Japanse Zalm Teriyaki is super simpel thuis te maken. Voor je het weet heb je een heerlijk Japans gerecht op tafel staan. Dit gerecht is makkelijk binnen 10 minuten klaar en heerlijk met rijst, noodles en wat simpele groene groente, zoals broccoli. Goed, gezond, simpel en ontzettend lekker! Wat wil een mens nog meer?
Bij de Japanse keuken denk je misschien eerst aan sushi en ramen, maar natuurlijk hebben ze veel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld eens aan Japanse Yakitori spiesjes, maar dus zeker ook deze Zalm Teriyaki.
Hoe maak je zalm teriyaki?
Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij eten wordt gebakken of gegrild en daarna wordt geglaceerd met een plakkerige saus op basis van soja, mirin en/of sake en suiker.
We bakken de zalm dus eerst, dan verwarmen we de saus zodat de suiker oplost en iets indikt en daarna halen we de zalm lekker door de saus.
Bij Flying Foodie kwasten we de zalm ook nog in met een flinterdun laagje maïzena. Hier proef of voel je helemaal niets van, maar dit zorgt er wel voor dat de saus nog beter aan de zalm blijft plakken.
Teriyaki saus
Hoewel Teryaki dus eigenlijk een bereiding is, kennen wij het natuurlijk vooral als een saus. Met ons recept voor Zalm Teriyaki maken we de teriyaki saus helemaal zelf. We gaan voor een simpele versie, ontzettend passend bij de Japanse keuken. Je kunt als je wilt ook kant-en-klare saus gebruiken, maar zeker als je de ingrediënten al in huis hebt is het een no-brainer: maak de saus gewoon zelf!
Pin deze Zalm Teriyaki!
Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.
Heel eenvoudig maar smaakvol en verzadigend. Ik ben dol op zalm, broccoli en rijst, dus dit wordt een van mijn vaste maaltijden voor 2023. Proberen dit jaar gezonder te eten en bowls zijn daarvoor geweldig.