp mes mooie plakken.
Auteur: Mariska
calorieën: 213kcal
Gang: amuse, brunch, hapje
Keuken: Europees
Trefwoord: kerst, luxe, pasen, zalm

Nutrition

Calorieën: 213kcal | Carbohydrates: 2g | Protein: 6g | Fat: 21g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 60mg | Sodium: 449mg | Potassium: 91mg | Fiber: 0.3g | Sugar: 1g | Vitamin A: 665IU | Vitamin C: 5mg | Calcium: 29mg | Iron: 0.4mg

Pin deze Zalm Laagjescake!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

zalm laagjes cake amuse

 
 

Deel met vrienden en familie

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close