Deel met vrienden en familie

Japanse Zalm Teriyaki is super simpel thuis te maken. Voor je het weet heb je een heerlijk Japans gerecht op tafel staan. Dit gerecht is makkelijk binnen 10 minuten klaar en heerlijk met rijst, noodles en wat simpele groene groente, zoals broccoli. Goed, gezond, simpel en ontzettend lekker! Wat wil een mens nog meer?

Bij de Japanse keuken denk je misschien eerst aan sushi en ramen, maar natuurlijk hebben ze veel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld eens aan Japanse Yakitori spiesjes, maar dus zeker ook deze Zalm Teriyaki.

zalm teriyaki met rijst en broccoli
Zalm Teriyaki

Hoe maak je zalm teriyaki?

Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij eten wordt gebakken of gegrild en daarna wordt geglaceerd met een plakkerige saus op basis van soja, mirin en/of sake en suiker.

We bakken de zalm dus eerst, dan verwarmen we de saus zodat de suiker oplost en iets indikt en daarna halen we de zalm lekker door de saus.

Bij Flying Foodie kwasten we de zalm ook nog in met een flinterdun laagje maïzena. Hier proef of voel je helemaal niets van, maar dit zorgt er wel voor dat de saus nog beter aan de zalm blijft plakken.

Japans zalm gerecht

Teriyaki saus

Hoewel Teryaki dus eigenlijk een bereiding is, kennen wij het natuurlijk vooral als een saus. Met ons recept voor Zalm Teriyaki maken we de teriyaki saus helemaal zelf. We gaan voor een simpele versie, ontzettend passend bij de Japanse keuken. Je kunt als je wilt ook kant-en-klare saus gebruiken, maar zeker als je de ingrediënten al in huis hebt is het een no-brainer: maak de saus gewoon zelf!

Zalm Teriyaki

Japanse Zalm Teriyaki is super simpel thuis te maken. Voor je het weet heb je een heerlijk Japans gerecht op tafel staan. Dit gerecht is makkelijk binnen 10 minuten klaar en heerlijk met rijst, noodles en wat simpele groene groente, zoals broccoli. Goed, gezond, simpel en ontzettend lekker! Wat wil een mens nog meer?
Porties 2 porties
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 15 min

Kookgerei

Ingrediënten

Zalm Teriyaki

  • 400 gr zalm
  • 1 snufje zout
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 eetlepel olie

Teriyaki saus

  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel suiker

Optionele extra's

  • 2 porties rijst
  • 1 stronk broccoli

Instructies

  • Wil je rijst en groenten bij je zalm teriyaki eten maak dit dan eerst, de rest is namelijk super snel klaar.
    2 porties rijst, 1 stronk broccoli
  • Snijd de zalm in vier plakken en bestrooi met een heel klein beetje zout. Haal je kwastje door de maïzena en smeer de zalm in met een heel dun laagje.
    400 gr zalm, 1 snufje zout, 1 theelepel maïzena
  • Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar.
    1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel mirin, 1 eetlepel suiker
  • Verwarm een eetlepel olie in de koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de zalm net aan gaar, zeker niet te lang. Dit gaat met deze dunne plakken super snel.
    1 eetlepel olie
  • Schep de zalm uit de pan en giet de saus er in. Laat kort bubbelen, tot de suiker is opgelost.
  • Schep de zalm er weer bij en schep de saus er overheen. Keer een keer om en schep er weer saus overheen. Nu ben je al klaar! Schep de zalm uit de pan.
  • Giet de overgebleven saus uit de pan in een kommetje en serveer deze bij je zalm.

Notities

Voedingswaardes zijn alleen voor de zalm teriyaki, niet voor eventuele rijst of groente.
Auteur: Mariska
calorieën: 344kcal
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Aziatisch, Japanese
Trefwoord: glutenvrij, vis, zalm

Nutrition

Calorieën: 344kcal | Protein: 40g | Fat: 19g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 9g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 0.04g | Cholesterol: 110mg | Sodium: 282mg | Potassium: 980mg | Vitamin A: 80IU | Calcium: 24mg | Iron: 2mg

Pin deze Zalm Teriyaki!

Dit recept niet kwijt raken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je niet alleen anderen inspireren, maar het ook makkelijk zelf terug vinden.

Zalm teriyaki

Deel met vrienden en familie

Join the Conversation

  1. Heel eenvoudig maar smaakvol en verzadigend. Ik ben dol op zalm, broccoli en rijst, dus dit wordt een van mijn vaste maaltijden voor 2023. Proberen dit jaar gezonder te eten en bowls zijn daarvoor geweldig.

Geef een reactie

Close
© Copyright Flying Foodie
Close