Zalmburgers met yoghurtsaus en ingelegde komkommer

Zalmburgers met yoghurtsaus

Het kinkt misschien heel decadent, zelfgemaakte zalmburgers met yoghurtsaus en ingelegde komkommer, maar het is een fluitje van een cent om te maken. Binnen dertig minuten staan deze toppers gewoon bij jou op tafel!

Hoewel deze zalmburgers met yoghurtsaus lekker genoeg zijn om zonder broodje te eten, mocht je het bijvoorbeeld koolhydraatarm willen houden, zijn ze ook heel erg lekker op een broodje. Zowel op een zacht klassiek burgerbroodje als bijvoorbeeld een brioche broodje. Zelf ben ik gegaan voor bietenpita’s en ik zal eerijk toegeven: dat deed ik stiekem een beetje voor de kleur. Het bleek een schot in de roos, de broodjes gaan uitstekend samen met de zalmburgers!

Zalmburgers met komkommer

Ingrediënten Zalmburgers met yoghurtsaus en ingelegde komkommer

Ingelegde komkommer
5 mini komkommers
60 ml rijstazijn (4 eetlepels)
60 ml water
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
paar takjes dille, grof gescheurd

Yoghurtsaus 
4 flinke eetlepels yoghurt
1 eetlepel kappertjes
rasp van de schil van een 1/4 citroen
0.5 bosje dille
scheut extra virgin olijfolie
zout en peper

Zalmburger
175 gr verse zalm (moot)
1 theelepel grove mosterd
1 kleine rode ui
teentje knoflook
1 eiwit
snuf peper
1 – 2 handjes fijn paneermeel

olie om in te bakken

(optioneel) 2 broodjes!

Bereiding

  1. Check eerst of je broodjes nog in de oven moeten, dan kan je meteen de oven voorverwarmen.
  2. We gaan eerste de ingelegde komkommer maken, zodat dat goed in kan trekken, terwijl we met de rest bezig zijn. Snijd met een mandoline of een kaasschaaf dunne plakjes van de komkommers. Verhit de rest van de ingrediënten voor de ingelegde komkommers (dus niet de komkommer zelf!) in een steelpan. Breng aan de kook, laat 30 seconden borrelen en giet over de komkommerslierten heen. Schep zo nu en dan om.
  3. Dan nu de yoghurtsaus, zodat die klaar staat als de zalmburgers straks uit de pan komen. Rits de dille van de takjes en hak fijn. Meng de dille met de overige ingrediënten. Proef even, breng eventueel op smaak met wat zout en peper. Wel eerst proeven, sommige kappertjes kunnen namelijk al flink zout zijn.
  4. Dan nu eindelijk de zalmburgers! Snijd de zalm grof in blokjes. Neem ongeveer 1/3 deel van de zalm en doe deze in een keukenmachine en pureer samen met de grove mosterd en een teentje knoflook tot het een mousse wordt.
  5. Hak de rode ui grof in stukken. Doe dit bij de zalmmousse en pulseer een paar keer, tot de ui fijner is geworden. Voeg de overige zalm en het eiwit toe en pulseer tot het een geheel wordt.
  6. Schep de zalm in een schaal en meng er beetje bij beetje paneermeel bij tot het geheel een beetje blijft plakken. Vorm tot twee zalmburgers.
  7. Bak de zalmburgers in olie, zo’n 3-4 minuten aan elke kant. Serveer (al dan niet op een broodje) met de yoghurtsaus en ingelegde komkommer.

Eet smakelijk! En, ga jij deze burgers een keer zelf maken?

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *